Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Latvijas Universitātes Gada balvu par sasniegumiem zinātnē saņem profesore V.Z.Kluša

Latvijas Universitātes Preses centrs, 05.02.2010. 15:11

Šodien, 5.februārī, Latvijas Universitātes Gada balvu par sasniegumiem zinātnē saņēma seši LU zinātnieki, arī LU Medicīnas fakultātes profesore un Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Vija Zaiga Kluša – par mūža ieguldījumu un zinātniskās skolas izveidošanu neirofarmakoloģijā. Balvu pasniedza Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

Prof. V.Z.Klušu balvai ieteikusi viņas skolniece – LU Medicīnas fakultātes (LU MF) prof. Ruta Muceniece, kas pieteikumā konkursa komisijai īpaši akcentējusi balvas saņēmējas veikto pētījumu aktualitāti un starptautisko mērogu.

V.Z.Kluša ir vadījusi daudzus starptautiskus, Latvijas Zinātņu padomes un LU projektus, izveidojusi farmakologu skolu Latvijā, kas attīstījusies un izcilību sasniegusi LU MF un Organiskās sintēzes institūta ietvaros. Viņa bija pirmā, kas Latvijā un toreizējā Padomju Savienībā uzsāka neiropeptīdu pētījumus. Pēdējos gados V.Z.Klušas un viņas vadītās zinātniskās grupas aktivitātes veltītas tādu vielu pētījumiem, kas regulē smadzeņu šūnas izdzīvošanas procesus. Pēdējo trīs gadu laikā V.Z.Klušai bijušas 16 zinātniskās publikācijas.

„Profesores bijušie doktoranti un maģistranti ir kļuvuši par Latvijas Universitātes akadēmiskā personāla neatņemamu sastāvdaļu un vadošajiem pētniekiem gan Latvijā, gan ārzemēs. V.Z.Kluša ilgstoši vada Latvijas Farmakologu biedrību un pārstāv Latviju daudzās starptautiskās farmakologu aktivitātēs,” uzsver LU prof. R.Muceniece.

2008.gadā akciju sabiedrības „Grindeks” Fonds zinātnes un izglītības atbalstam un Latvijas Zinātņu akadēmija svinīgajā zinātnieku godināšanas ceremonijā V.Klušai pasniedza Solomona Hillera vārdbalvu par sasniegumiem biomedicīnā un jauno medicīnas preparātu izstrādē. Viņa ir saņēmusi arī AS „Grindeks” balvu „Zelta pūce” par oriģināliem pētījumiem.

Neilgi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas profesore saņēma visā pasaulē prestižo Hovarda Hjuza medicīnas grantu un uzsāka sadarbību ar Zviedrijas zinātniekiem. Pateicoties šim grantam 90.gadu sākumā, Organiskās sintēzes institūtam izdevās saglabāt Farmakoloģijas laboratoriju un cilvēkresursus.

LU Gada balvas par sasniegumiem zinātnē tika pasniegtas jau trešo gadu pēc kārtas. Balvas mērķis ir sekmēt LU stratēģijas izpildi virzībā uz zinātnes universitātes statusu.

LU MF tika izveidota 1919.gada 28.septembrī ārstu gatavošanai, bet padomju laikā likvidēta. LU MF tika atjaunota 1997.gada 29.decembrī, bet svinīgi atklāta 1998.gada 4.septembrī. 2008./2009. akadēmiskajā gadā LU MF kopā mācījās 851 students, to skaitā ārzemnieki. Ar katru gadu studējošo skaits fakultātē stabili audzis, un pašlaik ik gadu LU MF uzņem aptuveni 200 jaunus studentus. Fakultātē kopumā strādā 122 mācībspēki, no kuriem 3 ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenie locekļi, 7 korespondētājlocekļi, 13 profesori, 18 asociētie profesori, 21 docents, 6 viesprofesori, 5 privātdocenti u.c.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV