Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

„Skyforger” stāsta par Kurbadu

Aiga Leitholde, 12.05.2010. 09:07 | komentāri (1)

Sestdien, 8.maijā, Sapņu fabrikā jaunā albuma „Kurbads” prezentācijas koncertu sniedza grupa „Skyforger”. Viņu viesi bija vietējā black metal grupa „Ocularis Infernum” un "Skyforger" brāļi no Zviedrijas - „Manegarm”.
„Skyforger” stāsta par Kurbadu

Galerijas:

Sapņu fabrika 8.maija vakarā bija ļoti labi apmeklēta. Nezinātājiem varēja šķist, ka Rīgā viesojas kāda populāra ārzemju grupa. Tālu no patiesības jau nav – tikai grupas dzimtene ir Latvija un arī valoda ir latviešu. Tā kā „Skyforger” biežāk ir dzirdami ārpus Latvijas robežām, koncerts bija priecīgs notikums grupas klausītājiem - gan jaunajai paaudzei, kuriem vēl nav 20 gadi, gan arī pirmajiem „Skyforger” faniem, kuru bārdas garums jau ir krietni prāvāks.

Atbilstoši prezentācijas koncertam galvenā uzmanība tika veltīta jaunajā albuma „Kurbads” muzikālajam materiālam, kas sastāv no desmit „Skyforger” dziesmām un grupas „Opus Pro” dziesmas kaverversijas. Jaunā albuma dziesmās ir jūtama liela folkmūzikas ietekme, kas ģitāras smagos rifus padara skaniski krāsainākus un līdzi dungojamus. Dziesmas ir dažādās noskaņās - kā skumji liriskas, tā kareivīgas. Atskanot mistiski draudīgajam ievadam un grupai kāpjot uz skatuves, klātesošajiem nav divas reizes jāsaka – rokas gaisā ir visiem. Pirmajai dziesmai noslēdzoties, zāle skandina: „Skyforger, Skyforger”, tā turpinot līdz pat koncerta noslēgumam.

„Skyforger” ir labi stāstnieki. Teicējs ir vokālists Pēteris, bet dziesmā viņam pievienojas vēl divas spēcīgas balsis. Stāsts, kas aizpilda pāreju starp dziesmas, izslēdz liekvārdību vai klišejiskus uzsaucienus publikas uzmundrināšanai. Tas liek ieklausīties un līdzdarboties, piemēram, dziesmas „Tēva Dēla Pagalmā” laikā pildot teicēja – Edgara „Zirga” atbalss funkciju. Grupas mūziķi lieliski izjūt skatuvi, viņu kustības un skatuves gaismu spēles lika šaudīties fanu acu zīlītēm. Kad tika nospēlēts „Kurbads”, „Skyforger” kopā ar pirmo bundzinieku Imantu nospēlēja pāris dziesmas no pirmajiem albumiem. Vīri savu balsu spēku pierādīja, a capella nodziedot „Zobena dziesma”. Neizpalika gan „Kurši”, gan „Kad Ūsiņš jāja”. Kopā ar kopu „Auļi” ar tika izpildīta „Jūras Dziesma”. Koncerta noslēgums tika atlikts ik pa dziesmai, līdz ar to mazinot koncerta kulminācijas iedarbīgumu. Taču, var jau arī saprast – tikšanās prieku, albuma svētku sajūtu gribas paildzināt gan faniem, gan mūziķiem.

„Skyforger” koncerts bija kas vairāk par vienkāršu smagās mūzikas koncertu, kas būtu kā ikdienas spriedzes mazinātājs. Sintezējot mītisko pagātni ar smagā metāla iespējām, grupa no klausītājiem izvilina apslēpto senatnes spēku. Protams, var sekot kolēģu piemēram – spirdzināt vai dedzināt, tomēr ir reizes, kad pietiek ar labi izstāstītu stāstu. Un šī bija viena no tām! Un galu galā muzikālā veiksmes formula ir pavisam vienkārša – nekaunies savas izcelsmes, valodas, lepojies ar to, un tevi respektēs ne vien dzimtenē, bet arī ārpus tās robežām!

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV