Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Pagājušas desmitgades, bet "The Beatles" joprojām piesaista uzmanību

Egija Petrova, 08.09.2009. 15:54

Datorspēle "Rokgrupa Bītli" ("The Beatles: Rock Band") tiks laista klajā trešdien. Tā ļaus spēlētājiem strinkšķināt līdz grupas slavenajām dziesmām. Piedziedājuma atkārtošanās vienā no "The Beatles" satriecošākajiem psihodēlijas ceļojumiem dziesmā "Revolution 9", kas ir audio pastičo jeb parodija no albuma "The White Album", ir nepārspējama. Tagad tā būs fona mūzika svarīgākajā dienā slavenākajai grupai rokenrola vēsturē.
Pagājušas desmitgades, bet "The Beatles" joprojām piesaista uzmanību

Trešdien, 2009. gada 9.septembrī, tiks izdotas "The Beatles" dziesmu uzlabotās versijas, sniedzot klausītājiem, kā teica "Lieliskā četrinieka" atlikušie dalībnieki, iespējams, vislabāko ieskatu, tajā, kā viņu mūzika izklausījās ierakstu studijā.

Šajā dienā "Harmonix" izdos datorspēli "Rokgrupa Bītli" ("The Beatles: Rock Band"). Spēle izstrādāta, balstoties uz jau populāro datorspēli "Rokgrupa" ("Rock Band"), un to izstrādi cieši uzraudzīja grupa "The Beatles" un viņu īpašnieki. Datorspēles spēlētājiem ir iespējams dziedāt un strinkšķināt līdzi ļoti daudzām grupas "The Beatles" populārajām dziesmām, un to darbības vietu saraksts sākas ar Liverpūlas klubu "Cavern Club" un beidzas ar viņu pēdējo uzstāšanās vietu – kādas mājas jumtu Londonā.

Uzņēmums "Apple Inc." 2009. gada 9.septembrī plāno izteikt kādu ar mūziku saistītu paziņojumu, kas varētu būt par iepriekšminēto supergrupu.

"The Beatles" ir viena no retajām grupām, kuras dziesmas nekad nav bijis iespējams iegādāties "Apple" uzņēmuma "iTunes". Visu šo laiku ir dzirdēti tik daudzi pieņēmumi, bet varbūt drīz šie pieņēmumi kļūs par patiesību, visdrīzāk tas būs īpašs grupas "The Beatles" mūzikas atskaņotājs "iPods", līdzīgs tam, kuru pārdeva 2004. gadā un kurš bija piepildīts ar grupas "U2" dziesmām.
 
Ir apbrīnojami daudz baumu par grupu, kuras pirmsākumi meklējami apmēram 50 gadu tālā pagātnē. Novērotāji apgalvo, ka laiks un dažādas kultūras pārmaiņas nav mazinājušas interesi par grupu, bet gan tieši pastiprinājušas.   „Cilvēki joprojām apskata Pikaso gleznas. Cilvēki joprojām apskata māksliniekus, kuri konkrētajā laika posmā izlauzās cauri noteiktajiem sabiedrības ierobežojumiem, lai radītu kaut ko unikālu un oriģinālu,” teica Roberts Grīnfīlds, kāds bijušais žurnāla "Rolling Stone" redaktora palīgs, kurš rakstījis par grupu. „Tādā veidā, kā viņi strādāja, tādā stilā, proti, populārās mūzikas stilā, neviens nebūs tik revolucionārs, tik radošs un tik atšķirīgs, kā bija grupa "The Beatles".”

Pētījumi vēsta, ka vairāk nekā 40 gadus pēc grupas pēdējās uzstāšanās Pola Makartnija, Džona Lenona, Džordža Harisona un Ringo Stāra mūzika ir tik ļoti ieinteresējusi jauniešus kā vēl nekad.  "Pew Research" pagājušā mēnesī atklāja aptaujas rezultātus, kuros 81 procents no aptaujātajiem, kuri bija vecumā no 16 – 29 gadiem, apgalvoja, ka viņiem patīk grupa "The Beatles". 11 procenti aptaujāto apgalvoja, ka viņiem nepatīk grupa, un tikai 4% aptaujāto apgalvoja, ka nekad nav dzirdējuši par viņiem.  Salīdzinot ar mūsdienu rokgrupa "Coldplay", to zināja 39 procenti aptaujāto, bet 45 procenti apgalvoja, ka nekad nav dzirdējuši par viņiem. 42 procenti aptaujāto teica, ka viņiem patīk hip hopa zvaigzne Kenje Vests. „Paskatīsimies uz to patiesā gaismā: Iedomājieties jauniešus 20. gs. 60. gados, kad viņi par savām mīļākajām grupām sauktu rosīgās 20. gadu džezu grupas,” tā rakstīts aptaujā.

Valters Everets (Walter Everett), profesors un Mičiganas Universitātes Mūzikas teorijas fakultātes dekāns, teica, ka viņa studenti tagad zina "The Beatles" dziesmu sarakstus tikpat labi kā pirms 30 gadiem.  Viņš apgalvoja, ka grupas "The Beatles" kultūras fenomens, kurā iekļauti uz neprātu pamudinošie koncerti, tracis, kuru rosināja Džona Lenona teiktais par grupu, ka tā ir "populārāka nekā Jēzus", pirms interneta apsēstība ar baumām par to, ka "Pols ir miris", padarīju viņus par kaut ko vairāk, nekā vienkārši vēl vienu rokgrupu. „Viņus vienkārši dievināja,” teica Everets, kurš ir sarakstījis vairākas grāmatas par šo grupu. "Tā bija mūzikas revolūcija, bet arī matu, apģērbu, viņu attieksmes pret pārvaldes mehānismu, viņu visu atbalstīšana, jauno un veco cilvēku vienlīdzība un cenšanās saprast vienam otru ļoti grūtajos laikos. „Dažas no šīm idejām joprojām ir aktuālas arī mūsdienās.”

Speciālisti piekrīt, ka grupas fenomena galvenā sastāvdaļa tomēr ir viņu mūzika. Sākot ar šarmanto, skolas puiku dziesmu "I Want To Hold Your Hand" un beidzot ar spēcīgo uzbrukumu dziesmā "Helter Skelter." Pēc viņu domām, dziesmas bija patiešām labas.

„Ar to es vēlos pateikt to, cik lieliska ir viņu mūzika,” piebilda Grīnfīlds. „Tas nav tikai tāpēc, ka "The Beatles" trenējās un centās uzlabot savas prasmes, bet gan arī tāpēc, ka grupā bija vismaz divarpus ģēniji (Lenons, Makartnijs un dažreiz Harisons).”

„Trešdienas paziņojums, iespējams arī uzņēmuma "Apple" paziņojums, norāda uz to, ka grupas "The Beatles" īpašnieki seko līdzi tam, kā uzvedas mūsdienu mūzikas patērētāji,” teica Brūss Birčs (Bruce Birch), Džordžijas Universitātes Mūzikas uzņēmējdarbības programmas vadītājs. „Daudzas grupas un mākslinieki diezgan vēlu saprot, cik ļoti tehnoloģijas vada šo sfēru,” teica Birčs. „Viņu mūzika nepazūd, un tas ir mājiens gan viņiem, gan viņu mūzikai, ka ir pienācis laiks ienākt 21. gadsimtā.”

Ierakstu kompānija "EMI", kas izdos atjaunotos ierakstus, ir centusies lieliski aizsargāt grupas "The Beatles" zīmolu un mūziku. Digitālā dziesmu pavairošana, piemēram, MP3 mūzikas formātā, tajos ir sliktāka mūzikas kvalitāte, nekā albumos un kompaktdiskos. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc grupas dziesmas vēl nav pieejamas iegādei "iTunes".

Bet ja publicēs paziņojumu, kas ir saistīts ar šo lietu, teica Birčs, tas būtu kā apstiprinājums tam, ka rūpes par mūzikas kvalitātes kontroli var uzskatīt par novecojušu lietu lielākai daļai mūzikas patērētāju. „Šobrīd klausītāji ir pavisam savādāki,” viņš piebilda. „Viņi ir pieraduši klausīties mūziku uz austiņām. Skaņas kvalitāte, dažos gadījumos, iespējams nav pati svarīgākā lieta.”

Everets atzina, ka pat visas gaidāmās trešdienas ziņas nemainīs to, ka grupas "The Beatles" mūzika turpinās būt populāra vēl vairākus desmitus gadus, kas nozīmē, ka tai noteikti parādīsies pāris jaunas krunciņas. „Ir iespējams paveikt vēl vairāk lietas,” viņš teica. „Kurš zina, kur mūs aizvedīs jaunās tehnoloģijas pēc 10 gadiem? Mums varbūt būs pieejami hologrāfiski attēli.”

Un ir vienalga, kā kaut kas tiek pasniegts, neviens necer, ka kāda grupa spēs aizēnot Liverpūles četrus jauniešus, kuri varēja tā pārveidot popkultūru. „Iespējams būs kāds cits mākslinieks, kas parādīsies un pievērsīs sev uzmanību,” apgalvoja Birčs. „Bet tas nekad nebūs tāpat kā ar grupu "The Beatles".”

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV