Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Festivāla "Ad Lucem" atklāšanas koncertā uzstāsies čellists Metjū Bārlijs un pianists Antons Ļahovskis

Sandra Zandberga, 04.07.2011. 15:04

Rīt, 5. jūlijā, plkst. 20:00 Mazajā Ģildē ar koncertu „Vakara meditācija čellam un klavierēm" tiks atklāts desmitais intravertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Festivāla atklāšanas koncertā uzstāsies pasaulslavenais čellists un festivāla īpašais viesis Metjū Bārlijs (Matthew Barley, Lielbritānija, čells, elektročells, dators) un Rīgas publikas iemīļotais pianists Antons Ļahovskis (Krievija/Lielbritānija).
Festivāla "Ad Lucem" atklāšanas koncertā uzstāsies čellists Metjū Bārlijs un pianists Antons Ļahovskis

Programma:

I daļa – Metjū Bārlijs, čells
Gevins Baierss - "Trīs maigas laudas"
Bendžamins Britens - Trešā čella svīta Op. 87

II daļa – Antons Ļahovskis, klavieres
Domeniko Skarlati - Sonāte re minorā K. 1 un sonāte mi minorā K. 98
Johans Sebastiāns Bahs - Ārija ar variācijām itāļu gaumē BWV 989
Sergejs Prokofjevs - Otrā sonāte re minorā op. 14

Metjū Bārlijs ir ievērojams ar savu brīvību – uzdrīkstēšanos pārkāpt dažādas robežas un rāmjus, ko tam palīdz viņa virtuozā čella spēle, apbrīnojamās improvizācijas spējas, atvērtība dažādiem eksperimentiem un citām kultūrām, un patiešām dziļa lietu būtības izpratne. M. Bārlijs ir mūziķis ar unikālu, neparasti daudzveidīgu karjeru. Viņš apceļojis vairāk nekā 50 valstu ar solokoncertiem un uzstājies kopā ar slaveniem orķestriem pasaules lielākajās koncertzālēs. Viņš vienlīdz komfortabli jūtas gan improvizējot (tā ir viņa aizraušanās jau 25 gadus), gan atskaņojot Baha svītas un veidojot muzikālu sadarbību ar tradicionālās mūzikas meistariem no visas pasaules.

Būdams izcils klavieru virtuozs, Antons Ļahovskis ir daudz uzstājies gan Eiropā, gan Amerikā. Viņa repertuārā ir virkne Mocarta, Bēthovena, Lista, Čaikovska un Prokofjeva klavierkoncertu. Kā solists viņš uzstājies ar vairākiem pasaules labākajiem orķestriem, tai skaitā, ar Sanktpēterburgas filharmonisko orķestri. Antons Ļahovskis ieguvis daudz balvu dažādos starptautiskos pianistu konkursos, bet pagājušā gada rudenī Antons Ļahovskis ieguva Grand Prix Jāzepa Vītola 5. Starptautiskajā pianistu konkursā Rīgā, kā arī īpašā favorīta balvu no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra.

Šovasar Latvijā jau desmito gadu notiks Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM, kas savus cienītājus un ikvienu interesentu aicina uz unikāliem koncertiem un radošajām darbnīcām Rīgā un Vecgulbenes muižā no 5. līdz 10. jūlijam. Atzīmējot desmit gadu jubileju, festivāls saviem klausītājiem piedāvā īpaši plašu un interesantu programmu.

6. jūlijā, Rīgā Lielajā Ģildē plkst. 20:00 koncertā „Soul of Asia" uzstāsies izcili Indijas un orientālās mūzikas meistari – Šubendra Rao (Shubhendra Rao, Indija, sitāra), Aladins Abbas (Alladin Abbas, Ēģipte/Norvēģija, uds) un Katmandu Fusion Project mūziķi, sniedzot neatkārtojamu Ziemeļindijas un orientālās mūzikas noskaņu baudījumu. Koncerts ikvienam Indijas, orientālās un etno mūzikas cienītājam kļūs par neaizmirstamu notikumu.

Savukārt 7. jūlijā Lielajā Ģildē plkst. 20:00 festivāls "Ad Lucem" aicina uz koncertu „Kremerata Baltica un Matthew Barley", kurā klausītājiem būs iespēja dzirdēt divus latviešu komponistu pasaules pirmatskaņojumus - Vineta Līce. Pirms rītausmas. Oktetam un zēna balsij un Georgs Pelēcis. Lamento: Unhappy Love. Dialogs vijolei un kontrabasam. Programmā iekļauta arī J.S. Baha un Arvo Perta mūzika. Savukārt koncerta otrajā daļā klausītājiem tiks piedāvāts Džona Tavenera brīnišķīgais skaņdarbs The Protecting Veil (Sargājošais plīvurs) britu čellistu Metjū Bārlija un izcilā kamerorķestra "Kremerata Baltica" izpildījumā, sadarbībā ar diriģentu Māri Sirmo. Šāds izpildītāju sastāvs garantē jo sevišķi izjustu un dziļu Džona Tavenera brīnišķīgā darba skanējumu.

Festivāls "Ad Lucem" turpina uzsākto tradīciju rīkot festivāla nometni Vecgulbenes muižā, piedāvājot koncertus, lekcijas un radošās darbnīcas no 8. līdz 10. jūlijam:

8. jūlijā Vecgulbenes muižā plkst. 20:00 koncertā „Gaismas silueti" uzstāsies virtuozākā un perspektīvākā latviešu etnogrāfiskās kokles spēlētāja Laima Jansone, kura tikko, milzīgā konkurencē ir iekļuvusi to 30 mūziķu starpā, kas ar savu solo koncertu uzstāsies starptautiskajā pasaules mūzikas gadatirgū WOMEX oktobra beigās Dānijā. Viņas jaunajā programmā dzirdēsim dzirdēsim gan etnogrāfsko, gan mūsdienīgo tautas daiļrades aspektu - improvizācijas elektroakustiskajām koklēm, papildinot latvisko skaņu pasauli un jaunām vēsmām no somu un karēļu tautu melodiju pūra.

9. jūlijā Vecgulbenes muižā plkst. 17:00 koncertā „Kathmandu Fusion Project" uzstāsies interesants mūziķu sastāvs, tostarp izcili Ēģiptes un Indijas mūziķi, sniedzot neatkārtojamu Ziemeļindijas un orientālās mūzikas noskaņu baudījumu. Apmeklētājiem jābūt gataviem krāšņās Austrumu pasaules apburošajam un pacilājošajam mūzikas valdzinājumam, kas aizved garīgā ceļojumā un atklāj seno tradīciju patieso daili un bagātību.

No 9. jūlija plkst. 23:00 līdz 10. jūlija 7:00 aicinām uz „Nakts meditācijas" koncertu. Festivāla "Ad Lucem" nakts koncerts ir īpaša tradīcija, ko 2010. gada vasarā uzsāka izcilais britu čellists Metjū Bārlijs, sniedzot vārdiem neaprakstāmu pārdzīvojumu astoņu stundu garā nakts koncertā.

Koncerta dalībnieki no saulrieta līdz saullēktam Vecgulbenes muižas koncertzālē to varēs klausīties gan sēžot, gan guļus uz segām, guļammaisiem vai krēsliem – iemiegot, pamostoties, nonākot citā, neikdienišķā uztveres dimensijā. Nakts koncertā nepieciešams ērts apģērbs, paklājs un guļammaiss vai sega.

Ieeja festivāla nometnes pasākumos bez maksas:
- Jāņa Strupuļa (Latvijas lata monētu autora) medaļu izstāde;
- Valda Svirska (filosofijas zinātņu maģistra, filosofijas un reliģisko ideju vēstures pasniedzēja) lekcijas, dzejas lasījumi un meditācijas;
- radošās darbnīcas – smilšu mandalu veidošana un zīmēšana, diskusijas par dažādiem kultūras un garīguma aspektiem;
- Festivāla Studija – mūzikas, video un rakstu krātuve, kur lasīt, klausīties ierakstus, zīmēt, meditēt, baudīt tēju.

Festivāls "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir unikāls Latvijas un starptautiskā mērogā, sadarbībā ar izciliem māksliniekiem tas piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgākā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, uzdot jautājumu par būtiskāko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes iegādājamas „Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv

Ievērībai: Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja liegta!

Papildu informācija festivāla "Ad Lucem" interneta mājas lapā www.adlucem.inf

Publicitātes foto, Metjū Bārlijs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV