Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Īrijas prezidente cer, ka lietuviešu emigrantes iemācīs īru vīriešus dejot

LETA, 24.05.2007. 09:25

Īrijas prezidente Mērija Makalīza, kas ieradusies pirmajā valsts vizītē Lietuvā, ļoti atzinīgi izteikusies par viņas valstī strādājošajiem lietuviešiem, norādot, ka viņi ne vien pozitīvi ietekmējuši Īrijas ekonomiku, bet arī "ienesuši valsts dzīvē savu kultūru un enerģiju". Cita starpā viņa ieminējusies, ka lietuviešu ieceļotājas varētu iemācīt Īrijas vīriešus dejot.
Runājot kopīgā preses konferencē ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku, Īrijas valsts vadītāja atzinusi, ka abām valstīm ir daudz kopīgu iezīmju, tai skaitā kopīga nākotnes vīzija, un tas ļauj cerēt, ka Dublinas un Viļņas sadarbība intensīvi attīstīsies.

Savukārt Adamkus uzsvēris, ka Lietuva un Īrija, darbojoties kopā, varētu labāk ietekmēt Eiropas Savienības (ES) politiku, bet divpusējās attiecībās būtu īpaši vērts veicināt jauniešu kontaktus un sadarbību zinātnes jomā.

"Bija patīkami no prezidentes dzirdēt, ka mūsu tautieši tiešām apzinīgi, labi un neatlaidīgi strādā," piebildis prezidents.

Lietuvieši ir otrā lielākā ārvalstnieku kopiena Īrijā pēc poļiem. Saskaņā ar 2006.gada tautas skaitīšanas datiem tur dzīvo aptuveni 24 600 Lietuvas pilsoņu, taču nav šaubu, ka patiesībā lietuviešu Īrijā ir vismaz dažas reizes vairāk.

"Daļa lietuviešu apprecēsies ar īriem un paliks, bet lielākā daļa atgriezīsies," prognozējusi Makalīza.

Pēc preses konferences Īrijas prezidente apmeklēja Viļņas Antakalnes kapsētu, kur godināja Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu, kā arī Aušras vārtu kapelu, Sv.Pētera un Sv. Pāvila baznīcu un Traķu pili.

Ceturtdien viņa tiksies ar Lietuvas Seima spīkeru Viktoru Muntjanu un uzrunās Lietuvas parlamentu, apskatīs Viļņas vecpilsētu, bet pēcpusdienā dosies atceļā uz Dublinu.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV