Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Labākie LU datorikas studenti saņems lēdijas A. Lavleisas un Č. Bebidža balvas

Jeļena Poļakova, 10.12.2009. 10:49

Piektdien, 11.decembrī Latvijas Universitātē (Rīgā, Raiņa bulvārī 19) notiks Datorikas fakultātes rīkotā Programmētāju diena, kuras ietvaros tiks pasniegtas Lēdijas Adas Lavleisas balva labākajai datorikas studentei un Čarlza Bebidža balva labākajam studentam.

„Pēc LU Datorikas fakultātes izveides ar jaunu sparu atdzīvojusies pirms 25 gadiem iedibinātā Programmētāju dienas tradīcija ar balvām labākajām studentēm-datoriķēm vai matemātiķēm, populārzinātniskiem lasījumiem un profesionāļu balli. Šo dienu Latvijā atzīmē Adas Augustas, lēdijas Lavleisas (meitas uzvārdā - Baironas) dzimšanas dienā. Lēdija Ada ir cilvēks, kas uzrakstījis un publicējis pasaulē pirmo datorprogrammu vēl pirms vairāk nekā 160 gadiem,” stāsta Datorikas fakultātes dekāns prof. Juris Borzovs. Ikgadējās lēdijas Adas balvas par nopelniem datorikā, matemātikā un to popularizēšanā šogad piešķirtas LU studentēm Laumai Pretkalniņai un Lailai Zinbergai.

Kopš 1986.gada Programmētāju dienas ietvaros, atzīmējot pasaulē pirmās programmētājas un angļu matemātiķes dzimšanas dienu, tiek piešķirta viņas vārdā nosauktā stipendija matemātikā, datorzinātnē un to pielietojumos, kuru saņem studente-sieviete. Stipendija paredzēta, lai studentes aktīvāk iesaistītos zinātniskajā darbā un tā popularizēšanā.

Atzīmējot pasaulē pirmās programmu rēķinmašīnas konstruktora Čārlza Bebidža dzimšanas dienu, kopš 1991. gada decembrī piešķir viņa vārdā nosaukto stipendiju, kuru saņem Datorikas fakultātes students – vīrietis par aktīvu un produktīvu darbu datorzinātnēs un to popularizēšanā. To šogad saņems LU students Renārs Liepiņš.

Pēc stipendiju pasniegšanas notiks populārzinātniski priekšlasījumi, kur uzstāsies Dr.fiz. Vjačeslavs Kaščejevs ar tēmu „Zinātniskā skaitļošana mūsdienu fizikā”, M.dat. Renārs Liepiņš - „Protégé spraudnis ontoloģiju vizualizācijai” un prof. Dr.habil.mat. Rūsiņš Mārtiņš Freivalds - „Personīgs viedoklis par datoru vēsturi”.

Programmētāju dienas ietvaros, 11.decembrī, Datorikas fakultātē norisināsies arī Lēdijas Adas Lavleisas 194.dzimšanas dienai veltīta balle. Stipendiju piešķiršana un priekšlasījumi sāksies plkst. 14:30, bet balle - plkst. 19:00.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV