Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Iznākušas grāmatas „The Beatles – mūzika, cilvēki un notikumi" un „Pink Floyd – mūzika, cilvēki un cūkas"

Apgāds "Mansards", 24.11.2010. 11:07

Apgāds „Mansards" laidis klajā grāmatas, kas veltītas divām no populārās mūzikas spilgtākajām leģendām – britu grupām The Beatles un Pink Floyd. Ar tām „Mansards" uzsāk sēriju „Roka faili", ko veidos apjomā kompakti, informatīvi un ilustratīvi piesātināti, un cenā demokrātiski izdevumi par rokmūzikas nozīmīgākajiem māksliniekiem.
Iznākušas grāmatas „The Beatles – mūzika, cilvēki un notikumi" un „Pink Floyd – mūzika, cilvēki un cūkas"

Abu grāmatu autors Klāss Vāvere: „Ar sēriju gribam akcentēt šīs mūzikas paliekošākās vērtības, kas saglabājušas aktualitāti vairāku paaudžu dzīvē. Grāmatiņās centos atklāt abu grupu vēsturisko un māksliniecisko nozīmi, sniegt ieskatu to radošajā procesā, kā arī vidē un laikā, kas veicināja tik emocionāli spilgtu, saturiski ietilpīgu un muzikāli svaigu darbu rašanos. Protams, ieskicēju arī mūziķu personības."

Autors iepazīstina ar cilvēkiem, kam bijusi ievērojama loma konkrēto mūziķu attīstībā, izseko viņu ceļam uz pasaules virsotnēm un analizē visus abu grupu izdotos albumus. The Beatles izjuka 1970. gadā, taču joprojām tiek uzskatīta par visu laiku nozīmīgāko grupu, kuras ietekmei uz mūziku, modi un sabiedrību kopumā nav līdzinieku. Pink Floyd ir viena no rokmūzikas savdabīgākajām parādībām, kuras monumentālie albumi Dark Side of the Moon un The Wall ir starp visvairāk tiražētajiem ierakstiem rokmūzikas vēsturē.

"Tā kā teksta apjoms ir ierobežots, ļoti būtiska bija informācijas atlase – par ko runāt, par ko ne," saka K. Vāvere. „The Beatles gadījumā koncentrējos uz to, ko viņi paveikuši visi kopā, pieņemot, ka individuālās karjeras un likteņi jau ir citas grāmatas tēma. Bītlu pirmo albumu no pēdējā šķir tikai nedaudz vairāk par septiņiem gadiem, savukārt Pink Floyd karjera ilga gandrīz trīsdesmit gadu, tādēļ ir interesanti izsekot, kā mainās viņu mūzika, pasaules skatījums un savstarpējās attiecības. Floyd stāstu centrēju ap grupas trim radošajiem līderiem – Sidu Baretu sešdesmitajos gados, Rodžeru Votersu septiņdesmitajos un Deividu Gilmoru astoņdesmitajos un deviņdesmitajos. Cik dažādi bija viņi paši, tik atšķirīga šajā laikā bijusi arī grupas mūzika un iekšējais klimats. Taču šis nav abu grupu stāsts no A līdz Z – „Roka failu" iecere ir iezīmēt mākslinieku lomu un unikalitāti, bet ne izklāstīt visaptverošu biogrāfiju."

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV