Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Pasniegtas Latvijas Universitātes Gada balvas

Latvijas Universitātes Preses centrs, 17.02.2010. 15:06

5.februārī tika pasniegtas Latvijas Universitātes Gada balvas. Jau trešo gadu pēc kārtas tika sumināti arī Gada balvas par sasniegumiem zinātnē ieguvēji. Par labāko 2009.gada doktora darbu atzinību izpelnījušies Ineta Lipša un Ivars Zupiņš.

Ineta Lipša kopš 2007.gada ir Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētniece un žurnāla „Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls” atbildīgā redaktore. Ivars Zupiņš ir Latvijas Dabas muzeja Ģeoloģijas un paleontoloģijas nodaļas vecākais paleontologs.

Inetas Lipšas doktora darba nosaukums ir „Sabiedriskā tikumība Latvijā, 1918.-1940.gads” (zinātnes nozare: vēsture; zinātnes apakšnozare: Latvijas vēsture).

„Tajā laikā Latvijā ar sabiedriskās tikumības jēdzienu tika apzīmētas divpadsmit sociālās parādības – ārlaulības bērni, aborti, homoseksuālisms, nekaunīga izturēšanās, prostitūcija un veneriskās slimības, pašnāvības, ubagošana, cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, kā arī pornogrāfija, žūpība, narkomānija un azartspēļu spēlēšana,” stāsta pati autore.

„Promocijas darbā sabiedriskā tikumība Latvijā no 1918. līdz 1940. gadam ir aplūkota kā vēsturisks process, ko ietekmējusi attiecīgā laikmeta sociālpolitisko un kultūrvēsturisko faktoru mijiedarbība. Tāpēc darbā ir parādīts vēsturiskais konteksts, kas ietekmēja sabiedriskajai tikumībai raksturīgo sociālo parādību cēlonību, ir analizēti cilvēku priekšstati par sabiedrisko tikumību un to veidojušajām sociālajām parādībām, kā arī minēto priekšstatu formulēšanā izmantotā retorika, un ir izpētītas sabiedriskās tikumības normas, sociālās parādības un valsts politika to savstarpējā mijiedarbībā.”

Ivara Zupiņa doktora darba nosaukums ir „Galvenā devona lauka osteolepiformu kārtas daivspurzivis (Sarcopterygii, Osteolepiformes)” (zinātnes nozare: ģeoloģija; zinātnes apakšnozare: pamatiežu ģeoloģija).

„Pirms vairāk nekā 380 000 000 gadu teritorijā, kas tagad pazīstama kā Latvija un tās kaimiņvalstis, atradās salīdzinoši sekla un silta jūra, kurā mita dažnedažādas zivis – tostarp daivspurzivis. Pētījumi liecina, ka tās ir tuvu radniecīgas senākajiem mugurkaulniekiem, kuriem spuras pārveidojās par kājām, aizsākot abinieku, rāpuļu, putnu un zīdītāju – tātad arī manu un jūsu – evolūciju. Disertācijā tika pētītas šajā teritorijā atrastās daivspurzivju fosilijas (pārakmeņojumi): veikta sugu „inventarizācija”, izzināta šo zivju daudzveidība un izplatība, aprakstīts jaunatrastais materiāls,” atklāj Ivars Zupiņš.

Ivars Zupiņš ir vairāku rakstu autors vai līdzautors, tajā skaitā tik prestižajā žurnālā „Nature” – 2008.gada 26.jūnijā viņš publicējis Zviedrijas, Anglijas un Latvijas zinātnieku kopīgo rakstu par to, ka Latvijā atrastas 365 miljonus gadu sena četrkāja Ventastega curonica atliekas, kas ir pats primitīvākais un senākais no patlaban zināmajiem īstajiem četrkājiem.

Balvas pasniegšanu iespējams noskatīties Latvijas Universitātes portāla videoarhīvā http://www.lu.lv/par/mediji/video/

Latvijas Universitātes Gada balva par sasniegumiem zinātnē

Balvas mērķis ir sekmēt Latvijas Universitātes stratēģijas izpildi virzībā uz zinātnes universitātes statusu. Tās piešķir konkursa kārtībā individuāliem pretendentiem no Universitātes personāla. Konkurss notiek divās kārtās. Pirmajā kārtā pretendentus izvēlas LU Akadēmiskais departaments, izmantojot LU personāla un struktūrvienību pārskatus par zinātnisko darbību, LU bibliotēkas veidoto LU personāla publikāciju un promocijas darbu datubāzi un starptautiski pieejamās datubāzes. Otrajā kārtā balvas pretendentus vērtē ekspertu komisija.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV