Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Spožums un posts Rīgas sejā

Kristīne Fedotova, 02.05.2011. 14:14

7. maijā aģentūra „Jauni Rakursi" uzsāk ekskursiju ciklu suņu paradīzē, aizmirstības vējos atstātā vietā gandrīz pašā Rīgas centrā – tur pagaidām vēl saskatāmas kultūrvēsturiskās vērtības.
Spožums un posts Rīgas sejā

Memoriālajā parkā Lielajos kapos līdzās Krišjānim Baronam, Krišjānim Valdemāram, Andrejam Pumpuram un citiem dižgariem, pie kuriem vēl retumis parādās ziedi, pamestībā ir atstātas daudzu unikālu cilvēku kapavietas. Par to ekskursijā „Redzamais un Nezināmais Rīgas Lielajos kapos" kopā ar vēsturnieci aģentūra „Jauni Rakursi" runās 7. maijā. Tā būs došanās pārdomu pastaigā tajā kapu daļā, kur atdusās cilvēks, ar kura projektētajām ēkām jau 140 gadus greznojas Rīgas bulvāri, atrodams igauņu literatūras pamatlicējs, kurš dzimis Rīgā pirms 210 gadiem, kā arī cilvēks, kurš Rīgā paveica pirmo baku vakcināciju Krievijas impērijā un izglāba tūkstošiem dzīvību. Apciemosim kādu iemīļotu komponistu un diriģentu, pieminēsim cilvēku, kura bērēm Rihards Vāgners komponēja veltījuma dziesmu, un atklāsim kādu dāmu, kuru par uzticību ģimenei cariene Katrīna II iecēla par savu galma dāmu!

Paši daudzinām, cik nozīmīga latviešiem ir kapu kultūra, cik svarīga senču piemiņa – to visu var redzēt sakoptajās lauku kapsētās, bet Rīga – 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta rāda pavisam citu ainu: aizmirstības vēju, suņu un vandāļu vaļā ir šo personību pieminekļi vai to fragmenti šodien... Vai kapiem jebšu memoriālajam parkam, kurā atrodas Latvijai un Rīgai nozīmīgu cilvēku piemiņas vietas, ir jābūt pilsētnieku suņu izskriešanās un nokārtošanās vietai? Vai greznās kapličas, kas reiz celtas mirušo piemiņai ir jāizdemolē un jāpadara par miskastēm? Gandrīz pašā Rīgas centrā, daudzu vēsturiski nozīmīgu cilvēku piemiņas vietā ikdienā valda visatļautība un netīrība. Ar dažu Rīgas iedzīvotāju labo gribu vien nepietiek, lai šo vietu savestu kārtībā, ja ikdienā par to nerūpējas, to nepieskata un nekontrolē tajā notiekošo. Aģentūra „Jauni Rakursi" aicina neaizmirst un apgūt Lielo Kapu kultūrvēsturisko vērtību, lai gan šobrīd tā nav diezko estētiska pastaigu vieta – tā tāda varētu būt, ja to atjaunotu un par to parūpētos. Memoriālajā parkā - Lielajos kapos atdusās izcili stāsti, kurus ir vērts uzzināt, šiet atrodami izcili tēlniecības paraugi un jūtama mūžības elpa.

„Jauni Rakursi" iepazīst gan klasiskās, gan greznās Rīgas pērles, gan kluso, gan pamesto Rīgu kopā ar vēsturniekiem un aicina līdzi ikvienu interesentu. Dienu pēc ekskursijas Lielajos kapos – 8. maijā – Mātes dienā „Jauni Rakursi" aicina arī uz ekskursiju sakoptajos Meža kapos – mātes mīlestībai veltītā pastaigā kopā ar vēturnieci. Vairāk informācijas par tuvākajiem notikumiem www.jaunirakursi.lv. Rīga labprāt dalās ar saviem stāstiem, ja mēs tos gribam sadzirdēt.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV