Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

LU apskatāms 19. gadsimta studenta špikeris

EasyGet.lv, 03.09.2012. 15:46

Zinību mēnesī septembrī ikvienam Latvijas Universitātes (LU) studentam un viesim ir iespēja aplūkot unikālu, LU Vēstures muzeja krājumā esošu 19. gadsimta studenta špikeri, kas tiek izrādīts akcijas „Mēneša priekšmets" ietvaros. Špikeris apskatāms Latvijas Universitātes galvenās ēkas Raiņa bulvāra 19 centrālajā vestibilā, kā arī Latvijas Universitātes portālā, informē LU Preses centrs.
LU apskatāms 19. gadsimta studenta špikeris

„Studenta špikeris par LU Vēstures muzeja mēneša priekšmetu ir izvēlēts vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šajā mēnesī studijas Latvijas Universitātē uzsāk vairāki tūkstoši jauno studentu, kuriem gaidāmas gan pirmās lekcijas, gan arī vēlāk pirmie eksāmeni. Labi zināms, ka špikeru gatavošana palīdz krietni labāk apgūt mācību vielu un eksāmenos rada papildus drošību, bieži vien tā arī tos neizmantojot. Tā ir bijis arī pirms 150 gadiem, kad Latvijas Universitātes galvenajā ēkā darbojās cita augstskola – Rīgas Politehnikums (1862-1919). Vēsturiskā Rīgas Politehnikuma jubileja ir otrs iemesls šādai mēneša priekšmeta izvēlei, jo 19. gadsimta špikeris ir piederējis kādam šīs augstskolas studentam, kurš pirms vairāk nekā gadsimta gatavojās angļu valodas eksāmenam," skaidro LU Vēstures muzeja vadītāja Aija Fedorova.

LU Vēstures muzeja krājumā esošais špikeris ir senākais zināmais špikeris Latvijā un pierāda to, ka studenti jau tolaik prata racionāli izmantot nelielus un nepamanāmus papīra gabaliņus, aprakstot tos sīksmalkā rokrakstā. Uztraukums par veiksmīgu eksāmenu nokārtošanu ir bijis vienlīdz liels gan tālākā, gan ne tik tālā pagātnē. LU Zinātņu un tehnikas vēstures muzejs novēl visiem studējošajiem labas sekmes mācībās un lai špikeri kļūst par muzeja eksponātiem, bez vajadzības tos izmantot praksē.

Ne visas augstskolas pasaulē var lepoties ar savu muzeju, pēc kura apmeklēšanas cilvēks vienmēr izies ar plašākām zināšanām, kā ienācis. Latvijas Universitāte ir viena no augstskolām, kuras muzejs, sadalīts astoņās filiālēs, regulāri piedāvā saviem apmeklētājiem ne vien izklaidējošas, bet arī izglītojošas aktivitātes. Viena no tādām turpmāk būs akcija „Mēneša priekšmets", kurā LU Vēstures muzejs, LU Zooloģijas muzejs, LU Ģeoloģijas muzejs, LU Skaitļošanas tehnikas un informātikas muzejs, LU Botānikas muzejs, LU Pedagoģijas muzejs, LU Fridriha Candera – kosmosa izpētes muzejs, LU Cilvēka patoloģijas muzejs, kā arī sadarbības partneris Latvijas ķīmijas vēstures muzejs piedāvās apskatei interesantākos un mazzināmākos priekšmetus no saviem krājumiem, jo sevišķi tos, kuri līdz šim izstādīšanu plašākai apskatei nav piedzīvojuši. Ideja par šādas aktivitātes izveidošanu radās pateicoties LU Vēstures muzeja sadarbībai ar Rakstniecības un mūzikas muzeju, kurš akciju „Mēneša priekšmets" ieviesa 2011. gadā un kopš jaunās muzeja direktores Ilzes Knokas stāšanās amatā ir piedzīvojis daudz noderīgu pārmaiņu, no kurām var iedvesmoties kolēģi muzejos visā Latvijā.

Plašāka informācija: www.lu.lv/muzejs.

Foto: 19. gadsimta studenta špikeris. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV