Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Samsung rada nopietnu kompaktkameru NX10

Edgars Kurpnieks, 24.08.2010. 16:29 | komentāri (1)

Kādreiz viss bija vienkārši – bija kompaktkameras ("ziepjutrauki" jeb "ziepīši") un spoguļkameras. Pirmās bija domātas vienkāršajiem cilvēkiem, otrās – tiem, kuri bija gatavi samierināties ar smagāku un resnāku aparātu kvalitatīvākas bildes vārdā. Toties tagad kāds ņēmis un sakrustojis "ziepīti" un spoguļkameru: proti, no spoguļkameras izmesta ārā spoguļa sistēma, tādējādi tuvinot aparāta izmērus kompaktkameru kategorijai, tajā pašā laikā saglabājot spoguļkameras attēla kvalitātes potenciālu.
Samsung rada nopietnu kompaktkameru NX10

Viena no šādām kamerām ir arī Samsung NX10, ar kuru man bija iespēja iepazīties tuvāk. Šīs fotokameras būtiskākie labumi:
- 14.6 megapikseļu APS-C izmēra attēla sensors
- ISO 100-3200 attēla sensora jutība
- HD video uzņemšanas iespēja
- pulka pogu tiešai pieejai fotografēšanas parametriem
- 3 collu augstas izšķirtspējas AMOLED ekrāns

Samsung NX10 saņēmu bagātīgā komplektācijā – ar trim objektīviem (tā taču ir kamera ar maināmu optiku!) un ārējo zibspuldzi, kā arī īpašu smilšu krāsas Samsung somiņu, kurā gan tikai ar lielu piespiešanos var iekombinēt kameru ar visiem trim objektīviem. Tas tūliņ rada zināmas pārdomas – ja jau mums joprojām nepieciešama atsevišķa soma fotokamerai, ko tad iegūstam, ja pērkam nevis spoguļkameru, bet šādu hibrīdu?

Ar spoguļkameras gēniem

NX10 ir kvalitatīva ierīce – tāda sajūta rodas, kad paņemam fotokameru rokās. Melnais korpuss ir diezgan smags un ar melnu, matētu pārklājumu, kas rada asociācijas ar pamatīgi būvētajām lielajām māsām – spoguļkamerām. Iespaidu pastiprina pogu lērums, ar kuru dāsni apveltīta NX10. Acīmredzot fotokamera adresēta lietpratējiem, ja jau dota tieša pieeja būtiskākajiem fotografēšanas parametriem. Iepazīstoties ar NX10 tuvāk, gan šķiet, ka pogu varētu būt arī mazliet mazāk, ja fotokameras vadība būtu organizēta efektīvāk un intuitīvāk, bet nekas – šīs ierīces lietošana nesagādā grūtības. Aci priecē izvēlņu un ekrānā atainotās informācijas visnotaļ estētiskais attēlojums. Ak jā – AMOLED ekrāns ir viens no lieliskākajiem, kādu esmu redzējis fotokamerai. Attēls tajā ir tik kvalitatīvs, ja nerodas nekādas grūtības tūliņ novērtēt uzņemtās bildes izdošanos, jāpiebilst gan – tas spēkā tad, ja neesat ārā saulainā laikā, kādā šāda veida ekrāni ir diezgan grūti izmantojami. Saulainā laikā jāķeras pie mazā skatu meklētāja izmantošanas, kas ir elektronisks un rāda visai draņķīgu bildīti, tāpēc ir izmantojams tikai bezizejas gadījumā.

Attēlu kvalitāte

Samsung NX10 attēlu kvalitāte lielākoties iepriecināja. Krāsas ir reālistiskas, optika – laba, skaisti attēla izplūdušās daļas "zīmējoša". Visvairāk man patika tieši 30mm f2.0 fiksēta fokusa attāluma objektīvs, kurš aptveni ekvivalents cilvēka redzei un ir gana gaismas caurlaidīgs, lai pat vakara krēslā būtu iespējams fotografēt bez statīva. Šeit gan jāpiezīmē, ka fotokamera nav pārlieku entuziastiska automātiskā režīmā izmantot augstas ISO vērtības, tāpēc ar "tumšāku" optiku zibpuldze vai statīvs lieti noderēs.

Video režīms fotokamerās ar lieliem attēla sensoriem vienmēr ir pievilcīgs sava "kinofilmas efekta" potenciāla dēļ (subjekta izcelšana uz izplūduša fona), tomēr NX10 video režīms sirgst ar kadra satura "gāzelēšanos" pie horizontālām kustībām. Tas gan nav nekas unikāls fotokamerās ar lieliem attēla sensoriem (un mobilajos telefonos arīdzan), tomēr šis apstāklis jāņem vērā, ja gatavojaties ar fotokameru filmēt strauji kustīgus objektus.

http://zparks.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV