Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Arkādijas dārzs – parks aizvien paplašinās

Inese Grandāne, citariga.lv speciāli easyget.lv, 27.04.2009. 10:09 | komentāri (1)

Lai gan oficiāli Arkādijas dārzu izveidoja 1911. gadā, vēl šodien tiek izmantota katra izdevība, lai to kaut nedaudz paplašinātu uz apkārtējo teritoriju rēķina.
Arkādijas dārzs – parks aizvien paplašinās

Galerijas:

Arkādijas dārzs atrodas starp Ojāra Vācieša un Friča Brīvzemnieka ielām un Rīgas - Jūrmalas dzelzceļa līniju. Dārza platība ir 6,2 ha.

Šo teritoriju rīdzinieki bija iecienījuši kā atpūtas vietu vēl ilgi pirms dārza izveidošanās. 1794. gadā te ierīkoja izpriecu vietu vienkāršajai tautai - tur notika atrakcijas, teātra izrādes un Līgo svētki.

1852. gadā Prūsijas ģenerālkonsuls H. K. Vērmanis kāpas galā uzcēla māju ar palīgēkām un siltumnīcu, kurās auguši firziķi, aprikozes, vīnogas un retas palmu sugas. 1885. gadā dārzā peļņas nolūkā uzcelts teātris, ierīkota bumbotava, tādējādi dārzu pārvērta par atpūtas vietu.

Pēc H.K. Vērmaņa nāves dārzam vairākas reizes ir mainījušies īpašnieki, līdz 1896. gadā parku nopirka Rīgas pilsēta. Tajā pašā gadā dārzs tika pārsaukts par Torņakalna parku. 1900. gadā darbu pie parka labiekārtošanas sāka G.F.F. Kūfalts. Parkā tika ievadīta Mārupīte, kas plūda cauri parkam, tika ierīkotas kaskādes, ūdenskritumi, tiltiņi, uzcelta dārznieka māja un izveidoti jauni apstādījumi. Daļu no parka teritorijas iznomāja, lai iegūtu līdzekļus tā uzturēšanai. Nomnieks parkā 1910. gadā uzcēla restorānu „Arkādija”, kuru 1958. gadā pārveidoja par kinoteātri, tika ierīkota šautuve, bumbotava un mūzikas paviljons. Parka labiekārtošanu pabeidza 1911. gadā, un tajā pašā gadā to pārsauca par „Arkādiju”.

1926. gadā pēc A. Zeidaka projekta parkā tika veikti rekonstrukcijas darbi – izbūvēts koncerta laukums, 1927. gadā pēc P. Kundziņa projekta uzcelta estrāde, ierīkots bērnu rotaļu laukums, atbalsta sienas, kāpnes un ziemciešu stādījumi.

http://citariga.lv

Foto: Kaspars Grandāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV