Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Iznācis žurnāla "GEO" oktobra numurs

Kaspars Milaševičs, 01.10.2009. 17:16

Žurnāla „GEO” oktobra numurā lasiet:
Iznācis žurnāla "GEO" oktobra numurs


Noslēpumi. Tas, šķiet, varētu būt kopsaucējs vairākumam šī mēneša GEO materiālu. Sākot jau ar fotostāstu par septiņām mistiskām planētas vietām, par kurām mūsu civilizācija ir lauzījusi galvu visu savas pastāvēšanas laiku. Teorijas par tām birst kā no pārpilnības raga, un šomēnes GEO apskata dažas jaunākās. Uzreiz jāpiebilst, ka tās ir tikai teorijas, kuru patiesumu vai aplamību pierādīt šobrīd nav iespējams. Taču varbūt tas arī nemaz nav vajadzīgs – dažas līdz galam neatrisinātas mīklas šai pārmēru racionālajai civilizācijai varētu nākt tikai par labu. Kā apgalvo mistiķi – cilvēce vēl nav gatava šo noslēpumu atrisinājumiem. Tāpēc tas ir katra paša ziņā – ticēt pašreizējām teorijām vai ne.

Noslēpumains ir arī šīs planētas lielākais zīdītājs, kurš neizprotamu iemeslu dēļ dzīvo nevis uz sauszemes, bet gan ūdenī. Un tas nav vienīgais vaļu noslēpums, ko cenšas atklāt bioloģija. Kā tie sazinās, cik saprātīgi ir – šie jautājumi vēl nav sagaidījuši izsmeļošu atbildi. GEO oktobra numurā stāsts par savdabīgu zinātnes projektu, kuru brīvprātīgi finansē cilvēki, kas ir gatavi pavadīt savu atvaļinājumu vaļu sabiedrībā – burtiskā nozīmē.

Un, protams, pazeme. Noslēpumainības oreols tai piemīt, jau sākot ar pasakām un teikām un beidzot ar teorijām par Zemes iekšienē dzīvojošām civilizācijām. GEO reportāžā runa ir par mikroorganismiem, kas dzīvo vietās, kur, cilvēkaprāt, nav iespējams eksistēt. Un par pētniekiem, kuri gatavi nolaisties puskilometru dziļā pazemē, lai tos sameklētu. Un par absolūto sterilitāti, kas jāievēro tur, apakšā.

Bet oktobra mēneša galvenais materiāls ir veltīts vecvecāku un mazbērnu savstarpējām attiecībām. Šī šķietami pašsaprotamā tēma kļūst komplicēta un pārsteigumiem pilna, ja uz to raugās no psiholoģijas, socioloģijas un pat ģenētikas viedokļa. Kādi ir jaunā laikmeta vecvecāki, un cik daudz tie atbilst vecajiem stereotipiem? Kas noticis ar paaudžu konfliktu? Un galu galā – kā vecmāmiņas mūžā pārdzīvotais ietekmē mazmeitas gēnus? Šķiet, ka katram no mūsu lasītājiem varētu būt sava atbilžu versija uz šiem jautājumiem.

Un vēl –  ir piepildīts šī gada janvārī dotais solījums, ka GEO fotoizstādes turpmāk būs regulāri pasākumi. Jaunā GEO starptautiskā foto izstāde „Dienvidu jūras“ ir skatāma Latvijas Dabas muzejā līdz 25. oktobrim.

Žurnāls GEO. Savādāks skats uz pasauli.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV