Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Datorikas fakultātē notiks „Latvijas Programmētāju diena 2010"

LU Preses centrs, 07.12.2010. 20:09

Piektdien, 10. decembrī, Latvijas Universitātē (Raiņa bulvārī 19) notiks Datorikas fakultātes rīkotā „Latvijas Programmētāju diena". Tradicionāli šajā dienā tiks pasniegtas lēdijas Adas Lavleisas stipendija labākajai studentei un Čarlza Bebidža balva labākajam studentam, kā arī notiks referātu lasījumi par aktuālām datorikas tēmām un balle.

„1986. gadā, kad tikko aizsākās „Latvijas Programmētāju dienu" tradīcija, šī profesija bija jauna un neizzināta un daudziem interesēja, kas notiks tālāk. Kad aizsākām šo tradīciju, nevarējām iedomāties, kā programmēšana attīstīsies un kas notiks tālāk. Jau toreiz sapratu, ka programmēšana ir cits domāšanas veids – atšķirīgs no pārējiem. Un programmētāji ir pelnījuši savus svētkus," stāsta ilggadējā „Latvijas Programmētāju dienu" organizētāja Dzidra Reidzāne. 'Latvijas Programmētāju diena" norisināsies jau 26. reizi un šogad tā notiks tieši pasaulē pirmās programmētājas un angļu matemātiķes lēdijas Adas Lavleisas 195. dzimšanas dienā.

Kopš 1986.gada Programmētāju dienas ietvaros, atzīmējot lēdijas Adas Lavleisas dzimšanas dienu, tiek piešķirta viņas vārdā nosauktā stipendija matemātikā, datorzinātnē un to pielietojumos, kuru saņem studente-sieviete. Stipendija paredzēta, lai studentes aktīvāk iesaistītos zinātniskajā darbā un tā popularizēšanā.

Atzīmējot pasaulē pirmās programmu rēķinmašīnas konstruktora Čārlza Bebidža dzimšanas dienu, kopš 1991. gada decembrī piešķir viņa vārdā nosaukto stipendiju, kuru saņem Datorikas fakultātes students – vīrietis par aktīvu un produktīvu darbu datorzinātnēs un to popularizēšanā. Balva tiek piešķirta sadarbībā ar Latvijas Universitātes aģentūru „LU Matemātikas un informātikas institūts".

Programmētāju dienas ietvaros Latvijas Universitātes Daudznozaru bibliotēkā tiks atklāta izstāde „'Latvijas Programmētāju dienu" vēsture no 1986.gada līdz mūsdienām" kurā interesenti varēs aplūkot Programmētāju dienu fotogrāfiju albūmus, kas veidoti šo gadu garumā.

„Programmētāju diena ir pats senākais pasākums, kura rīkošanā esmu bijis no pašiem pirmsākumiem un kurš ilgst nu jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimta. Domās sadodamies rokās ar datorikas dižgariem pāri gadu tūkstošu robežām," atzīst Datorikas fakultātes dekāns Juris Borzovs.

Pēc lēdijas Adas Lavleisas un Čarlza Bebiža laureātu apsveikšanas ar referātiem uzstāsies:

* Rīgas Tehniskās universitātes asoc. prof., Dr. hab.sc.comp. Aldis Baums, Dr.sc.comp. Ilze Ilziņa,
* profesors Rūsiņš Mārtiņš Freivalds ,
* profesors Andris Ambainis,
* pētnieks Aleksandrs Rivošs,

· asoc. profesors Leo Seļāvo.

Pasākuma ietvaros notiks arī Videokonference, kurā piedalīsies „Latvijas Programmētāju dienu" idejas autori un realizētāji.

Turpinājumā paraudzēts arī noslēguma pasākums ar Romana Vitkovska karikatūru izstādi, mūziķu uzstāšanos, konkursiem un dejām.

Programmētāju dienas pasākumus šogad atbalsta „Accenture" Latvijas filiāle un „Rix Techlnologies", informatīvi atbalsta portāls draugiem.lv.

Vairāk par pasākumu: www.df.lu.lv

Papildu informācija:
Jeļena Poļakova
Latvijas Universitātes
Datorikas fakultātes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: jelena.polakova@lu.lv
Mob. tālr.: 26847202

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV