Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

7. starptautiskais kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas simpozijs "Morāle un kognitīvās zinātnes"

Signe Mežinska, 20.05.2011. 11:42

No 6. līdz 8. maijam Latvijas Universitātē (LU) notika septītais starptautiskais kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas simpozijs "Morāle un kognitīvās zinātnes", ko organizēja LU Kognitīvo zinātņu un semantikas centrs sadarbībā ar Kanzasas Valsts universitāti (ASV).

Jaunākie kognitīvo zinātņu pētījumi ir rosinājuši virkni jautājumu par morāles spriedumu būtību: kā morāle ir saistīta ar emocijām? Vai spēja veikt morālus spriedumus ir attīstījusies evolūcijas gaitā? Kādi procesi notiek smadzenēs, veicot morālus spriedumus un izvēles? Kāda nozīme izpratnes veidošanā par morāli ir empīriskiem pētījumiem? Simpozijs bija lieliska iespēja iepazīties ar šī brīža vadošo speciālistu viedokli un diskusijām par šīm tēmām.

Simpozija atklāšanā ar publisku ievadlekciju „Sentimentalism naturalized" uzstājās Ņujorkas pilsētas universitātes (ASV) profesors Džesī Princs (Jesse Prinz). Izmantojot empīriskus piemērus no eksperimentālās filosofijas un kognitīvo zinātņu pētījumiem, viņš analizēja emociju ietekmi uz morālajiem spriedumiem. Dž.Princs izvirzīja tēzi, ka emocijas ir ne vien cieši saistītas ar mūsu morālajiem spriedumiem, bet ir arī būtisks to priekšnoteikums. Simpozija laikā tika ierakstīta intervija ar profesoru Dž.Princu, ar kuru var iepazīties http://vimeo.com/23813083

Simpozija noslēgumā ar publisku lekciju par tēmu "The evolution of morality?" uzstājās Rutgera Universitātes (ASV) profesors Stīvens Stičs (Stephen Stich). Profesora S.Stiča referāta centrālā tēze bija apgalvojums, ka pastāv noteikti evolūcijas gaitā attīstījušies psiholoģiskie mehānismi, kas motivē cilvēku sodīt citus vai pakļauties tiem, tādējādi veidojot pamatu morālajiem spriedumiem.

Simpozija plenārsēdēs uzstājās gan pazīstamais epistemoloģijas un psihes filosofijas profesors Maikls Bišops (Michael Bishop) no Floridas Štata Universitātes (ASV), gan daudzsološais eksperimentālās filosofijas virziena pārstāvis Eduārs Maherijs (Edouard Machery) no Pitsburgas Universitātes (ASV), kā arī vairāki citi ievērojami morāles psiholoģijas pētnieki. Simpozija paralēlajās sekcijās tika prezentēti jaunākie pētījumi eksperimentālās filosofijas jomā, notika diskusijas par morālās atbildības jēdzienu kongnitīvo zinātņu skatījumā, kā arī par morālo spriedumu saikni ar emocijām. Kopumā simpozijā piedalījās vairāk nekā 100 kognitīvo zinātņu jomas pārstāvji un interesenti no Latvijas, ASV, Kanādas, Austrālijas un Rietumeiropas universitātēm.

Daļa no simpozijā nolasītajiem referātiem pēc nopietna atlases procesa un recenzēšanas tiks publicēti Baltijas starptautiskajā Kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas gadagrāmatā (www.thebalticyearbook.org). Gadagrāmatas sagatavošanu daļēji tiks finansēta no ERAF projekta „Atbalsts Latvijas Universitātes starptautiskās sadarbības projektiem un citiem starptautiskās sadarbības pasākumiem zinātnē un tehnoloģijās" (Proj. Nr. 2DP/2.1.1.2.0/10/APIA?VIAA/013) līdzekļiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV