Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Marilyn Mazur un Eldar koncerta apskats

Viesturs Samts, 04.07.2009. 11:25 | komentāri (1)

2009.gada 3.jūlija pievakarē Kongresu nams kļuvis par rezidenci sitaminstrumentu karalienei no Dānijas - Merilinai Mazurai (Marilyn Mazur) un pianistam brīnumbērnam Eldar no Kirgizstānas (no 1998.gada ASV).
Marilyn Mazur un Eldar koncerta apskats

Galerijas:

2009.gada 3.jūlija pievakarē Kongresu nams kļuvis par rezidenci sitaminstrumentu karalienei no Dānijas - Merilinai Mazurai (Marilyn Mazur) un pianistam brīnumbērnam Eldar no Kirgizstānas (no 1998.gada ASV).

Marilyn Mazyr

Tā jau saka, ka cilvēks visskaistākais esot tad, kad runā viņa dvēsele. Un kas gan liek dvēselei runāt vislabāk, ja ne mūzika. Arī mūzikā pastāv robežas. Tās spēj nojaukt tikai tāds cilvēks, kam ir stiprs gribasspēks, spēcīgs raksturs un vitāls gars; cilvēks, kas ar smaidu spēj darīt vissarežģītākās lietas un darīt to izcili; cilvēks, kas nebaidās uzdrošināties būt pats, meklēt un atrast sevī un sev apkārt dažnedažādus mūzikas un mūzikas ritmu izteiksmes līdzekļus. Tāds cilvēks apvienojas dāņu sitaminstrumentu karalienes Merilinas Mazuras personā, par kuru varētu teikt īsi un kodolīgi - viņas muzikālās bagāžas arsenālā nepastāv jēdziens „Es nevaru"..

Ja es Merilinas Mazuras koncertu dzirdētu acīm ciet, un es nezinātu, kas spēlē bungas un pārējos sitaminstrumentus, visticamāk, es iztēlotos, ka to dara kāds melnādains bungu vecīts ar brillītēm, respektabliem sejas vaibstiem un varbūt pāris grumbām pierē..Bet te jūs atverat acis un sev par lielu izbrīnu redzat, ka to visu dara sieviete labākajos gados, turklāt to dara nevainojami! Te nav runa tikai par sievieti, kura spēj spēlēt tā kā pasaules klases vīriešu kārtas pārstāvji, bet gan par cilvēku, kurš sasniedzis mūzikas virsotnes ar smagu darbu un neticamu talantu, nojaucot robežas starp „bungas" un „perkusijas"; starp „varu" un „nevaru". Ja džezs māca pārvaldīt savu instrumentu un būt pašam, tad Merilina ir jau citā dimensijā - viņas itkā rotaļīgā un šķietami puspajokam spēle māca klausītājus klausīties, sadzirdēt un brīnīties..

Eldar trio

Kādi gan nav 22 gadīgu jaunekļu dzīvesstāsti. Cits savā dzīvē vēl tikai meklē, ko gribētu tā nopietni darīt, cits jau nopietni ķēries klāt savu mērķu realizācijā, bet tikai retais no tiem spējis sasniegt to, ko daudzi nav iespējuši paveikt visa mūža garumā..

Eldars, pianists no Kirgizstānas, bet jau devīto gadu dzīvojošs ASV, uz Rīgu atvedis savu trio, kura sastāvā muzicē izcili muzikāli un talantīgi jaunieši. Cik gan daudz jāstrādā, lai spētu nospēlēt kaut vienu kompozīciju, ko šie jaunieši atskaņoja šai koncertā.. Eldars par saviem pieciem klajā laistajiem albumiem ir pelnījis ne tikai Grammy nomināciju, bet arī Grammy balvu un pilnas koncertzāles. Taču ne visiem ir saprotama tik piesātināta un muzikāli un ritmiski sarežģīta džeza mūzika, kādu spēlē Eldars ar saviem draugiem. Tā jau saka, ka patīk tad, kad saprot, bet ne ja grūti saprast.. Vai esi uzaudzis starp „bum cik bum bum cik", tad dzirdot true jazz mūziku tev šī mūzika būs kā bēbim nesagremojama visaugstākā labuma jēra gaļa. Par gaumi nestrīdas. Gudrie par gaumi runā, argumentējot savu viedokli, bet iekarsušie karstgalvji plēšas, sacīdami, ka šo pasauli glābs tikai kas visiem viegli uztverams. Bet kas vieniem labi saprotams un sirdij tīkams, otriem ir rūgta garša mutē un nepriecīgs prāts. Eldars? Eldaram visu cieņu.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV