Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Tīmekļdators, kuru gaidījām, - HP mini 311

Edgars Kurpnieks, 26.10.2009. 13:53

Cipariņu laikmets piespiež mūs būt arvien digitālākiem un esmu patiesi noraizējies, ka necik ilgi – un vairs nepratīsim rakstīt ar pildspalvu. Dators noder un kļūst nepieciešams jebkur – ne tikai darbā, bet arī skolas un universitātes solā. Tajā pašā laikā ne katram rocība atļauj iegādāties mūsdienīgu tehniku, tāpēc pirms pāris gadiem pasaule jūsmīgi apsveica pirmo tīmekļdatoru (netbook) jeb kompaktu un lētu klēpjdatoru – ideālu risinājumu nedārgai digitālā laikmeta labumu baudīšanai. Šāda datora dzimšanas priekšnosacījums bija vienkārša un lēta procesora radīšana – tāds ir Intel Atom, ar kuru komplektēti teju vai visi mūsdienu tīmekļdatori.
Tīmekļdators, kuru gaidījām, - HP mini 311

Pirmais tīmekļdators zemas cenas vārdā bija arī pavisam spartiski komplektēts: tam bija vien 7 collu ekrāns, ar kādu varbūt pietiek tekstu ievadei, bet ir par šauru interneta pārlūkošanai. Tāpēc nākamajiem un lielajam vairumam šodienas tīmekļdatoru liktenis atvēlēja 10 collu ekrānu, kas izrādījās zelta vidusceļš starp zemām izmaksām un lietojamību. Taču cilvēks ir nepiepildāms un daudziem (arī man) arī 10 collu ekrāns ar standarta 1024x600 pikseļu izšķirtspēju šķita par pieticīgu ērtam darbam tīklā. Šī vajadzība rada atbalsi un nesen tirgū piesardzīgi sāka parādīties tīmekļdatori ar 12 collu ekrānu. Piesardzīgi tādēļ, ka lielāks ekrāns nekavējoties atsaucās uz ierīces cenu, kas, savukārt, rada jautājumu – kādēļ tad vispār tīmekļdators vajadzīgs, ja par aptuveni tādu pašu cenu, teiksim, 280-300 Ls, iegādājams pilna izmēra “normāls” klēpjdators ar optisko disku ierīci, lielu ekrānu un divkodolu procesoru? Jādomā, ka tāds “uzpumpēts” 12 collu tīmekļdators sasniegs tos, kuri par zemu cenu grib kompaktu klēpjdatoru, jo “normālie” kompaktie ir ievērojami dārgāki par tīmekļdatoru.

Tīmekļdatoru parametru tabulas ierobežotā procesoru un pamatplašu klāsta dēļ pēdējo pusotru gadu bija garlaicīgi līdzīgas, gandrīz identiskas, taču nesen šajā vienmuļajā ainavā izmaiņas izlēma ieviest pazīstamais videokaršu ražotājs Nvidia, radot ION platformu – pamatplati tīmekļdatoriem, kurā kopā ar Intel Atom procesoru iemitināta GeForce 9400M videokarte. Ko tas dod? Āreče, jaudīgāka videokarte ļauj darbināt jaunākās Windows operētājsistēmas, kuras, kā zināms, ir prasīgākas pret sistēmas video iespējām nekā vecais labais Windows XP. Lietotājam kļūst pieejamas arī lielākas ekrāna izšķirtspējas, labākas video skatīšanās iespējas un, jā, beidzot arī tīmekļdatorā var darbināt grafiski prasīgas datorspēles!
Nu tad beidzot pie lietas – šodien Zparka testu laboratorijā nonācis HP / Compaq jaunākais tīmekļdators Mini 311 ar 12 collu ekrānu un Nvidia ION pamatplati.

http://zparks.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV