Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Grupa “2tie” pēc Džona Keidža skaņdarba 4'33” atskaņošanas tiek izmesti no konkursa

Ilze Malaševska, 04.05.2009. 21:04 | komentāri (4)

30.aprīlī klubā “Space Dog” notikušajā konkursa “Bliez Pa Pirmo” otrajā kārtā, grupa “2tie” atskaņoja amerikāņu mūzikas avangarda pamatlicēja Džona Keidža skaņdarbu “4'33''”. Pēc skaņdarba izpildīšanas, neskatoties uz klausītāju vētraino atbalstu un saucieniem “atkārtot”, grupa tika izslēgta no konkursa.

Konkursa “Bliez pa pirmo” ietvaros tika vērtēti gan jaunie mākslinieki un dziesmu izpildītāji, gan viņu snieguma oriģinalitāte. Organizatori norāda, ka šis konkurss ir radīts tam, lai Latvijas mūzikas jaunie talanti spētu sevi parādīt uz lielās skatuves, iepazīt mūziķa dzīvi, kā arī piesaistīt sev arvien jaunus klausītājus un vairot savu fanu pulku.

Grupa “2tie”, iepriekš elektroniski informējot konkursa „Bliez Pa Pirmo” organizatorus, konkursa otrajā pusfinālā sevi pieteica ar Džona Keidža (John Cage) 1952. gada klasisko mūzikas avangarda skaņdarbu 4'33” (četras minūtes, 33 sekundes).  Skaņdarba pamatā ir klusums ar fona trokšņiem, kas ilgst četras minūtes un 33 sekundes.

Pirms skaņdarba atskaņošanas grupas “2tie” solists Juris Mols publiski paskaidroja, ka „izvēloties šo darbu, grupa ir vēlējusies pateikt to, ka nav vērts satraukties par uzvarām konkursos.” Taču konkursa žūrija šo ideju nenovērtēja un grupa ne tikai netika uz finālu, bet tika arī izmesta no konkursa. Konkursa organizators un žūrijas loceklis Edgars Skulte sacīja, ka grupas sniegumu vairāki žūrijas locekļi vērtēja kā negatīvu. „Pozitīvi ir tas, ka bija dziesmas izvēles skaidrojums, par to, ka rezultāti ir mazsvarīgi, bet lielākā daļa žūrijas uzskatīja, ka šī klusuma izpildīšana ir ņirgāšanās par konkursu”.

Publikas reakcija, pretēji žūrijas lēmumam, bija vētraina un grupai “2tie” tika veltīti skaļi aplausi un vairāki saucieni “atkārtot”. Taču žūrijas vērtējumu nevarēja ietekmēt ne kluba apmeklētāju atbalsts grupai, ne arī konkursa “Bliez pa pirmo” mājas lapā esošie balsojuma rezultāti, kuros grupa “2tie” starp visiem otrās kārtas dalībniekiem ieņēma otro vietu.

Uz jautājumu – vai grupas dalībnieki ir sarūgtināti par šādu konkursa iznākumu, Juris Mols atbildēja, ka viss esot kārtībā un šāds rezultāts jau bija gaidāms. Viņš arī uzsver, ka “galvenais mūzikā esot vēstījums publikai un, vērtējot publikas reakciju, šoreiz vēstījums varētu būt sadzirdēts”.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV