Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Vēstures dzimšana Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē Zinātnieku nakts laikā

EasyGet.lv, 22.09.2011. 12:20

23. septembrī no plkst. 18.00 Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte pirmo reizi piedalās Zinātnieku nakts aktivitātēs, aicinot naksnīgi romantisku pastaigu pa Vecrīgu apvienot ar viesošanos jaunajā fakultātes mājvietā Mārstaļu ielā 28/30, informē LU Preses centrs.
Vēstures dzimšana Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē Zinātnieku nakts laikā

Zinātnieku nakti plkst. 18.00 vēsturnieki atklās ar pašradītas lugas "Vēstures dzimšana" pirmizrādi. Lugas autors un režisors asoc. prof. Harijs Tumans meklēs vēstures pirmsākumus, ļaujot skatītajiem iejusties antīkā laikmeta gaisotnē. Lugas varoņus atveidos ne tikai studenti, bet arī fakultātes profesori.

No plkst. 18.30 līdz 19.30 fakultātes telpās varēs iepazīties ar eksperimentālās arheoloģijas piedāvātajām iespējām, un ikviens interesents būs aicināts minēt darbarīku iespējamo pielietojumu un praktiski izmēģināt savu roku un prātu, piedaloties dažādu materiālu apstrādē.

Pēc izklaidējošās atklāšanas daļas no plkst. 19.30 līdz 21.00 apmeklētājus sagaidīs akadēmiskās diskusijas par arheoloģisko pieminekļu aizsardzības jautājumiem. Šobrīd mantraču darbības rezultātā arheoloģiskajos pieminekļos tiek izpostīts kultūrslānis, tādējādi tie zaudē savu kultūrvēsturisko vērtību. Diskusijā par šīm problēmām piedalīsies prof. Andrejs Vasks, asoc. prof. Armands Vijups un fakultātes dekāns Andris Šnē.

Vienlaicīgi ar diskusijām no plkst. 19.30 līdz 22.00 interesentiem tiks piedāvāta iespēja paņemt rokās kādu no arheoloģiskajos izrakumos izmantotajiem darbarīkiem, kā arī pārrunāt viņiem interesējošos jautājumus ar izrakumu dalībniekiem un uzzināt, kā kļūt par arheologu. Arheoloģisko izrakumu norise un rezultāti būs atspoguļoti daudzos fotoattēlos un video ierakstos.

Pasākums tiks noslēgts kaujinieciskā garā – no plkst. 21.00 līdz 22.00 klātesošajiem būs iespēja noklausīties priekšlasījumu par ieročiem un karošanu viduslaiku Rīgā, kā arī apskatīt viduslaiku ieroču mūsdienu rekonstrukcijas. Drošsirdīgākie biedrības "Rodenpois" puišu vadībā varēs apgūt arī dažus kaujas paņēmienus.

Ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums šogad notiek 23.septembrī vienlaikus septiņās Latvijas pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Salaspilī un Valmierā, tajā piedalās arī Latvijas Universitātes fakultātes, zinātniskie institūti, laboratorijas un Botāniskais dārzs.

Zinātnieku nakts 2011 programma http://www.lu.lv/petnieciba/komunikacija/zinatnieku-naktis/2011/.

Foto: LU Vēstures un filozofijas fakultāte Mārstaļu ielā 28/30. Foto (c) Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV