Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Divos koncertos aicina iepazīt izcilus austrumu mūzikas meistarus

Sandra Zandberga, 28.06.2011. 10:29

Introvertās mākslas festivāla AD LUCEM divos koncertos - „SOUL OF ASIA" 6. jūlijā Lielajā Ģildē, Rīgā un "KATMANDU FUSION PROJECT" 9. jūlijā Vecgulbenes muižā, Gulbenē - uzstāsies izcili Indijas un Ēģiptes mūziķi, sniedzot neatkārtojamu Indijas un orientālās mūzikas noskaņu baudījumu. Koncerta apmeklētāji varēs ļauties krāšņās Austrumu pasaules apburošajam un pacilājošajam mūzikas valdzinājumam, kas aizved garīgā ceļojumā un atklāj seno austrumu mūzikas tradīciju patieso daili un bagātību.
Divos koncertos aicina iepazīt izcilus austrumu mūzikas meistarus

Koncertā „SOUL OF ASIA" 6. jūlijā Lielajā Ģildē plkst. 20:00 dzirdēsim indiešu rāgas, izcilo sitāristu Šubendru RAO (Shubhendra RAO, Indija,) ar pavadošo sastāvu, kā arī arābu ūda spēlētāju ēģiptieti Aladinu ABASU (Alladin ABBAS, Ēģipte/Norvēģija,) un grupas KATMANDU FUSION mūziķus. Savukārt 9. jūlija koncertā Vecgulbenes muižā plkst. 17:00 uzstāsies neparasts starptautisks mūziķu sastāvs - KATMANDU FUSION PROJECT kopā ar arābu ūda spēlētāju ēģiptieti Aladinu ABASU, priecējot klausītājus ar nedzirdētu indo-arābu mūzikas programmu.

ŠUBENDRA RAO (SHUBHENDRA RAO, www.shubhendrarao.com) ir pasaulslavenā un leģendārā sitāras spēles maestro pandita Ravi Šankara (Ravi Shankar) skolnieks. Ravi Šankars padarīja Indiešu klasisko mūziku zināmu visā pasaulē, sniedzot izcilus koncertus un uzstājoties kopā ar populāriem mūziķiem, tostarp ar The Beatles leģendu Džordžu Harisonu un slaveno džeza saksofonistu Džonu Koltreinu. Kopš agras bērnības sekojot savam skolotājam un patronam, Šubendra Rao ir kļuvis par vienu no Indijas vadošajiem māksliniekiem. Viņš ir atzīts ne tikai kā sitāras spēles meistars un komponists, bet arī kā augsta līmeņa mūziķis, kurš cenšas izpaust sava instrumenta iespējas ārpus tradicionālajām robežām un veidot muzikālus tiltus uz citām kultūrām. Rao savai auditorijai rada jaunu muzikālu pieredzi, „kuras mērķis nav tikai sniegt tīkamas sajūtas, bet pārņemt dvēseli" (The Hindu, New Delhi, 2000). Turpinot Ravi Šankara tradīcijas, Šubendra ir uzstājies lielākajos mūzikas festivālos un koncertzālēs ASV, Kanādā, Dienvidfrikā, Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Francijā, Nīderlandē, Šveicē, Vācijā, Itālijā, Portugālē, Ungārijā, Beļģijā, Japānā, Indijā un citās Āzijas valstīs, veicis radio un televīzijas ierakstus. Viņš bieži tiek aicināts sniegt vieslekcijas un demonstrējumus par Indijas mūziku pasaules lielākajās universitātēs.

ALADINS ABASS (ALLADIN ABBAS) ir Ēģiptē dzimis, Somijā studējis un pašreiz Norvēģijā dzīvojošs arābu dziedātājs, ūda (ūds ir lautas, kas bija populāra Eiropas viduslaikos, baroka un Renesanses laikā, priekštecis) un tablas spēlētājs. Aladins savu muzikālo karjeru sācis četru gadu vecumā, vēlāk studējis klasisko ģitāru, ūda spēli un dziedāšanu Arābu mūzikas institūtā, turpinot muzikoloģijas studijas un iegūstot maģistra grādu universitātē Somijā. Mūziķis aktīvi koncertē un pasniedz meistarklases daudzās mūzikas akadēmijās dažādās Eiropas valstīs un Ēģiptē. Aladina mūzikālās karjeras attīstībā nozīmīga loma bijusi arābu mūzikas ritma pasaulei, vedinot viņu apgūt tablas un arābu sitaminstrumentu spēli pie ievērojamiem meistariem, kā arī sadarboties ar džeza un populārās mūzikas izpildītājiem. Aladina Abasa kompozīciju galvenais mērķis ir veidot jaunu arābu mūzikas interpretācijas veidu, papildinot senās Ēģiptes un arābu mūzikas saknes ar radošām idejām. Viņa izpildītās mūzikas maģija sajūsmina auditorijas gan arābu pasaulē, gan Rietumos.

Nepālas galvaspilsēta Katmandū ir slavena ar starptautiskiem mūzikas projektiem, kuros piedalās mākslinieki no visas pasaules. Šai īpašajai muzikālajai pilsētai par godu nosauktais Kathmandu Fusion Project arī ir starptautisks pasaules mūzikas (world music) žanra pārstāvju sadarbības projekts. Tajā piedalās Anatolijs POPOVS – sitārists no Rīgas, kas apguvis indiešu klasisko mūziku un mācījies pie slavenā Ravi Šankara, daudzus gadus spēlējot Indijā. Tagad viņš pats pasniedz sitāras spēles mākslu citiem mūziķiem Nepālā, Taizemē un Baltijas valstīs. Grupas kodolu veido arī profesionālais ēģiptiešu mūziķis Aladins ABASS (Alladin ABBAS) ar arābu tradicionālo instrumentu ūdu, perkusionists no Igaunijas Kristians JOEMEGI (Kristjan JOEMÄGI) – mūziķis un pasniedzējs, kas specializējies āfrikāņu bungu spēlē, un viņa latviešu kolēģis Matīss AKURATERS ar Indiešu tablas spēli. Projektam pievienosies arī citi mūziķi no Indijas.

Šovasar Latvijā jau desmito gadu notiks Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM, kas savus cienītājus un ikvienu interesentu aicina uz unikāliem koncertiem un radošajām darbnīcām Rīgā un Vecgulbenes muižā no 5. līdz 10. jūlijam:

5. jūlijā, Mazajā Ģildē plkst. 20:00 - festivāla atklāšanas koncerts „VAKARA MEDITĀCIJA ČELLAM UN KLAVIERĒM", solisti: Metjū BĀRLIJS (čells) un Antons ĻAHOVSKIS (klavieres).

6. jūlijā, Lielā Ģilde plkst. 20:00 koncerts „SOUL OF ASIA", piedalās: Šubendras RAO (indiešu rāgas sitārists), Aladins ABASS (arābu ūda) un KATMANDU FUSION PROJECT.

7. jūlijā, Lielajā Ģildē plkst. 20:00 koncerts „KREMERATA BALTICA un MATTHEW BARLEY", piedalās: KREMERATA BALTICA un Metjū BĀRLIJS (čells), diriģents Māris SIRMAIS.

8. jūlijā Vecgulbenes muižā plkst. 20:00 koncerts „GAISMAS SILUETI", piedalās LAIMA JANSONE (kokle, elektrokokle).

9. jūlijā Vecgulbenes muižā plkst. 17:00 koncerts KATMANDU FUSION PROJECT, piedalās: KATMANDU FUSION PROJECT mūziķi un arābu ūda spēlētājs ēģiptietis Aladins ABASS.

No 9. jūlija plkst. 23:00 līdz 10. jūlija 7:00 īpašais festivāla koncerts „NAKTS MEDITĀCIJAS", piedalās Metjū BĀRLIJS (čells, elektročells, dators).

AD LUCEM Festivāls ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM ir unikāls Latvijas un starptautiskā mērogā, sadarbībā ar izciliem māksliniekiem tas piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgākā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, uzdot jautājumu par būtiskāko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Festivālu atbalsta Rīgas dome, Gulbenes novada dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Biļetes „Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv

Ievērībai: Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja liegta!

Papildu informācija www.adlucem.info Tālr. 28658123 / info@adlucem.info

Publicitātes foto, Aladins Abass

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV