Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

"Ad Lucem" īpašais viesis būs čellists Metjū Bārlijs

Sandra Zandberga, 17.05.2011. 14:56

Šovasar Latvijā jau desmito gadu notiks introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem", kas savus cienītājus un ikvienu interesentu aicina uz unikāliem koncertiem un radošajām darbnīcām Rīgā un Vecgulbenes muižā no 5. līdz 10. jūlijam. Atzīmējot desmit gadu jubileju, festivāls saviem klausītājiem piedāvā īpaši plašu un interesantu programmu.
"Ad Lucem" īpašais viesis būs čellists Metjū Bārlijs

Festivāla "Ad Lucem" atklāšanas koncertā „Vakara meditācija čellam un klavierēm" 5. jūlijā Mazajā Ģildē plkst. 20:00 uzstāsies pasaulslavenais čellists un festivāla īpašais viesis Metjū Bārlijs (Matthew Barley, Lielbritānija, čells, elektročells, dators) un Rīgas publikas iemīļotais pianists Antons Ļahovskis (Krievija/Lielbritānija). Koncerts klausītāji varēs baudīt gan katra mūziķa solo programmas, gan mūziķu speciāli festivālam gatavotā dueta sniegumā.

„Pasaules drosmīgākais čellists!", „Vārdiem neaprakstāma spēle!", „Šokējošais čells!" - tie ir laikrakstu virsraksti, kas pavada Metjū Bārlija radošumu visā pasaulē. Mūziķis tiešām ir ievērojams ar savu brīvību – uzdrīkstēšanos pārkāpt dažādas robežas un rāmjus, ko tam palīdz viņa virtuozā čella spēle, apbrīnojamās improvizācijas spējas, atvērtība dažādiem eksperimentiem un citām kultūrām, un patiešām dziļa lietu būtības izpratne. M. Bārlijs ir mūziķis ar unikālu, neparasti daudzveidīgu karjeru. Viņš apceļojis vairāk nekā 50 valstu ar solokoncertiem un uzstājies kopā ar slaveniem orķestriem pasaules lielākajās koncertzālēs. Viņš vienlīdz komfortabli jūtas gan improvizējot (tā ir viņa aizraušanās jau 25 gadus), gan atskaņojot Baha svītas, mūsdienu mūziku un savas kompozīcijas, arī veidojot muzikālu sadarbību ar tradicionālās mūzikas meistariem no Japānas, Filipīnām, Austrālijas, Jaungvinejas, Jaunzēlandes, Indijas, Bangladešas, Irānas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Krievijas, dažādām Āfrikas daļām, Kolumbijas, Havaju salām, muzicējot ar džeza māksliniekiem, dīdžejiem, Londonas grime reperiem, strādājot ar studentiem, kā arī pasniedzot savu paša radīto improvizācijas metodi pasaules vadošo orķestru mūziķiem. Latvijā Šī ir vienīgā iespēja dzirdēt šo unikālo un pasaulslaveno mūziķi.

Būdams izcils klavieru virtuozs, Antons Ļahovskis ir daudz uzstājies gan Eiropā, gan Amerikā. Viņa repertuārā ir virkne Mocarta, Bēthovena, Lista, Čaikovska un Prokofjeva klavierkoncertu. Kā solists viņš uzstājies ar vairākiem pasaules labākajiem orķestriem, tai skaitā, ar Sanktpēterburgas filharmonisko orķestri. Antons Ļahovskis ieguvis daudz balvu dažādos starptautiskos pianistu konkursos: Emanuela Durlē Starptautiskajā konkursā (Antverpene, 1996), Londonas Starptautiskajā pianistu, duetu un ansambļu konkursā dueta sastāvā (1998, diploms), Starptautiskajā jauno koncertmākslinieku noklausīšanās (Ņujorka, 1999, Otrā godalga un Bērenreitera balva), festivālā „Gada virtuozi 2000" (Sanktpēterburga, 1999, Pirmā godalga), Žaka Sāmuela Starpkoledžu pianistu konkursā (Londona, 2001, Pirmā godalga un Skatītāju balva) un 4. Starptautiskajā Prokofjeva konkursā (Sanktpēterburga, 2004, Diploms). Pagājušā gada rudenī Antons Ļahovskis ieguva Grand Prix Jāzepa Vītola 5. Starptautiskajā pianistu konkursā Rīgā, kā arī īpašā favorīta balvu no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra. Pašreiz Antons mācās doktorantūrā Londonā apvienotajā Pilsētas universitātes un Gildholas mūzikas un drāmas skolas kursā pie profesores Džoanas Hevilas.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir ikgadējs kultūras projekts, kas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, uzdot būtisko jautājumu – kas es esmu? – un meklēt savu ceļu uz pašatklāsmi. Festivāla gaisotne sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa Tā mērķis ir ar mākslas spēka palīdzību vērst uzmanību no ārišķīgā uz iekšējo, rosināt personības radošu transformāciju, veidot jaunu izpratni par garīguma lomu mākslā. Introvertās mākslas festivāls ir unikāls Latvijas un starptautiskā mērogā. Festivāls interesēs augsta līmeņa mākslas cienītājus un tos, kuri tiecas uz sevis pilnveidošanu, meklē neparasto, vēlas gūt iedvesmu turpmākai virzībai. "Ad Lucem" latīņu valodā nozīmē "uz gaismu", kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā.

Biļetes iegādājamas „Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv.

Publicitātes foto, čellists Metjū Bārlijs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV