Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Nācis klajā Raimonda Paula albums „Tres Aquas”

Jurita Krūma, 10.11.2009. 11:58

„Sūrst rokas, laikam vitamīnu trūkst,” lai arī rūpēs par savu vērtīgāko instrumentu, leģendārais pianists un komponists Raimonds Pauls ar paveikto esot gandarīts. 9. novembrī ar Trasta Komercbankas (TKB) atbalstu izdotais Maestro mūzikas albums „Tres Aquas” pieteikts kā projekts, kam Latvijā neesot līdzinieku.
Nācis klajā Raimonda Paula albums „Tres Aquas”

„Latviešu tautasdziesmas – tā ir neizsīkstoša, neiznīcināma vērtība, kurai ir gadsimtiem ilga vēsture kā jebkurai tautas mūzikai,” – tā R. Pauls. Maestro mērķis bijis dainu instrumentālā interpretācija, jo tās neesot iespējams tulkot nevienā valodā. Projekts veidots sadarbībā ar dažādu platformu mūziķiem, kuru atšķirīgais devums bagātinājis albuma noskaņu. Simfodžeza ietvaru gādājuši mūziķi Māris Briežkalns un Andrejs Orlovs tandēmā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu instrumentu grupu Raimonda Ozola vadībā. Savukārt projekta idejiskais „tēvs” Raimonds Pauls centies, „lai klavieres būtu dziedošais instruments”.

Projektā iesaistījās arīdzan brazīliešu perkusionists Tiago Loejs. Tieši viņa latīņamerikāņu ritmi aranžējumiem devuši laikmetīgu garšu un starptautisku skanējumu. „Tres Aquas” ir dāvana bankai tās 20 gadu jubilejā. Kā uzsvēris TKB valdes priekšsēdētājs Gundars Grieze, Maestro projekts ir ne vien prieka avots, bet arī lieliska eksportprece laikā, kad kultūra krīzes dēļ tiek noniecināta. Projekta unikalitāti iezīmē fiksēto ierakstu mija ar improvizācijas gaisīgumu. „Tad, kad es to spēlēšu operā, es nekad vairs nevarēšu nospēlēt to, kas ir ierakstā, jo es spēlēšu pavisam savādāk. Ar to atšķiras šī mūzika - tai tiek dotas iespējas to interpretēt atkarībā no garastāvokļa,” Maestro cer, ka albums ikvienam kļūs par noskaņu mūziku.

Latvju dainas kā tautas folkloras stūrakmens ir caurvītas simboliem. „Tres Aquas” jeb Treji ūdeņi kā viena no senākajām pasaules ideogrammām, kas sastopama arī latviešu ornamentikā, apzīmē ūdens plūdumu, stāsta par mainīgo un nemainīgo, pagājušo, esošo un arī nākamo. Ar šādu ideju dainu senatnīgums ieguvis mūsdienu elpu Maestro atlasītajās, viņaprāt, skaistākajās 14 melodijās no visiem Latvijas novadiem:
1.Rikšiem bērīti es palaidu
2.Saulīt’ vēlu vakarāi
3.Aijā, bērniņ, pūpās
4.Maza biju, neredzēju
5.Saulīt’ tecēj’ tecēdama
6.Kur gaismeņa zyla ausa
7.Es izkūlu kunga riju
8.Aijā, zūžū
9.Karavīri bēdājās’
10.Lempam bija pieci dēli
11.Tumša nakte, zaļa zāle
12.Strauja, strauja upe tecēj’
13.Čuči, mana līgaviņa
14.Mājās eju

Albuma pirmatskaņojumu 7. decembrī Latvijas Nacionālajā operā papildinās R. Paula dziesmu cikls ar krievu dzejnieka J. Jevtušenko vārdiem Intara Busuļa izpildījumā. Turklāt mūziķi sarūpējuši pārsteigumu. Ikvienam no klātesošajiem būs ļauts papildināt koncertu, spēlējot kādu ritma instrumentu. „Publika ir it kā atrauta no māksliniekiem, nav šī kontakta, kas ir vajadzīgs. Mērķis ir sasniegts, kad publika ir vienotā pulsā ar māksliniekiem!” ar šādu, viņaprāt, „viltību” M. Briežkalns vēlētos muzikāli audzināt publiku.

Albumu drīzumā iespējams iegādāties mūzikas veikalos „Randoms” un „Upe” Rīgā, kā arī „Sky & More”, „Maxima” un „Rimi” iepirkšanās centros.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV