Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Lāčplēša dienas svētku programma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Rīgas pilī

Ilze Jākobsone, 08.11.2010. 14:02

11. novembrī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs no 10.00 līdz 20.00 aicina apskatīt ne tikai vienīgo Latvijā saglabājušos Lāčplēša Kara ordeņa komplektu, bet arī jauno izstādi „Apbalvojumi Latvijas Republikā pēc neatkarības atjaunošanas". Iepriekš piesakoties, gan individuāliem apmeklētājiem, gan grupām būs iespēja tās apskatīt speciālistu pavadībā bez maksas.
Lāčplēša dienas svētku programma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Rīgas pilī

No plkst. 20.00 līdz 24.00 Rīgas pils pagalmā (no Daugavas gātes puses) līdz ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju arī Valsts Prezidenta kanceleja aicina piedzīvot Lāčplēša dienas noskaņu.

Izstādi „Apbalvojumi Latvijas Republikā pēc neatkarības atjaunošanas" Rīgas pilī organizē Latvijas Nacionālais vēstures muzejs sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju, kura eksponē augstākos valsts apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura krustu, Atzinības krustu, 1991. gada barikāžu atceres dalībnieka piemiņas zīmi. Katrs no tiem stāsta par kādu Latvijas valstij svarīgu notikumu, vienlaikus simbolizējot arī latviešu tautas vēsturi, etnogrāfiju un garīgās vērtības. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs gandrīz divdesmit gadus ir sistemātiski apzinājis, vācis un pētījis dažādu valsts institūciju, pašvaldību, iestāžu un sabiedrisko organizāciju izveidotos apbalvojumus, aptverot laika posmu no 1991. gada līdz mūsu dienām. Tik plaša nesenās pagātnes un šodienas apbalvojumu izstāde Latvijas sabiedrībai tiek parādīta pirmo reizi.

Lāčplēša dienā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs tradicionāli izstādīs arī vienu no Latvijas vēstures dārgumiem – Lāčplēša Kara ordeņa komplektu, kas savulaik pasniegts Latvijas armijas ģenerālim Jānim Balodim (1881–1965). Kopš 1988. gada tikai reizi gadā - Lāčplēša dienā - Rīgas pils 3. stāvā to izstāda publiskai apskatei, padarot muzeja apmeklējumu par vienu no Lāčplēša dienas atzīmēšanas rituāliem.

Lāčplēša Kara ordenis ir vecākais Latvijas Republikas apbalvojums, dibināts, 1919. gada 11. novembrī, kad no Rīgas tika padzīts Bermonta karaspēks. Ordeņa devīze ir "Par Latviju", to piešķīra tikai par kara nopelniem.

Sadarbībā ar Latvijas suvenīru veidotāju apvienību ,,NicePlace" Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir arī papildinājis suvenīru līniju ,,Latvijas dārgumi" ar Lāčplēša dienai un Latvijas valsts svētkiem veltītām atklātnēm. Tās muzejā varēs gan iegādāties, gan nosūtīt pa pastu.

Savukārt no plkst. 20.00 līdz plkst. 24.00 Rīgas pils pagalmā (no Daugavas gātes puses) pa ceļam uz svecīšu nolikšanu Daugavas krastmalā ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis aicināts iegriezties Rīgas pils vecākās daļas pagalmā. Tajā varēs noskatīties fotomontāžu par Latvijas vēsturē izšķirošiem notikumiem laika periodā no 1918. līdz 1934. gadam, ko veido fotogrāfijas no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma. 11. novembra vakara noskaņas papildinās karavīru dziesmas pie ugunskura, sveču un lāpu gaismā, kuras skanēs kora „Balsis", Latvijas Policijas akadēmijas vīru kora „Iustus", jauktā kora „Atskaņa" un Zemessardzes 52. kājnieku bataljona ansambļa "Junda" izpildījumā. Būs iespēja sasildīties ar karstu tēju, un turpat pagalmā atstāt nosūtīšanai apsveikuma kartīti valsts svētkos draugiem un radiem.

Muzeja apmeklējums – bez maksas.

PROGRAMMA

No plkst.10.00 līdz 20.00
Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā var apskatīt Lāčplēša Kara ordeņa komplektu un izstādi ,,Apbalvojumi Latvijas Republikā pēc neatkarības atjaunošanas" (Latvijas Valsts prezidenta kancelejas un LNVM kolekcijas).

Visas dienas garumā iespēja nosūtīt svētku apsveikumu no Rīgas pils.

No plkst. 19.30 atvērts Rīgas pils pagalms (ieeja no Daugavas gātes) – SVĒTKU KONCERTS,
no plkst. 20.00 līdz 21.00 dzied jauniešu koris ,,Balsis" (diriģents I. Teterovskis),
no plkst. 21.00 līdz 21.30 dzied Valsts policijas koledžas vīru koris ,,Iustus" (diriģente M. Batraga ),
no plkst. 21.30 līdz 22.00 dzied jauktais koris ,, Atskaņa" (diriģente G. Pētersone),
no plkst. 22.00 – 22.30 dzied Valsts policijas koledžas vīru koris ,,Iustus" (diriģente M.Batraga),
no plkst.22.30 – 23.00 dzied jauktais koris ,,Atskaņa" (diriģente G.Pētersone),
no plkst. 23.00 – 24.00 dzied Zemessardzes 52.kājnieku bataljona ansamblis ,,Junda" ( diriģents L. Rudzītis).

Vakara norisi atbalsta Latvijas suvenīru veidotāji ,,Nice Place", multimediju kompānija Revere Trading Group un ,,Kalniņa Mammas tējas".

Papildinformācija: Ilze Jākobsone, tel. 67221357, 26127333
info@history-museum.lv
www.lnvm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV