Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Eiroradio skanēs "Sinfonietta Rīga" un jaunā latviešu pianista Artūra Cingujeva koncerts

Vita Stiģe, 03.02.2009. 12:32

Eiroradio Baltijas Ziemeļvalstu koncertsezonas ietvaros „Sinfonietta Rīga” atskaņos spilgtu simfoniskās mūzikas koncertu sestdien, 14. februārī pl. 19:30 Lielajā Ģildē. Koncerta viesis būs jaunais, talantīgais latviešu pianists Artūrs Cingujevs, bet pie diriģenta pults stāsies „Sinfonietta Rīga” mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. Šo koncertu būs iespējams noklausīties arī Ventspils Kultūras centrā – jau ceturtdien, 12. februārī pl. 19:00.
Eiroradio skanēs "Sinfonietta Rīga" un jaunā latviešu pianista Artūra Cingujeva koncerts

Koncerta tiešraidi no Lielās Ģildes varēs klausīties Latvijas Radio 3 – Klasika, savukārt, „Sinfonietta Rīga” koncerta ierakstam pieteikušās raidstacijas no tādām EBU (European Broadcasting Uninon) dalībvalstīm kā Lielbritānija (BBC), ASV (Minesota), Islandes, Norvēģijas un Igaunijas.

2009. gads visā pasaulē pasludināts par Jozefa Haidna gadu. „Sinfonietta Rīga” pievienojas šai iniciatīvai godināt dižo Vīnes klasiķi un viņa mūziku komponista 200. piemiņas gadā, katrā 2009. gada koncertprogrammā iekļaujot kādu izcilā komponista skaņdarbu. Eiroradio koncerts nebūs izņēmums, un Sinfonietta Rīga tajā atskaņos Jozefs Haidna Simfoniju Do mažorā („Izklaidīgais”). Kopā ar solistu Artūru Cingujevu tiks atskaņots arī lielā mūzikas ģēnija Ludviga van Bēthovena Ceturtais klavierkoncerts Sol mažorā, bet no latviešu komponistu opusiem šoreiz tika izvēlēts Imanta Mežaraupa Musica arcuata.

Par nesen aizsākto dižā Vīnes klasiķa Jozefa Haidna gadu „Sinfonietta Rīga” mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē stāsta: „Manuprāt, Jozefa Haidna mūzika tā īsti vēl nav ieņēmusi „zelta repertuāra” vietu Latvijas koncertprogrammās. Tāpēc domāju, ka šis gads būs lieliska izdevība iepazīt komponistu un būt tuvumā viņa domām un, protams, mūzikai. „Sinfonietta Rīga” programmās tas noteikti neizpaudīsies kā pienākums, bet drīzāk izaicinājums – kā no lielā un nezināmā Haidnu pārvērst par omulīgu un asprātīgu sarunu biedru. Viņa mūzika vienmēr ar abām kājām balstās uz zemes, tomēr tā ir pilna negaidītu pārsteigumu, neizsīkstošas izdomas un humora. Liekas, ka Haidns par sevi varētu teikt – ar mani labāk nejokojiet, ar mani neko nevar zināt!”

Artūrs Cingujevs ir viens no talantīgajiem latviešu jaunajiem pianistiem, kurš 2005. gadā nojauca dzelzs priekškaru un gandrīz pēc divdesmit gadu pārtraukuma kļuva par pirmo rīdzinieku, kas studē Maskavas Valsts konservatorijā Krievijā (pie prof. E. Virsaladzes) pēc tādiem spilgtiem latviešu pianistiem kā Ilze Graubiņa, Arnis Zandmanis, Sergejs Osokins u.c. Artūrs ir absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu (Anitas Pāžes klasi), apmeklējis slavenu pedagogu (viņu vidū – Lazara Bermana un Vladimira Kraiņeva) meistarklases Krievijā, Francijā, Vācijā, Itālijā, Zviedrijā, Anglijā un Lietuvā, kļuvis par dažādu starptautisku jauno pianistu konkursu desmitkārtēju laureātu. Jaunajam solistam ir bijis gods uzstāties kopā ar vienu no mūsdienu lielākajiem komponistiem – Kšistofu Penderecki pie diriģenta pults. Sajūsminātie kritiķi nodēvējuši Artūru par  „ziemeļu Šopēnu” – gan viņa pievilcīgās ārienes, gan, galvenokārt, viņa spēles romantiskā valdzinājuma un dziļuma dēļ. Artūrs ir koncertējis kā solists un kā pianists kameransambļos Baltijas valstīs, Zviedrijā, Krievijā,  Nīderlandē (Escher muzejā) Čehijā (Dvoržāka zālē), Vācijā (Glock zālē), Francijā (Honour zālē) un citur. 2009./ 2010. gadā Artūram ieplānoti koncerti Eiropā New Master on Tour ietvaros, kad viens no koncertiem notiks Concertgebouw zālē Holandē.

Jāpiebilst, ka 2008. gada martā orķestris „Sinfonietta Rīga”, kas dibināts 2006. gadā, jau saņēma savu pirmo nozīmīgo valsts apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2007 nominācijā par izcilu un daudzveidīgu koncertdarbību, bet nu jau 2008. gada Lielās Mūzikas balvas četrām nominācijām izvirzīts ne tikai „Sinfonietta Rīga” izcilais sniegums koncertos, bet arī orķestra mūziķi individuāli. Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV