Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Latvijas Universitāte – mūsu valsts tālākās attīstības garants

Latvijas Universitātes Preses centrs, 05.02.2010. 14:59

Šodien, 5.februārī, Latvijas Universitātes Lielajā aulā darbinieku sapulcē rektors Mārcis Auziņš uzrunāja LU saimi, atskatoties uz paveikto 2009.gadā, un pasniedza LU Gada balvas („Sasniegums zinātnē”, „Latvijas Universitātes gada darbinieks”, „Gada skolotājs”, „Gada skolas direktors”) un pateicības rakstus.

Rektors uzsvēra, ka 2009.gads Latvijas Universitātei bijis īpašs: „Tas bija Alma Mater 90 gadu jubilejas gads, un esmu gandarīts, ka, neraugoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, kas būtiski skārusi arī Universitāti, aizvadītajā gadā mums kopīgiem spēkiem izdevies ne tikai nodrošināt studiju kvalitāti un pētniecības projektu realizāciju līdzšinējā līmenī, bet arī pilnveidot LU darbību. Jubilejas gadā vēlreiz sev un sabiedrībai esam apliecinājuši, ka LU ir viens no neatkarīgās Latvijas valsts simboliem un tālākās attīstības garantiem.”

Runājot par studiju procesa pilnveidošanu 2009.gadā, Mārcis Auziņš atzīmēja, ka, reaģējot uz darba tirgus prasībām un potenciālo studentu interesi, LU studiju programmu skaits ir papildināts vēl ar četrām jaunām studiju programmām.

„Ikvienas universitātes lielākā vērtība neapšaubāmi ir tās cilvēki, mācībspēki un studenti, tāpēc LU vienmēr īpašu nozīmi ir piešķīrusi mācībspēku kvalifikācijas celšanai un jaunu pasniedzēju sagatavošanai. Izšķiroša loma šajā procesā ir doktorantūras studijām, tāpēc esam īpaši lepni, ka aizvadītajā gadā LU tika nodibinātas 15 doktorantūras skolas, kurās pašlaik aktīvi noris doktorantu uzņemšana,” turpināja LU rektors.

2009.gadā LU aizstāvēti 54 promocijas darbi. Visvairāk promocijas darbu aizstāvēts bioloģijā (8), medicīnā (5), fizikā (4), ķīmijā (4) un pedagoģijā (4). Par LU zinātnieku veikumu liecina arī fakts, ka pagājušajā gadā LU saņēmusi 14 patentus, iesniegusi – četrus.

„Vienlaikus smagā situācija ir nesusi arī pozitīvus rezultātus, mēs esam sākuši daudz nopietnāk domāt par Eiropas struktūrfondu līdzekļu piesaisti un apguvi. 2009.gadā tika iesniegts 61 LU projekta pieteikums kopsummā par 85 milj. latu, noslēgti līgumi par 15 projektu realizāciju kopsummā par gandrīz 30 milj. latu un realizēti jau 26 ES fondu finansētie projekti kopsummā par vairāk nekā 6,2 milj. latu.”

Profesors Mārcis Auziņš savā runā ar pateicību pieminēja LU Fonda darbu, kas sniedz atbalstu talantīgiem un studēt gribošiem jauniešiem un kas, pateicoties vietējo uzņēmumu, organizāciju un mecenātu atbalstam, 2009.gadā piešķīris 346 stipendijas kopsummā par gandrīz 200 000 latu.

Runas noslēgumā M.Auziņš klātesošos informēja par LU 2010.gada budžeta veidošanas principiem.

Pēc rektora ziņojuma tika pasniegtas LU Gada balvas, kas tiek piešķirtas reizi akadēmiskajā gadā.

LU „Gada skolotāja” balvu ieguva Ieva Grahoļska (Rīgas 10.vidusskola), Inta Vilsone (Rīgas 10.vidusskola) un Brigita Brūvere (Rīgas 6. vidusskola). „Gada direktors 2009” ir Vecumnieku vidusskolas direktors Aivars Ķiņķevskis. Šīs balvas piešķir pedagogiem un skolu vadītājiem, lai izceltu un atbalstītu Latvijas skolu skolotājus un direktorus, kuri devuši ievērojamu ieguldījumu skolēnu sagatavošanā studijām Latvijas Universitātē.

Jau trešo gadu tika pasniegtas LU gada balvas par sasniegumiem zinātnē. Par labāko doktora darbu 2009.gadā atzinību izpelnījušies Ivars Zupiņš un Ineta Lipša. Balvu par oriģinālu pētījumu psiholoģijā saņēma Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātes profesore Sandra Beatrice Sebre un par sasniegumiem lāzeru fizikā un spektroskopijā Fizikas un matemātikas fakultātes profesors Ruvins Ferbers. Par mūža ieguldījumu un zinātniskās skolas izveidošanu neirofarmakoloģijā tika sumināta Medicīnas fakultātes profesore Vija Zaiga Kluša, par zinātniskās skolas izveidošanu sabiedrības vadībā – emeritētais Ekonomikas un vadības fakultātes profesors Edvīns Vanags.

Par 2009.gada labākajiem LU darbiniekiem, kas tika noteikti, ņemot vērā elektroniskās aptaujas rezultātus, atzītas LU Vēstures muzeja vadītāja Aija Fedorova, Humanitāro zinātņu fakultātes sekretāre Maira Dandzberga un Sociālo zinātņu fakultātes Socioloģijas nodaļas studiju metodiķe Arita Skarnele.

Tika sumināti arī LU fakultāšu izpilddirektori Gita Blaua, Visvaldis Neimanis un Dace Silarāja, Juridiskās fakultātes dekāna p.i. Anita Rodiņa, Fizikas un matemātikas fakultātes profesors Māris Ozoliņš un Attīstības un plānošanas departamenta Stratēģijas nodaļas vadītājs Juris Pūce.

LU darbinieku sapulci būs iespējams noskatīties LU video arhīvā:
http://www.lu.lv/par/mediji/video/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV