Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

OM paaudze

ZParks/Olympus Latvia PR, 04.06.2009. 09:07

20. gadsimta 70-tajos gados foto nozare sāka strauji attīstīties un, pateicoties tehnoloģijas sasniegumiem, spoguļkameras kļuva daudz pieejamākas kā jebkad agrāk. 60-to gadu revolucionārās idejas bija kļuvušas par ikdienu, mūzikā un modē parādījās jauni, vēl neredzēti virzieni – šī desmitgade kļuva pazīstama ar savu inovatīvo gaisotni. Uz šī fona Olympus radīja OM fotokameru sēriju, kura aizsākās 1973. gadā, laižot klajā modeli OM-1.
OM paaudze

Skaistajam OM vārds tika dots divreiz
Sākotnēji dēvēts par Maitani 1, jeb M-1, pirmais OM sērijas spoguļkameras modelis izsauca tik plašu rezonansi un popularitāti, ka Leica lūdza Olympus mainīt tā nosaukumu. Nedaudz vēlāk šis fotokameras modelis ieguva jaunu nosaukumu – OM-1. Olympus pielietoja virkni novatorisku tehnoloģiju, lai padarītu OM-1 par viskompaktāko, vieglāko un uzticamāko 35 milimetru spoguļkameru pasaulē.

Jauninājumi izmantojot tikai vislabāko
Laikā kad ASV un Padomju Savienība kopīgiem spēkiem strādāja pie Apollo un Sojuz kosmosa kuģu būves, Olympus nāca klajā ar savu tehnoloģijas brīnumu – OM-2, fotokameras modeli, kas 1975. gadā papildināja OM sērijas klāstu. OM-2 raksturo automātiskās eksponometrijas noteikšanas sistēma ar diafragmas prioritātes slēdzi un pasaulē pirmā tiešās TTL eksponometrijas sistēma. Pazīstamais vācu fotogrāfs Helmuts Ņūtons demonstrēja OM-2 fotokameras pirmklasīgo sniegumu, veidojot reklāmas maketu, kur izmantoja kailu modeli. Reklāma radīja plašu rezonansi Eiropā.

Turpinot iesākto
Līdz 1983. gadam pasaules iedzīvotāju skaits bija sasniedzis jau 4,7 miljardus, filma „Gandijs” bija saņēmusi Amerikas Kinoakadēmijas balvu un Olympus laidis klajā nevainojamo OM sērijas fotoaparātu OM-4. Tas bija aprīkots ar astoņu punktu eksponometrijas sistēmu, slēdža ātrumu līdz pat 1/2000 sek., tiešās eksponometrijas tehnoloģiju un ekspozīcijas indikatoru skatu meklētājā. Šis modelis atbilda visiem augstākās klases spoguļkameru kritērijiem.

Pavisam drīz Olympus iepazīstināja pasauli ar savu jaunāko OM sērijas modeli – OM-3. Pateicoties slēdža aizvara mehānismam, šis 1984. gada modelis bez akumulatora palīdzības bija spējīgs darboties ar 1/2000 sek. ātrumu. Kompaktais un jaudīgais OM-3 bija aprīkots ar slēdža sistēmu, kas nodrošināja ilgas eksponēšanas slēdža darbību, kā arī iespēju pārslēgties no centrēti svērtās uz vairāku punktu eksponometrijas sistēmu.

Kamēr Maikla Džeksona dziesma „Thriller” atradās pasaules mūzikas topu virsotnēs, Olympus 1984. gadā laida klajā OM02SP (Spot/Program). Tā bija pirmā OM sērijas fotokamera ar programmētu ekspozīcijas kontroles sistēmu. Šai jaunajai spoguļkameru tehnoloģijai drīz sekoja maināmie objektīvi, papildināti ar programmētu diafragmas kontroli.

http://zparks.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV