Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Izcilību veicinošas stipendijas doktorantūrā studējošajiem

Latvijas Universitātes Preses centrs, 02.03.2010. 16:02

Latvijas Universitāte (LU) sekmīgi realizē Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē”, kas ir Darbības programmas papildinājums 1.1.2.1.2. apakšaktivitāte ”Atbalsts doktora studiju programmu īstenošanai”.

Apakšaktivitātes mērķis ir visās izglītības tematiskajās grupās palielināt to speciālistu skaitu, kas ieguvuši augstāko kvalifikāciju (doktora zinātnisko grādu) un spējīgi plānot, radīt un ieviest ražošanā augstas tehnoloģijas produktus, kā arī produktus un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, veicinot tautsaimniecības attīstību uz inovāciju pamata.

Saistībā ar doktora studijām un vispārējām izglītības sistēmas tendencēm LU identificējusi šādas problēmas:

nepietiekams doktorantu skaits un doktora zinātnisko grādu ieguvušo īpatsvars;
nepietiekams finansējums,
novecojis akadēmiskais personāls.

Minēto problēmu novēršanā liela loma būs sekmīga ESF projekta „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē” realizācija. Izglītības un zinātnes ministrija LU sagatavotajam ESF projektam ir apstiprinājusi nepilnus 15,5 milj.LVL periodam no 2009.gada jūnija līdz 2015.gada jūnijam. Projekta ieviešanas ilgums ir 72 mēneši un šajā laikā plānots, ka 587 doktoranti un zinātniskā grāda pretendenti saņems mērķstipendijas un no tiem 270 iegūs doktora zinātnisko grādu. No projekta uzsākšanas brīža līdz 2009.gada beigām ir apgūti 1,3 milj.LVL, mērķstipendijas saņem 427 doktoranti un zinātniskā grāda pretendenti, un vairāk nekā 200 profesori jau ir iesaistījušies doktorantu darbu vadīšanā, doktora disertācijas sagatavošanā un iesniegšanai aizstāvēšanai . Projektā tika plānots finansējums arī promocijas darba vadītājiem, jo viņi ir līdzatbildīgi par mērķstipendijas ieguvēja individuālā plāna izstrādi un tā kvalitatīvu izpildi, padziļinātu zinātnes nozares teorētisko disciplīnu apguvi un jaunākās metodoloģijas prasmju pilnveidošanu saistībā ar katras konkrētās zinātnes nozares specifiku. ESF projektā mērķstipendijas apmērs un finansējums kvalitātes atbalsta pasākumiem ir būtisks stimuls, lai doktoranti pieteiktos uz šo atbalstu un savlaicīgi pabeigtu studijas, izstrādātu, iesniegtu aizstāvēšanai un aizstāvētu promocijas darbu. Sakarā ar Latvijas Policijas akadēmijas likvidāciju LU ir pārņēmusi Latvijas Policijas akadēmijas projekta „Atbalsts Latvijas Policijas akadēmijas doktora studiju programmas īstenošanai” realizāciju, kura budžets ir  55 tūkst.LVL un deviņiem doktorantiem turpinās izmaksāt mērķstistipendiju projekta ietvaros. Stipendiju izmaksa tiks uzsākta 2010.gada 1.februārī.

Sekmīga projekta realizācija veicinās doktorantu un jauno zinātnieku iesaistīšanu LU atbalstītu pētījumu programmās un stimulēs veikt pētījumus par LU attīstības stratēģijas izpildei nozīmīgām tēmām. Projekta īstenošanas rezultātā LU akadēmiskais personāls papildināsies ar jauniem doktoriem, kuri iekļausies studiju un pētniecības darbā. Atjaunotais akadēmiskais personāls nodrošinās studiju kvalitātes uzlabošanos un līdz ar to veicinās jaunu studentu piesaisti ne tikai LU, bet arī citās augstskolās un zinātniskajās institūcijās, kā arī nodrošinās valsts pasūtījumu pēc kvalificēta darbaspēka inovatīvai, uz zināšanām balstītai ekonomikai un ražošanas darbībai.

Papildus finansējums sekmēs LU studējošo motivāciju pieteikties doktorantūras studijās, palielinās viņu sociālo nodrošinājumu, savukārt izstrādātā kontroles sistēma projekta ietvarā radīs priekšnosacījumus doktorantūras studiju efektivitātes palielināšanai. Palielinot mobilitātes finansējumu, pieaugs doktorantu starptautiskā konkurētspēja un palielināsies pieredze, kuru turpmāk būs iespējams izmantot visa veida (t.sk., ārvalstu) finansējuma piesaistei.

Papildu informācija:
Projekta vadītāja
Elmīra Zariņa
Tālr.: 67034609
E-pasts: elmira.zarina@lu.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV