Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Grupa „Huskvarn” par dejošanu un meitenēm metālā

Aiga Leitholde, 10.07.2009. 15:10

Latviešu thrash metāla klasiku grupu “Huskvarn” uz skatuves aktīvā darbībā redzēsim sestdien, 11. jūlijā, festivālā “Metalshow 09-Anticrisis”, bet pagājušajā nedēļā Cēsu rajonā notiekošajā “Fonofestā” pēc  grupas enerģiskā priekšnesuma vīri  – vokālists Urbix un ģitāristi - Ģirts un Bruno – ,sēžot pāris desmit metru no dārdošās galvenās skatuves, ļāvās atbrīvotai sarunai. Pēdējais, tiesa gan, vairāk klausījās. Lai arī svarīgākais uzdevums bija noskaidrot grupas daiļrades jaunumus, visinteresantākā un noteikti visjautrākā sarunas daļa bija par sievietēm.
Grupa „Huskvarn” par dejošanu un meitenēm metālā

Galerijas:

Es dzirdēju, jums top jauns albums?!

Urbix: Jā, tā ir taisnība.

Ģirts: Visi šo ziņu ir dzirdējuši gadus četrus, ka top un top. Tad pie varas nāca Ivars Godmanis un visas iespējas mums uztaisīt jaunu albumu šogad, nākamgad un līdz 2014.gadam nogrieza. Smieklīgākais ir fakts, ka mēs tomēr turpinām taisīt jaunu albumu. Principā materiāls jau ir, tagad būtu jānosauc konta numurs, kurā varētu ziedot.

Pastāstiet par jaunajām dziesmām!

Ģirts: Es pats nezinu, kā albums varētu skanēt. Pagaidām ir vienas domas, pēc gada tās būs mainījušās. Kāds garastāvoklis mums būs tajā brīdī, tā arī albums skanēs. Viegli nebūs!!! Pozitīvi, ka mums pašiem šobrīd patīk tas, ko darām. Katra dziesma ir savādāka. Bet jāapbēdina konkurentus, stils ir ieturēts!

Urbix: Pirms tam izsmalcināti metālisti mums pārmeta albuma „Sadistika” vienveidību, tad tagad par to nevarēs runāt. Jaunajā albumā būs liela dažādība.

Arī balādes?

Urbix: Jā, starp citu! Uzlūdz dāmas!

Ir dzirdēts, ka metālista dabas maigā puse atklājas, klausoties pavisam citu mūziku. Šobrīd, piemēram, aktuāla ir Lady GaGa. Kā tas ir jums?

Urbix : Es zinu to sievieti. Tur viss ir kārtībā, viss ir smuki!

Ģirts: Man liekas, mēs neesam no tās kategorijas. Mēs uz viņām vairāk skatāmies.

(jautājums par viņu dabas maigo pusi „Huskvarn” vīrus ļoti sasmīdina, notiek skaļa sajūsmināšanās)

Urbix: (ļoti smejoties) Brīnos ,kā mūs Lietuvā nearestēja.

Arestēja?

Urbix: Mēs strādājām pie informatīva klipa par „Huskvarn” dzīvi.

Ģirts: It sevišķi ar iekšējo maigumu...

Urbix: Zinot to, kādi ir „Huskvarn”...

(jautrība pieaug skaļumā)

Jautājums par dejošanu. Pagājušajā vasarā es runāju ar metālistiem „Tortune Squad” no Brazīlijas, kas spēlēja „Fontaine Festival”. Solists bija pārsteigts, ka meitenes dejo pie viņu mūzikas. Kā jums šķiet, vai pie metāla var dejot?

Urbix: Es varu teikt, ka latviešu meitenes ir īpašas, un viņas ir izcēlušās ne tikai dejojot pie metāla, bet vispār starptautiskā līmenī. Ļoti vispusīgas. Tikai neapvainojieties.

Ģirts: Toreiz Fonteinā mēs laikam spēlējām nepareizajā dienā. Mūs klausījās divi matainie, bet pārējie bija ikdienas publika. Ar trešo dziesmu modeles tipa meitene dīdījās, dīdījās un neizturēja - ja nav diskotēka, tad vismaz padejošu pie šīs mūzikas! Tas nav mūzikas stila jautājums, bet gan – ko cilvēks gaida no pasākuma.

Urbix: Dvēseles attieksme pret vidi, kurā tu atrodies.

Ģirts: Jā! Krieviski runājošajiem vajag labu tekstu, latvieši acīmredzot mūziku jūt ar kājām.

Urbix: Tas ir super, ja metāls spēj iekustināt!

Turpinot tēmu par sievietēm, ko jūs domājat par sievietēm, smagās mūzikas izpildītājām?

Urbix: Somu sievietes, piemēram, „Nightwish” šajā jomā ir pozitīvi izcēlušās. Nav runa par to, vai tā ir smaga vai viegla, jautājums ir par sievieti. „Nightwish” tā ir māksla! Ļoti klausāma mūzika.

Ko jūs domājat par Zviedru grupu „Arch Enemy”, kurā sieviete vairs nav liriskais vokāls, bet gan grovlo*?

Urbix: Ja sievietes Latvijā var panest dzelzceļa sliedes...

Ģirts: Tad kāpēc viņas nevarētu grovlot ārzemēs? Ja mēs runājām par metālista maigo dabu, tad kāpēc gan sieviete nevarētu rūkt? Vienmēr atrodas eksemplāri. Ir jau arī starp vīriešiem Džimijs Samervils **. Man, piemēram, gadu vajadzētu rozā drēbēs staigāt, lai kaut ko tādu darītu. Sieviete death metālā ir tas pats, kas Džimijs Samervils, – galējība. Nevaru iedomāties, kam jānotiek sievietes galvā, lai viņa spēlētu brutālu metālu. Ja viņa tā var, tad viņai noteikti ir iemesls. Tāpat kā mēs savu iekšējo maigumu slēpjam aiz šī metāla. Man iepatikās šis termins - „iekšējais maigums”!

Urbix: Jā, labi jautājumi. Ir ko padomāt. Sieviete metālā... Es atceros, kad 1995.gadā uzstājāmies „Rock Summer Rīga”, kur dziesmas „Hit me on the Road” laikā mums uz skatuves dejoja divas meitenes - mākslas vingrotājas. Viņas izstrādāja savu kustību programmu. Nebija slikts variants, var strādāt šajā virzienā. Interesanti!

Ģirts: Runājot par dejošanu – viens grib šo mūziku izjust ar kakla muskulatūru, otram vajag vēl kaut ko. Kā kurš to saprot! Metāls ir radies no muzikālās brīvības ar mazāk mākslas izpausmes līdzekļiem, bet vai tad tāpēc nedrīkstēs dejot, bet tikai matus kratīt?

Urbix: Man liekas, ka metāls ir ātrāka pateikšanas forma, nekā citos mūzikas stilos. Un bez liekām kauna izjūtām!

Vai varat raksturot smagās mūzikas nozīmi jūsu dzīvē?

Ģirts: Kačka!***

Urbix: Sasodīts, kas par jautājumu! Man tā ir dzīves sastāvdaļa!

Ģirts: Tā ir manas maigās būtības izpausme pagriezta pretējā virzienā. Radošam cilvēkam ir vajadzība izpausties. Smagā mūzika ir veids, kā tikt vaļā no tā, kas ir uzkrājies. Dziļāk nelīdīsim – kačka, izlāde, tusiņš. Tu beidz darbu, izej no reālās dzīves un ieej pavisam citā pasaulē, kurā neviens neievēro tās lietas, kas televīzijā ik dienas tiek rādītas.

Urbix: Jāatzīmē, ka citi kolēģi uztver metālmūziku ļoti rezervēti un piesardzīgi. Viņi zina, ka muldēt nedrīkst, jo metāla grupās ir ļoti stipri instrumentālisti. Var iekulties nepatikšanās!

* dziedāšanas tehnika death metālā
** skotu dziedātājs ar augstu balsi, kas savas karjeras slavu piedzīvoja 80 gados.
*** sinonīms grūvs. Sajūta, kas liek klausītāja ķermenim kustēties mūzikas ritmā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV