Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Perkusionistu festivāls izskan ar aizraujošu programmu un spēcīgu enerģijas lādiņu

Anda Orlova, 30.03.2009. 11:01 | komentāri (6)

Ar krāsainiem pasaules ritmiem gandrīz sešu stundu garumā 28.martā Rīgā deju studijas „Dzirnas” telpās aizritēja Perkusionistu festivāls’09, kurš pārsteidza ar daudzveidīgo mākslinieku klāstu un aizrāva ikvienu pasākuma apmeklētāju.
Perkusionistu festivāls izskan ar aizraujošu programmu un spēcīgu enerģijas lādiņu

Galerijas:

Jau ierodoties deju studijas telpās, nācās secināt, ka latvieši patiešām ir iemīlējuši pasaules mūziku - pie zāles drūzmējas visdažādāko vecumu un interešu cilvēki, kurus vieno kaislība pret karstasinīgiem ritmiem un interesē dažādu tautu kultūras mantojumu satikšanās mūzikā. Par to, ka pasākums izrādījies pārsteidzoši populārs, liecina kaut vai tas, ka biļetes ātri vien tika izpārdotas, un deju zāle bija stāvgrūdām pilna. Tā kā pasaules mūzika ir caurstrāvota pozitīvām emocijām, par šaurību klātesošie īpaši nepārdzīvoja, taču pārpildītās zāles dēļ pašas deju grupas "Dzirnas" priekšnesums šoreiz izpalika.

Festivāla idejas autors ir Nils Īle, kurš pats arī vadīja pasākumu un ar savu aizrautību spēja iedvesmot ikvienu - kā uz skatuves, tā arī zālē. Mūsu skatītāji gan parasti nav viegli iekustināmi, taču šis bija cits gadījums - ja festivāla sākumā skatītāji bija glīti sasēdušies uz grīdas, tad jau mirkli vēlāk Āfrikas un Brazīlijas ritmi lika iemēģināt dažādus deju soļus.

Pasākumu atklāja bērnu grupa "Klikšķi", liekot cerēt, ka Latvijas perkusionistu pulku jau pēc nedaudziem gadiem kuplinās meistarīgi jaunie talanti. Viņiem sekoja paša Nila Īles un itāļu perkusionista Otello Motačenas priekšnesums, kas ar dažādu tautu instrumentiem lieliski iesildīja skatītājus aizraujošam vakaram.

Lietuviešu dūdu meistars Vilius Matutis, tērpies skotu kiltā, spēcīgi parādīja savu meistarību ar dažādiem pūšamajiem mūzikas instrumentiem kopā ar grupu "Mellemuch" un draugiem perkusionistiem. Nemainīgi skatītāju mīlēta ir arī grupa "Auļi" - to festivālā pārstāvēja "Auļu bundzinieki", izpildot spēcīgus ritma skaņdarbus uz iespaidīgajām, autentiski pašu izgatavotajām bungām.

Īpašas skatītāju simpātijas izpelnījās grupa "Uhooshaety". Priekšnesuma sākumā tā ieaijāja skatītājus meditatīvā, mierīgā noskaņā, atsaucot atmiņā budistu mūku dziedājumus. Tam sekoja pakāpeniska pāreja uz tik ugunīgiem Balkānu ritmiem, ka klausītāji bija "stāvā sajūsmā", paužot to ar ilgām un skaļām stāvus ovācijām.

Festivāla spēcīgo enerģiju un ritma vienojošo spēku spilgti demonstrēja "Samba de Riga" ar Matīsu Akurateru priekšgalā, "Afroambient" un "Pulsa Efekts". Ar oriģinālu un pavisam atšķirīgu pieeju ritmiem, skaņām un trokšņiem uzstājās Reinis Sējāns ar elektroniskās mūzikas priekšnesumu. Savukārt pavisam citās, melodiskās noskaņās uzstājās grupa "Baraka", kuras sastāvā līdzās perkusijām ir vijoles solo, ģitāra, basģitāra un bungas.

Festivālā ar spilgtiem priekšnesumiem piedalījās arī grupa "Bidi Bidi", "Kolba 7/4", kas par instrumentiem izmantoja arī klaviatūras, spaiņus un čības, meistarīgais trio Rihards Zaļupe, Ivars Kalniņš un Edgars Saksons, kā arī Māris Pūris ar "Top Tap Company", kas ar meistarīgu stepa deju pierādīja, ka perkusiju ritmus var ieskandināt arī ar kājām.

Jāsecina, ka perkusiju esošie un topošie meistari un draugi neslinko - daudzi no viņiem spēlē vairākās mūziķu apvienībās, tādējādi apliecinot savu degsmi un talanta daudzveidību. Nepilnas sešas stundas ilgais un nenoliedzami aizraujošais pasākums noslēdzās ar draudzīgu "jam session" un atstāja ar sajūtu, ka arī vēsajā Latvijas pavasarī mūsu visu sirdīs slēpjas Brazīlijas vasara - atliek vien ļaut kaislīgajiem ritmiem to atmodināt.

Foto: Jānis Romanovskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV