Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Mūziķu krējums tiekas „Fontaine” atbalsta koncertā klubā "Depo"

Jerry Black, 08.02.2010. 14:08 | komentāri (5)

Sestdienas vakarā klubā “DEPO” notika pēc kārtas jau trešais Liepājas klubam „Fontaine Palace” rīkotais atbalsta pasākums. Janvāra nogalē pazīstamākās rock un metal grupas savu muzikālo atbalstu publiski skandināja Rīgas bārā “Rock’n’Riga”, bet otrais atbalsta koncerts notika Jelgavas bārā “Cepuri nost”. Lai gan „Rock’n’Riga” organizatori mudināja apmeklētājiem ziedot dažādus interjera priekšmetus, klubs „Depo” gan pieturējās pie mazāk praktiskākiem devumiem un runāja tikai mūzikas skaņās. Tieši tāpēc klubs “Depo” 6. februāra vakarā bija pulcinājis neskaitāmas tautā pazīstamas grupas, kas savu muzicēšanu sāka jau tālajos deviņdesmitajos, kā arī tādas, kuru pirmsākumi meklējami šajā gadsimtā.
Mūziķu krējums tiekas „Fontaine” atbalsta koncertā klubā "Depo"

Galerijas:

Vakara atklājēju statusā iejutās Latvijas panku pionieri, kas nekautrējās nodēvēt sevi par rokgrupu „PND”. Uz skatuves pie mūzikas instrumentiem vietu ieņēma pieci līdz pusei pliki vīri spēka gados, tomēr viens bija noklīdis kaut kur kluba dziļumos. Pēc vairākiem palīgā saucieniem, pats vaininieks, grupas bundzinieks „Šakālis”, bija atradies un gatavs ieņemt sev paredzēto vietu pie bungām. Biju noraizējies, ka sen nedzirdētā apvienība pa šiem padsmit pastāvēšanas gadiem būs mainījusi savu skanējumu un krasi atšķirsies no tā, ko klausījos audiokasetē vēl pagājušajā gadsimtā. Bet viņi tomēr bija spējuši paņemt līdzi vēsmu no pirmsākumiem. Jau par „PND” himnu tapusī “Vaira”, kas izskanēja kā grupas pirmā dziesma, ar pirmajiem akordiem un pavadošajiem kliedzieniem „Vaira, Vaira” atklāja, ka tie ir tie paši “PND”, kas bija manā kasetē. Nobeiguma dziesmu trijnieks lika lēkāt līdz un skaļi aplaudēt pat tiem, kas „PND” ir dzirdējuši pa ausu galam. Vakara dziesmu „krējums” nebija iedomājams bez dziesmas par meiteni ar silikona pupiem, kā arī bez dziesmas “Vagīna”. Bet muzikālās programmas izskaņā izskanēja versija par Imanta Kalniņa tēmu no filmas “Sprīdītis”, kam ikviens „PND” skarbajiem vārdiem varēja dziedāt līdzi un just to dzīves sāpi, kas nebūt nav ceļš uz laimīgo zemi.

Kā nākamie savas vietas ieņēma Latvijas ska pionieri un karognesēji “Voiceks Voiska”. Koncerts gan sākās ar bēdīgu ziņu par to, ka viņu trompetists šobrīd atrodas „Gaiļezera” slimnīcas traumu nodaļā, jo, nākot uz koncertu, pie viesnīcas “Metropole” esot pakritis un salauzis kāju. Bet, protams, tas netraucēja viņiem spēlēt jautro mūziku un īpaši veltīt koncertu savam trompetistam. Redzot uz skatuves jautri noskaņotus vīrus ar ģitārām un trombonu, ir skaidrs, ka būs jautra un pozitīva mūzika, kas arī tika sniegta klausītājam. Dziesmām mijoties ar anekdotēm no trombonista mutes, uzstāšanās ieguva vieglu un humoristisku noskaņu. Tika oficiāli paziņots, ka arī „Voiceks Voiska” savā vecuma trakumā un stulbumā pieteikušies „Eirovīzijai”, bet, kā jau mēs zinām, tad „Eirovīzijas” konkursā pozitīva mūzika nav cieņā. Neliela ironija, kas tika izteikta no skatuves vīru puses, par kopīgo dalībnieku mūziku un piederību šim konkursam, atklāja arī kopīgo viedokli par kādu no vakara apmeklētājiem - Jāni Strapcānu, kas ar grupu „H2O” un vieglu lirisku dziesmu ir tikuši tālāk. Šim „konkursa finālistam, laika ziņu vīram, cilvēkam ar nelielu bārdu un cepuri” pat tika veltīta dziesma. Savu uzstāšanos viņi izvērta par nelielu dialoga teātri un gala rezultātā nospēlēja vismaz stundu garu programmu.

Ap pusnakti pie spēlēšanas tika arī grupa „The Mundane”. Ļoti ilgu laiku grupa ir bijusi  pazudusi un pazušanas ieganstu apliecināja, parādoties uz skatuves, bruņojušies ar ģitārām un diviem sintezatoriem. Jau mūziķiem skaņojoties, sintezatori izdveš daudzsološas sintētisku skaņu modulācijas, bet, kad nu beidzot puiši ir saskaņojušies un sāk spēlēt, ir jūtama muzikālā izaugsme. Latvijas mūzikas scēna ir ieguvusi jaunu nedaudz avangardisku, bet pie mums tik neizplatīto elektro-rock mūzikas stila grupu. Skanot stipram “bītam” un ģitāras skaņām saplūstot kopā ar sintezatoru skaņu vilcieniem, klausītājs tiek ievilkts elektroniskā mikslī, kas, pateicoties ritmam, liek kājām pašām dejot. Ir pat daži skaņdarbi, kurus gribas komentēt, sakot: „pag, pag, šeit ir tik veiksmīgi izvēlēts ritms sintezatori un ģitāras un runājošā balss, ka pat varētu salīdzināt ar tādiem pasaules grandiem kā „The Prodigy”, tikai nedaudz vieglākiem”. Šī būtu tā elektro deju mūzika, ar ko grupa varētu uzstāties klubos un visi būtu ar prieku dejojoši.

Mūzikas krējums patīkami pārsteidza un pozitīvi nogurdināja, ka nebija pat spēka baudīt „The Hobos” un vakara programmas noslēdzējus „Backflow”. Arī Arnis Mednis gāja secen un ar noslēpumainu plīvuru apvīts ir jautājums, vai viņš maz bija ieradies. Skaidrs ir tas, ka varēja dzirdēt Uldi Rudaku, kurš bija deju zāles grīdas tricinātājs un jutās kā savā ballītē, tiekoties ar pazīstamiem mūziķiem. Tomēr vecie un jaunie hīti tinās miglā, jo smēķētavā, kur norisinājās ballīte, jau pēc pāris dejām aizsitās elpa no lielā daudzuma cigarešu dūmu.

Foto; Kārlis Bergs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV