Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Arms and Sleepers koncertē kinoteātrī K Suns

Lauma Brežģe, 04.06.2011. 15:18 | komentāri (2)

Piektdienas, 3. jūnija, vakarā ar pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs, kinoteātrī K.Suns uzstājās amerikāņu elektroniskās mūzikas duets Arms and Sleepers. Koncertu iesildīja par guļamistabas folkmūziķiem dēvētā pašmāju apvienība 100 baltas dvēseles.
Arms and Sleepers koncertē kinoteātrī K Suns

Galerijas:

Iesildītāju izvēle šim koncertam bijusi veiksmīga, jo grūti iedomāties piemērotākus vietējos mūziķus, kas būtu noskaņās līdzīgi, taču muzikāli pietiekami atšķirīgi no vakara galvenajiem māksliniekiem. Šī kontrastainība neradīja nedz sadrumstalotības, nedz garlaicības efektu. Pēc aptuveni 45 minūšu ilgās muzicēšanas 100 baltas dvēseles pamet skatuvi, taču klātesošie vēl joprojām šķiet esam tādā kā neparastā šīs mūzikas varā. Vēl kādu brīdi apkārt dzirdama pēdējās izpildītās dziesmas melodijas klusa dungošana.

Ar enerģiski pulsējošu ritmu un spilgtiem pilsētvides video attēliem, kas projicēti uz kinoteātra K.Suns ekrāna, piecas minūtes pirms deviņiem vakarā savu uzstāšanos ar dziesmu Kepesh no aprīļa beigās iznākušā albuma The Organ Hearts ir sākuši vakara vaininieki – amerikāņi Arms and Sleepers. Taču jāuzsver, ka no grupas oriģinālsastāva šajā koncertā bija tikai Mirza Ramiks (Mirza Ramic), bet Maksa Levisa (Max Lewis) vietu ieņēma grupas Uzi & Ari dalībnieks Bens Šepards, kas koncertā uzņēmās gan vokālista, gan ģitārista pienākumus. Šepards ir regulārs viesis Arms and Sleepers koncertos, jo, kā atzīst abi oriģinālsastāva dalībnieki, neviens no viņiem neesot ar vokālajām dotībām īpaši apdāvināts. Tas, savukārt, noved pie tā, ka koncertos regulāri tiek pieaicināti viesmākslinieki.

Tieši tik pēkšņi, cik uz ekrāna parādās spilgtie attēli, klātesošie tiek izrauti no sapņainā viļņa, uz kura vēl kādu brīdi kavējās pēc iesildītāju performances. Arms and Sleepers savā mūzikā ietver visdažādāko žanru elementus, no kuriem spilgtākās ir triphopa un ambientās mūzikas nianses. Brīžiem jūtami arī postroka elementi, taču tas nerada pārsteigumu, jo Arms and Sleepers saknes meklējamas tieši tur – Ramiks un Leviss pirms tam darbojušies postroka apvienībā The List Exists, kas pēc trīs gadu pastāvēšanas 2006. gadā pajukusi.

Lai gan Arms and Sleepers uzstāšanās bija enerģiska jau no paša sākuma, publika, kas kinoteātra zāli bija piepildījusi līdz malām, par sēdvietām izvēloties arī grīdu un pakāpienus, pa īstam atdzīvojās tikai izdzirdot dziesmas The Architect (nepārprotami, viena no grupas vispopulārākajām kompozīcijām) pirmās notis, kas klātesošajos izsauca ovācijas. Tas lika aizdomāties, ka tā publikas daļa, kas ar mūziķu daiļradi iepazinušies tikai nesen, vismaz minimālo mājas darba apjomu – sagatavošanos koncertam – ir izpildījuši.

Urbāni stāsti, animētas pasakas un sešdesmito gadu romances raksturo tikai koncerta vizuālo noformējumu. Pati mūzika sniedzas daudz tālāk, klausītājam ļaujot vizualizēt visdažādākos fantāzijas lidojumus. Taču grupai, kurā nav izteikta līdera un uzstāšanās ir relatīvi statiska, spilgtas vizuālās projekcijas, šķiet, ir obligāta nepieciešamība. Video perfekti harmonizē ar mūziku. Katram stāstam savs, tā teikt. Melanholiski romantisko dziesmu Simone no albuma Matador, piemēram, pavada kadri no franču kinorežisora Žana Lika Godāra izcilās 1960. gada filmas "Līdz pēdējam elpas vilcienam" ("Breathless"). Izpildot grupas Tape Deck Mountain dziesmas 80/20 remiksu, uz ekrāna redzams kādas metropoles steidzīgais dzīves ritms.

Pēc pirmajām izpildītajām dziesmām pārņēma sajūta, ka Arms and Sleepers mūzika dzīvajā izpildījumā skan daudz labāk nekā ierakstā, taču jāatzīst, ka tā ir nevainojama gan ierakstā, gan koncertā – katrā no gadījumiem gan radot citas asociācijas un sajūtu gammas.

Arms and Sleepers izpārdotais koncerts Rīgā bija priekšpēdējais teju divus mēnešus ilgajā Eiropas koncerttūrē. Pēc Rīgas mūziķi devās uz Dāniju, lai ar koncertu Kopenhāgenā noslēgtu no 46 koncertiem sastāvošo Eiropas tūri un pēc četru dienu pauzes dotos uz Āziju.

Arms and Sleepers ir 2006. gadā dibināta Jaunanglijas (ASV) eksperimentālās/elektroniskās mūzikas apvienība. Līdz šim grupa ir publicējusi čertus studijas albumus, no kuriem pēdējais ir The Organ Hearts, kā arī deviņus EP albumus.

Koncertā izpildīto dziesmu saraksts:

Kepesh
Tusk
I Sing The Body Electric
The Afternoon Child
The Architekt
Twentynine Palms (Nolens Volens remix)
71 Fragments Of A Chronology Of Chance
I Was A Climber
L-Orizzont
Matador (Uzi & Ari remix)
80/20 (Arms and Sleepers remix)
Simone
Oh Silo

Encores:

A Smile In Sofia
Antwerp

Foto autors Deivids Midegs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV