Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Dziedot dziesmas, svinīgi ieliek pamatakmeni "Zirgu pastam"

Sanda Putirska, 18.08.2011. 09:27

Vakar, 17. augustā, ielika pamatakmeni Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra un audiovizuālās mākslas katedras Teātra studiju bāzes ēkas topošajai jaunajai piebūvei. Pasākumā piedalījās LKA rektors profesors Jānis Siliņš, RE&RE projektu vadītājs Imants Strauts, "Arhitektu birojs Krasts" valdes locekle arh. Renāte Truševska, kā arī LKA mācību spēki, absolventi un esošie studenti.
Dziedot dziesmas, svinīgi ieliek pamatakmeni "Zirgu pastam"

Galerijas:

Jānis Siliņš uzsvēra, ka šī diena ir īpaša, jo par "Zirgu pastu" dēvētā LKA Teātra studiju bāzes ēka iegūs jaunu veidolu, piedzīvos brīnišķīgas pārmaiņas. "Lai arī šodien liekam pamatakmeni jaunai piebūvei, tomēr droši varu apgalvot, ka rekonstruētā, pārbūvētā ēka paliks ar to pašu enerģētiku. Gandrīz pēc gada visi būvniecības darbi noslēgsies, un mēs varēsim svinēt nozīmīgus svētkus - būs apritējuši veseli 100 gadi, kopš savas studijas pabeidza pirmie Latvijas profesionālie aktieri. Mēs visi kopā ar RE&RE meistariem esam lieliska komanda, tāpēc visi kopā šodien parakstījāmies un nodevām vēstījumu mūsu bērnu bērniem", stāstīja rektors.

"Šī ēka ir kultūrvēsturiskais piemineklis, vēsturisks nams, kas ir cienījama vecuma. Tāpēc arī mēs - RE&RE esam lepni, ka kopā ar citiem projektā iesaistītajiem kā vienota komanda varam piešķirt ēkai jaunu elpu, to funkcionāli pielāgojot mūsdienu vajadzībām. Iepriekšējos projektos gūtā pieredze ir neatsverama īpaši vēsturisko ēku rekonstrukcijas norisē, jo šādos projektos ne vienmēr ir precīzi prognozējams un pieprasa īpašu attieksmi, augstu atbildību par veicamo darbu, kā arī meistaru profesionalitāti. Gandarījums, protams, ir arī strādāt ar šādu pasūtītāju, tik interesantā projektā arī no arhitektoniskā un tehnoloģiskā viedokļa, pie tam Rīgas vēsturiskajā centra apbūvē," stāsta RE&RE ģenerāldirektors Didzis Putniņš.

Līdz ar LKA būvniecības pamatakmens ielikšanu, tika iemūrēta arī kapsula ar vēstījumiem un piemiņas priekšmetiem nākamajām paaudzēm, kurus sarūpēja LKA rektors, mācību spēki, absolventi un citi klātesošie. Piemiņai tika iemūrēts vēstījums ar visu klātesošo parakstiem, šīs dienas laikraksts, šķēle rupjmaizes, latu monētas ar pakava un Sprīdīša attēliem, kā arī piespraude ar āksta cepuri, kas simbolizē teātra mākslu, lai jaunajiem māksliniekiem nekad netrūktu naudas. Mūrējot kapsulu, pasākuma dalībnieki nodziedāja latviešu tautas dziesmu "Bēdu, manu lielu bēdu".

Kā tika informēts iepriekš, saskaņā ar noslēgto līgumu starp LKA un RE&RE, paredzēts rekonstruēt Teātra un Audiovizuālās mākslas katedras Teātra studiju bāzes ēku, kas celta 1826. gadā, sauktu - Zirgu pasts, Rīgā, Dzirnavu ielā 46. Rekonstrukcijas būvdarbu gaitā ēka tiks funkcionāli pielāgota personām ar kustību traucējumiem un, rekonstruējot esošo ēku, tiks izveidota jauna piebūve. Būvdarbu laikā paredzēts saglabāt ēkas koka arhitektūru un vēsturisko vērtību, restaurējot arhitektoniskās detaļas un elementus. Dzirnavu ielas fasādes puse tiks atjaunota autentiski esošai koka arhitektūrai, tai skaitā atjaunojot slēģus, kas līdz mūsdienām nav saglabājušies. Savukārt, pagalma pusē tiks veidotas jaunas piebūves – multifunkcionāla zāle un stiklota izbūve divos stāvos.

Lielākā un gaidītākā ēkas izbūve ir multifunkcionālā zāle pirmajā stāvā, aptuveni 150 m² platībā un divu stāvu augstumā. Pēc rekonstrukcijas studentiem būs iespēja mācīties teātra mākslu piemērotās telpās, veidot teātra uzvedumus skatītājiem, kā arī pulcēties dažādos citos notikumos.

SIA RE&RE ir viens no Latvijas vadošajiem būvuzņēmumiem, kas dibināts 1993. gadā. Uzņēmums pamatā darbojas kā galvenais būvuzņēmējs, nodrošinot profesionālus pakalpojumus gan jaunbūvju, gan rekonstrukcijas un restaurācijas projektos.

Projekts tiks īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu Darbības programmas 2007.-2013. gadam „Infrastruktūra un pakalpojumi" 3.1. prioritātē „Infrastruktūra cilvēku kapitāla nostiprināšanai" 3.1.2. pasākumā „Augstākās izglītības infrastruktūra", 3.1.2.1. aktivitātes 3.1.2.1.1. apakšaktivitātē „Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā, nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV