Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Notiks starpdisciplināra humanitāro zinātņu konference

Vilhelmīne Mackus, 09.05.2011. 16:23

Trešdien, 18. maijā, Latvijas Zinātņu akadēmijā norisināsies ikgadējā humanitāro zinātņu starpdisciplinārā konference "Meklējumi un atradumi", kuru organizē Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts (LU LFMI) un kurā ar referātiem piedalīsies literatūrzinātnieki, folkloristi, sociologi, vēsturnieki, teātra zinātnieki un valodnieki no dažādām Latvijas Universitātes pētnieciskajām institūcijām. Konferences noslēgumā notiks LU LFMI apgāda jaunāko grāmatu prezentācija.

Starpdisciplinārās humanitāro zinātņu konferences "Meklējumi un atradumi" programma fokusēsies uz tiem problēmu lokiem, kas daļēji vēl tikai meklē risinājumus, tāpēc tematiski dažādos tēmu pieteikumus vieno ne tikai kopīga interese par meklēto un atrasto, bet arī referentu nevairīšanās no jautājuma zīmēm, kuras humanitārā pētījumā ir kā neizbēgamas, tā nepieciešamas. Šajā konferences gadā īpašs uzsvars ir likts uz tuvināšanos starp dažādām humanitārajām disciplīnām, referātos aktualizējot starpdisciplināras pētījumu šķautnes, vienlaikus saglabājot jau iepriekšējos gados nostiprināto tradīciju – pievēršanos jaunatklātiem faktiem, avotiem, arhīvu materiāliem.

2011. gadā konferences dalībnieku loks ir kļuvis plašāks, LU LFMI pētniekiem piepulcējoties arī referentiem no LU Filozofijas un socioloģijas institūta, LU Latvijas Vēstures institūta un LU Latviešu valodas institūta, lai diskusiju un domu apmaiņas ceļā ļautu veidoties dialogam starp dažādām disciplīnām un zinātņu nozarēm. Ar referātiem konferencē piedalīsies literatūrzinātnieki Kārlis Vērdiņš, Gundega Grīnuma, Zigrīda Frīde, Inguna Daukste-Silasproģe, Anita Rožkalne, Ilze Zaksa, folkloristi Gatis Ozoliņš, Toms Ķencis un Ieva Garda-Rozenberga, socioloģe Baiba Bela-Krūmiņa, teātra zinātniece Dita Eglīte, valodnieks Pauls Balodis un vēsturniece Ineta Lipša.

Konferences darbs tiks organizēts trijās sadaļās. Pirmajā, kas būs veltīta personībām Latvijas literatūras un kultūras vēsturē, tiks diskutēts par aizmirstiem, bet, iespējams no jauna aktualizēšanas vērtiem vārdiem latviešu literatūras, teātra un folkloristikas vēsturē. Otrajā sadaļā, kuras centrā būs diskusija par metodoloģiskām un kultūrzinātniskām problēmām, tiks debatēti jautājumi par attiecībām starp centru un perifēriju aktuālajos humanitārajos pētījumos. Trešajā sadaļā referenti pievērsīsies tekstuāliem atradumiem un jaunām perspektīvām pazīstamu un mazāk zināmu literāro darbu lasījumos.

Konference "Meklējumi un atradumi", kas ir kļuvusi par stabilu tradīciju Latvijas akadēmiskajā dzīvē un šogad notiks jau divdesmit trešo reizi, ar savu atvērto tēmu vienmēr ir devusi iespēju referātos un debatēs satikties dažādām disciplīnām, atšķirīgām interpretācijām un jaunām perspektīvām. Kopš 1988.gada, kad LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts pirmo reizi organizēja šo konferenci, tās iecere ir bijusi pulcēt vienuviet dažādu paaudžu literatūras, folkloras, teātra mākslas, mūzikas un citu radniecīgu nozaru speciālistus, lai informētu par jaunākajiem pētījumiem humanitāro zinātņu jomā, raisītu radošu domu apmaiņu un rosinātu uz ciešāku sadarbību.

Konferences noslēgumā plkst. 16.00 ikviens laipni aicināts uz LU LFMI apgāda jaunāko grāmatu prezentāciju. Šogad dienas gaismu ir ieraudzījušas divas jaunas LU LFMI pētnieku grāmatas – Kārļa Vērdiņa monogrāfija "Bastarda forma" un Maijas Burimas monogrāfija "Modernisma koncepti". LU LFMI apgāda un izdevniecības "Zinātne" grāmatu galdā gan šīs, gan citas grāmatas būs iespējams iegādāties par lētāku cenu.

Konferencei būs iespējams sekot arī tiešraidē LU portālā: www.lu.lv/tiesraide/

Ar konferences programmu un referātu anotācijām iespējams iepazīties LU LFMI mājas lapā: http://www.lfmi.lu.lv/?type=news&id=1304668510

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV