Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Nokia E63 - lētais viedtālrunis

Kristaps Skutelis, 29.07.2009. 15:56

Nokia savus biznesa pasaulei orientētos tālruņus tirgo zem E sērijas tirgus zīmes un viens no šīs klases populārākajiem viedtālruņiem joprojām ir Nokia E71, kas ir ieguvis daudzas godalgas. Phone of the Year and the Best Smartphone at the 2008 Mobile Choice Consumer Awards, WIRED Magazine's 2008 Best of Test ir tikai dažas no tām. Ne velti es pieminu Nokia E71, jo E63 modelis var tikt uzskatīts par mazliet funkcionāli atvieglinātu (lasīt, apgraizītu) un “ekonomisko” Nokia E71 versiju. Tik tiešām ir lieliski, ka šāds 3G un  WiFi tīklus atbalstošs ar QWERTY klaviatūru, lielu ekrānu un spēcīgu bateriju aprīkots Nokia viedtālrunis ir nopērkams par aptuveni 140 latiem.
Nokia E63 - lētais viedtālrunis

Atverot iepakojumu tiekam pie paša telefona aparāta, baterijas, lādētāja, mazliet makulatūras un nekam nederīgām standarta stereo austiņām. Tomēr tā nav liela bēda, jo telefons ir aprīkots ar standarta 3.5mm audio izeju, kas dod iespēju pieslēgt savas lieliskās austiņas. Tomēr te uzreiz pirmais nepatīkamais Nokia izstrādātāju pārsteigums: audio izeja ir noslēgta ar gumijas vāciņu, kas nekā nav piestiprināts pie telefona korpusa un pazaudēt to ir vienkāršāk par vienkāršu. Uz telefona korpusa nav atrodami arī skaļuma regulēšanas taustiņi un foto/video kameras slēdzis - tas viss jāvada ar navigācijas taustiņiem. Telefonam ir microSD slots (kurā varam ievietot līdz 8Gb lielu atmiņas karti),  taču komplektā atmiņas kartes nav. Un, lai arī Nokia E63 ir viedtālrunis (kura sānos gozējas microUSB ports), komplektācijā tam nav datu kabeļa. Pārāk jau Nokia taupa.. pārāk.

Telefona korpuss ir veidots no plastmasas (nevis metāla kā E71) un pieejams trīs krāsās: zils, sarkans un melns. Jāpiezīmē, ka telefona aizmugures vāciņš ir apstrādāts ar mazliet gumijotu krāsu, kas palīdz labāk to noturēt rokā.. vai divās rokās. Redziet, šis telefons nav mazs savos izmēros - 113x59x13 mm un tas liek mainīt ierīces lietošanas paradumus, jo gluži vienā rokā turēt (telefons ir nepierasti plats) un vienlaicīgi precīzi ievadīt tekstu no tā klaviatūras man neizdevās.

Viens no Nokia E63 lielākajiem plusiem un pirkšanas iemesliem ir tā pilnā QWERTY klaviatūra, kas pa lielam ir tāda pati kā “lielajā brālī” E71, taču ir dažas izmaiņas, kas padara to ērtāku. Proti, ir padarīts īsāks tukšuma simbola taustiņš un tādējādi uz klaviatūras savu vietu ir raduši vēl pāris taustiņi - “(” un “)” un šī mazā nianse ir labi jūtama. Tas ir pirmais ar pilno QWERTY klaviatūru aprīkotais telefons, ko esmu ilgāk palietojis un jāsaka, ka pie šādas klaviatūras tomēr ir jāpierod (jāiemanās spiest taustiņus ar nagu). Lai arī taustiņi ir labi pārdomāti (noapaļoti, kā arī mazliet piepacelti) un labi izgaismoti, tomēr pirmajās dienās bieži vien ar saviem vīrieša cilvēka pirkstiem mēdzu nošaut greizi. Paņemot telefonu rokās pirmoreiz  bažas radīja navigācijas taustiņi, jo likās, ka te būs pirmās problēmas - taustiņi ir paviam blakus kopā un ir jāpierod, lai ar pirmo piegājienu varētu nospiest vajadzīgo taustiņu. Paturot ilgāk tukšuma simbola taustiņu (šī funkcija darbojas pat tad, kad telefona taustiņi ir aizbloķēti), telefona aizmigurē iedegas zibspuldzes diode un nu telefons ir kļuvis par lukturīti. Sīkums, bet patīkami.

Ekrāns ir pierastais 2,36 collu QVGA ar izšķirtspēju 320 x 240 pikseļi. Pierastais tādēļ, ka tas ir tieši tāds pats kādu izmanto E71 telefonos. Skaidri saprotams gan tumsā, gan saulainā laikā - Nokia prot ražot labus displejus. Testējot E63 sapratu, ka platāks ekrāns noder vairāk nekā augstāks (funkcionalitāte, kas automātiski pārslēdz uz landscape režīmu telefonu pagriežot, nekam neder). Proti, vairāk informācijas redzam kaut vai tajā pašā gaidīšanas režīma ekrānā, kas šādam biznesa klases viedtālrunim ir bagātīgi aizpildīts ar informāciju.

Tālrunī darbojas Nokia produktos pierastā Symbian operētājsistēma (Symbian OS 9.2, Series 60 v3.1 UI), kas lieliski “kustās” ar E63 pieejamo 369MHz procesoru un 128Mb operatīvās atmiņas. Izvēlnes zīmējas zibenīgi un visas darbības notiek bez liekas aiztures. Salīdzinājumam, mans personīgais Nokia N82 ne vienmēr darbojas tik fiksi. Aktīvais gaidīšanas režīms (Active Standby Mode) arī ir uzlabots un tagad atnākot jaunām ziņām, mēs redzam to skaitu un nevis tikai aploksnītes simbolu, kas ziņo par n jaunām ziņām. Interesanta ir arī iespēja izveidot un ērti pārslēgties uz dažādiem telefona uzstādījumiem. Piemēram, izveidojam vienu darba uzstādījumu, kur gaidīšanas režīmā parādās informācijas par kalendāra notikumiem (Nokia E63 ir fantastiskas plānotāja iespējas), e-pastiem un saites uz darbam vajadzīgajām aplikācijām un ārpusdarbam paredzēto profilu, kur viss liekais aizvākts un uz ekrāna gozējas vien pulkstens un kāda rinda ar aplikāciju saitēm. Tā kā tālrunim ir QWERTY klaviatūra, tad arī kontaktu izsaukšana ir atvieglota. Gaidīšanas režīmā vienkārši sākam drukāt kontakta vārdu un tālrunis uzreiz piedāvās izvēlēties atbilstošos kontaktus, kam zvanīt. Nokia E63 ir komplektēta ar lielisku e-pasta klientu, kas atbalsta veselu lērumu e-pasta standartu (Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo! Mail, Hotmail, Nokia Intellisync u.c.) un spēj nodrošināt datu šifrēšanu un iespēju pieslēgties korporatīvajiem tīkliem caur VPN. Gmail (un vairāk nekā 1000 citu e-pasta pakalpojumu sniedzēju) pasta konfigurācija notiek pagalam vienkārši. Ievadam savu e-pasta adresi un paroli un pēc brīsniņa varam saņemt savus e-pastus. Telefons pats tiks galā ar visiem uzstādījumiem. Tālrunis atbalsta push e-pasta servisu. Tāpat jāpiemin, ka tālrunī bez papildus maksas ir pieejamas Mobile office aplikācijas kā Word, Excel un Powerpoint. Un mēs varam ne tikai apskatīt šos failus, bet turpat telefonā tos arī rediģēt. E63 ir nokomplektēts arī ar pdf failu skatītāju un ZIP failu arhivatoru. Ja telefonu nozog, varam to izdzēst attālināti ar SMS palīdzību. Tas ir tikai viens no vairākiem drošības rīkiem, kas iekļauti šajā tālrunī.

Audio pleijeris šim tālrunim ir Symbian pierastais, taču skaņa, ko tas dod laukā nav no kvalitatīvākajām. E63 ir aprīkots ar FM uztvērēju tāpēc varam klausīties savu iemīļoto radiostaciju. Tikai sliktus vārdus varu teikt par E63 foto/video kameru. Nokia E63 ir aprīkots ar 2 megapikseļu fiksētā fokusa kameru, kas laukā dod visai pablāvas un trokšņu pārpilnas bildes.. nekvalitātes ziņā ir aptuveni vienā līmenī ar vārdā nenosaucamu ābolveidīgu ierīci. Video uzņemšana ir iespējama, bet rezultāts ir ne pārāk baudāmi (15 fps) klipiņi. Telefonam nav GPS uztvērēja un tāpat tas nekad nespēs sasniegt lielus lejupielādes ātrumus, jo neatbalsta HSDPA datu pārraides tehnoloģiju. Taču šādi “sasniegumi” ir saprotami ņemot vērā, ka tas ir biznesa klases  (nevis izklaides) telefons un pie tam lēts biznesa klases telefons.

Īpašas slavas dziesmas ir jāvelta Nokia E63 baterijai, kas ir 1500mAh monstrs, kas (pēc specifikācijām) spēj noturēties pie 500h gaidīšanas režīmā un nodrošināt 11h sarunas 2G tīklos (3G tīklā šis laiks sarūk līdz nepilnām 5 stundām). Praksē aktīvi klikšķinoties, testējot mūzikas spēlmani, twitterojot un pārlūkojot tīmekli, telefonu nācās uzlādēt pēc aptuveni divu dienu mocīšanas. Tādējādi secinu, ka savas 3 dienas normāli lietojot var izvilkt un tas šādai ierīcei ir gana daudz kaut vai salīdzinot ar kādu.. khm.. ābolveidīgu ierīci, kas jūtas izslāpusi katru vakaru.

Kopumā man šis telefons patika. Jā, tas varbūt izskatās pēc liela kalkulatora un ir jāiemācās turēt stingri vienā rokā un filigrāni operēt ar QWERTY klaviatūru, tomēr, kad tas ir apgūts, tas atmaksājas ar uzviju. Pilnā klaviatūra ir patiešām ērta un ļauj ļoti ātri ievadīt lielus teksta apjomus. Telefons ir lielisks digitālā asistenta lomā, tā kalendārs, piezīmes, uzdevumu rīki ir patiešām ērti un ļauj nenokavēt nevienu nozīmīgu tikšanos vai darbu. Pat tīmekļa pārlūkošana uz tik maza ekrāna neliekas bezcerīga, jo iebūvētais tīmekļa pārlūks saprot flash un java objektus, kā arī ātri un pareizi attēlo tīmekļa lapas. Un pat pie šādiem labumiem un plašajām iespējām telefons nav jālādē katru dienu - tas ir patiešām liels pluss. Un kas pats galvenais, Nokia E63 nemaksā dārgi. Tomēr personīgi man ir par “īsu” ar telefonā pieejamo funkcionalitāti vai to realizāciju. Jā, man vajag kaut cik sakarīgu kameru, man vajag kvalitatīvu audio pleijeri. Tas viss ir dabūjams Nokia N sērijas telefonos, taču tur atkal es zaudēju telefona kā digitālā asistenta ērtības. Mūžīgā problēma ar to, ka nekad nebūs publiski pieejamas ierīces, kurās ir visas vajadzīgās lietas vienuviet..

Pilna tālruņa tehniskā specifikācija meklējama šeit: http://www.nokia.lv/meklet-izstradajumus/visi-talruni/nokia-e63/tehniskie-dati
+  Cena
+  Ērta pilna QWERTY klaviatūra
+  Spēcīgi digitālā asistenta rīki
+  Ietilpīgā baterija
- Slikta kamera
- Nav GPS

raksta autora blogs: http://krizdabz.lv 

http://zparks.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV