Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Studenti raksta Latvijas Universitātes vēsturi

Aija Rozenšteine, 25.09.2009. 14:17

Latvijas Universitātes 90. dzimšanas dienā, pirmdien, 2009. gada 28. septembrī, plkst. 12:00 Rīgā, Raiņa bulvārī 19, LU Vēstures muzejā notiks grāmatas ”Latvijas Universitāte 90 gados: Dzīve” un interneta portāla www.vesture.lu.lv svinīgā atklāšana. Grāmata un portāls tapis LU pētnieciskā projekta “Latvijas Universitāte 90 gados: cilvēki, izglītība, zinātne un ikdiena” ietvaros.

Latvijas Universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš, saņemot grāmatas eksemplāru, pauda pateicību tās veidotājiem: „Gribu teikt, ka šis projekts patiešām ir izdevies. Milzīgs paldies visiem tā dalībniekiem. Ir gandarījums šādus projektus atbalstīt.”

„Šī ir iespēja paraudzīties uz LU attīstības gaitu 90 gadu laikā. Stāsts nav tik daudz par gadu skaitļiem un datumiem, cik par cilvēkiem un viņu izjūtām, emocijām, pieredzēm un cerībām. Tas ļauj mums paraudzīties uz šodienu plašākā kontekstā, novērtējot mūsu iespējas iepretim bijušajam, kā arī aptvert to, kā mums trūkst un kas būtu paņemams no pagātnes. Mums ir iespēja atrast vienojošo un atšķirīgo, skaisto un bēdīgo, cerīgo un nemaināmo, kā arī mirkli padomāt par sevi, vēsturi un cilvēkiem. Tas ir stāsts par mums. Par to, kādi esam un kādēļ tādi esam. Tas raisa pārdomas, ļauj izjust un piedzīvot. Šo stāstu var lietot pēc savas patikšanas – kā atskatu uz bijušo, kā mērauklu esošajam vai pierādījumu nākamajam. Tagad to var lietot ļoti dažādi, bet var” par padarīto stāsta LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas maģistrants Didzis Bērziņš.

Inese Salmiņa, kura pētīja Universitātes studentu dzīvi nesenajās desmitgadēs atzinīgi novērtē savu ieguvumu: „Latvijas Universitāte ir šodiena, bet tā nebūtu „šodiena“ bez savas bagātīgās dzīves. Projekts ir iedvesmojis mūs izzināt savas Universitātes ikdienu, tās cilvēku priekus un bēdas, pārdzīvojumus un notikumus deviņās desmitgadēs, kas, cilvēka gados mērot, ir pamatīgs un bagātīgs mūžs, taču augstskolas pastāvēšanas vēsturē tikai tāds padsmitnieces pieredzes laiks. Viss vēl ir priekšā. Tomēr nākotne nav iedomājama bez jau notikušā. Mēs varam lepoties ar ieguldīto darbu, kas ir ļāvis radīt vēl vienu jaunu „vēstures lapu“ gaviļnieci sveicot 90. dzimšanas dienā. Šodiena jau ir vēsture un mēs - tās veidotāji! Novēlu, lai vēsture, kuru veidojam šodien, ir Universitātes lepnums arī tās 150. dzimšanas dienā!”

Portāls un grāmata tapuši projekta „Latvijas Universitāte 90 gados: cilvēki, izglītība, zinātne un ikdiena” (2008-2009) ietvaros. Autoru kolektīvs – Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes maģistranti, doktoranti un pasniedzēji.

Grāmatā ir mēģināts atsegt katrai desmitgadei zīmīgākais, augstskolas cilvēku dzīvē svarīgākais. Daudzi būtiski un interesanti stāsti gan ir palikuši nepastāstīti, daudzi cilvēki – nepieminēti. Atklājumu un stāstu bagātība ir tik liela, ka to nebūtu iespējams iekļaut par trijos sējumos, taču tie ir pārāk interesanti un Universitātes dzīvei nozīmīgi, lai paliktu ārpus vēstures stāstījuma. Tie atraduši savu vietu ietilpīgākajā interneta vidē – mājaslapā www.vesture.lu.lv (lapa darbosies no 28.septembra). Turklāt katram Universitātes studentam, absolventam, pasniedzējam un darbiniekam ir iespējams tajā iekļaut arī savu stāstu. Kopā ar mums un LU Vēstures muzeju šis rakstījums turpinās.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV