Sestdiena, 08.Jūnijs 2024. » Vārdadienas svin: Mundra, Frīda, Frīdis;

Aicina uz diskusiju par izceļošanu „Gājputni vai žurkas?”

Gunta Kāle, 10.03.2010. 15:28

Gājputni vai žurkas? – uz sarīkojumu, kura nosaukums ietver visai skarbu jautājumu, trešdien, 17.martā, plkst.17:30 aicina Rakstniecības un mūzikas muzejs (Rīga, Pils laukums 2). Pasākums iecerēts kā saruna par izceļošanas trakumu, kas pārņēmis lielu daļu Latvijas sabiedrības.

Pasākumā par atgriešanos vecvecāku dzimtenē un topošo muzeju „Latvieši pasaulē” stāstīs Austrālijā dzimusī Marianna Auliciema; kino producente Laima Freimane dalīsies pārdomās par izceļošanas iemesliem, kurus viņai palīdzēja izprast Īrijā filmētie latvieši; Janīna Kursīte, kas ne reizi vien viesojusies latviešu ciemos Krievijā, runās par tur pieredzēto; Austris Celms vēstīs par sava dēla, šodienas Sprīdīša, gaitām pasaulē; bet ārsts Sabri Abdul Massih ar ieceļotāja acīm paskatīsies uz dzīvi Latvijā.

Izceļošana ir temats, par kuru diskutē gan pilīs, gan būdiņās, jo izceļo mūsu radi un draugi, kolēģi un kaimiņi. Tomēr došanās pasaulē latvietim nav nekas jauns. Zemnieki zemes meklējumos izceļoja uz Krieviju jau 19. gadsimtā; vairāki tūkstoši devušies uz Brazīliju 19.gs. beigās un 20.gs. pirmajā pusē (tostarp – gaidīt pasaules galu); daudzi aizbrauca kā politiskie bēgļi Otrā pasaules kara beigās. Šie ir tikai masveidīgāko izceļošanu piemēri.
 
Arī ne mazums latviešu rakstnieku, zinātnieku, mūziķu ilgu laiku nodzīvojuši ārpus Latvijas. Viņu aizbraukšanas iemesli bijuši dažādi – politiskie apstākļi Latvijā, veselības diktēta nepieciešamība, tiesas spriedumi un izsūtīšanas, plašākas iespējas veidot savu profesionālo karjeru, traukšanās uz iedomātu sapņu zemi. Svešumā uzrakstīti daudzi literārie darbi, bez kuriem nav iedomājama latviešu rakstniecība.

Kas ir šī brīža aizbraucēji? Vai žurkas, kas uz neatgriešanos pamet, viņuprāt, grimstošo kuģi – Latvijas valsti? Vai gājputni, kas tomēr agrāk vai vēlāk atgriezīsies? Ar ko tas viss beigsies? Mums, mājputniem, to ļoti gribas zināt!

Mājputni! Potenciālie gājputni un žurkas! Diskutēsim nākamajā trešdienā!

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30.        

Ieejas maksa Ls1,50 (cenā iekļauts izstāžu Dažas latviskas vērtības un Mūzikas instrumenti Latvijā apmeklējums)

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV