Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Klajā nācis folkmūziķes Antas Eņģeles un ģitārista Ivara Hermaņa albums „Krievu romanču vakars"

Ineta Zalāne, 15.09.2010. 20:24

Albums ar nepretenciozo un vienkāršo nosaukumu ir kā maza dārgumu lādīte, kuru atslēdzot - ievietojot CD atskaņotājā - iespējams nokļūt tādas mūzikas pasaulē, kas skanējusi Krievijā pirms vairāk nekā simts gadiem. Romancēs apslēptie dārgumi – jūtu dziļums un patiesu emociju spēks Antas Eņģeles un Ivara Hermaņa izpildījumā uzzaigo plašā un neatkārtojamā emociju gammā, dāvājot patiesu veldzi dvēselei.
Klajā nācis folkmūziķes Antas Eņģeles un ģitārista Ivara Hermaņa albums „Krievu romanču vakars"

Albumā ietverts bagāts muzikālais materiāls ar kultūrvēsturisku vērtību – 24 Krievijā savulaik plaši zināmas, slavenu izpildītāju (Varjas Paņinas, Anastasijas Vjaļcevas, Vadima Kozina u.c.) dziedātas 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma romances un pirmskara laika dziesmas no krievu romanču Zelta un Sudraba laikmeta; senākās no albumā ietvertajām romancēm tapušas ap 1850 gadu.

„Krievu romanču vakarā" apkopotas ne klasiskās romances (kā P. Čaikovska, N.Rimska-Korsakova vai S. Rahmaņinova), kuras raksturo izsmalcināta un sarežģīta muzikālā struktūra un kuras dziedamas klavieru pavadījumā, bet gan ne mazāk ģeniālu autoru (N. Zubova, B. Borisova, N. Harito u.c.) radīti muzikāli šedevri – tautas vai pilsētas romances, kuras savulaik skanējušas gan greznās koncertzālēs Pēterburgā, gan, vēlāk dziedātas tautā, pārdzīvojušas savu laiku un iekarojušas popularitāti visā pasaulē, skan vēl joprojām.

Īpašu šarmu romancēm piešķir Antas Eņģeles dziļi samtainā balss un izjustais izpildījums – Anta romances ne vienkārši izdzied, bet vienlaikus izdzīvo un „atkodē" klausītājiem tajās ietverto jūtu vissīkākās nianses, harmoniski savijoties ar Ivara Hermaņa ģitāras meistarīgo un graciozo skanējumu.

Muzikālā programma ar senajām krievu romancēm, līdz šim dziedāta un spēlēta gan Rīgā, gan Jūrmalā, Ventspilī, Valmierā, Salacgrīvā, Limbažos un citviet Latvijā, ir iemantojusi nedalītu klausītāju atzinību un nu, ierakstīta CD matricās, tiks saglabāta nākotnei.

Lai ar seno romanču skanējumu būtu iespējams iepazīties arī topošajiem mūziķiem – topošajiem dziedātājiem, komponistiem un izpildītājiem, albuma izdevējs „Austras Biedrība" un dziedātāja Anta Eņģele pa vienam albuma eksemplāram dāvina visām Latvijas mūzikas skolām. Mūzikas skolu direktori savu vēlmi saņemt albumu tiek aicināti apliecināt, rakstot uz e-pastu Austrasbiedriba@inbox.lv, vai zvanot uz tālruni 26301137 .

Albuma izdevējs - biedrība „Austras biedrība", tā izdošanu finansiāli atbalstījusi Rīgas dome.

Albums „Krievu romanču vakars" no 18. septembra pieejams mūzikas veikalā „Upe" Riharda Vāgnera ielā 5 un mūzikas veikalā „Randoms" Kaļķu ielā 4, kā arī Randoms interneta vietnē un apgāda „Jānis Roze" grāmatnīcās visā Latvijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV