Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Projekta Dabas koncertzāle šī gada galvenais varonis – Pūšļu fuks

Rimants Liepiņš, 29.06.2011. 14:25 | komentāri (1)

Pērn dibināta biedrība "Dabas koncertzāle" izziņojusi šī gada zinātnes, mūzikas, dzejas un vizuālās mākslas pasākuma Dabas koncertzāle galveno varoni. Iepazīstieties - Pūšļu fuks!
Projekta Dabas koncertzāle šī gada galvenais varonis – Pūšļu fuks

Šī gada Dabas koncertzāles pasākumos Latvijas zinātnieki un mūziķi nu jau sesto gadu pēc kārtas populārā veidā stāstīs, rādīs un dziedās par Latvijas dabu, īpašu uzmanību veltot šī gada tēmai – Baltijas jūrai un tajā mītošajam pūšļu fukam (fucus vesiculosus). Pūšļa fuks ir Baltijas jūrā izplatīta brūna daudzgadīga aļģe, kas aug vidēji 1 līdz 6 metru dziļumā uz cietas, akmeņainas pamatnes, bet var augt pat līdz 15 m dziļi. Pūšļu fuka audzes dod patvērumu lielam skaitam dažādu sīku organismu.

Par Pūšļu fuku vairāk lasi Wikipedia -> http://en.wikipedia.org/wiki/Fucus_vesiculosus

Pašreiz Baltijas jūras piekrastes valstu ekonomiskās aktivitātes nav tās draudzīgākās videi un potenciāli apdraud jūras "veselību" un līdz ar to mājvietu pastāvēšanu/saglabāšanos neskaitāmām dzīvo radību un ūdensaugu sugām. Pasākuma Dabas koncertzāle apmeklētāji kādā no 10 Dabas aizsardzības pārvaldes [http://www.daba.gov.lv/public/], Latvijas Hidroekoloģijas institūta [http://www.lhei.lv/lv/],Vides projekti [http://www.videsprojekti.lv/] un vietējo zvejnieku organizētajām darbnīcām Pūšļa fuka "acīm" ielūkosies Baltijas jūras ekosistēmā. Jūra, kas daudziem no mums lielākoties saistās ar garām smilšainām pludmalēm un lielu ūdens klaju, pavērs priekškaru saviem zemūdens noslēpumiem.

Savukārt, pasākuma režisors Robert Rubīns sola pārsteigt ar neierastu skatījumu par jūras tēmu, ļaujot apmeklētājiem ienirt Baltijas jūras dzelmē, sēžot uz līdzpaņemtajām segām un piejūrā baudot latviešu oriģinālmūzikas kompozīcijas, veltītas dabai.

Ieeja pasākumā par 2 gliemežvākiem! Līdzi jāņem sega sēdēšanai uz zemes un kabatas lukturītis atpakaļceļam. Omulībai - pīrādziņi, tēja, kafija. Arī šogad īpaši noderēs kāds pretodu līdzeklis.

Par sadarbību pateicamies - SIA "Skonto Būve" [http://www.skontobuve.lv/lv/uznemums/profils] un Latvijas vides aizsardzības fondam [http://www.lvaf.gov.lv/].

Pasākumu norises vietas un laiks tiks izziņots nākamnedēļ.

Projekta "Dabas koncertzāle" mūzikas albumus "Čunčiņa dienas un nakts grāmata", "Hydropsyche Instabilis", "Graphis Scripta", "Calcium Carbonatum" klausies šeit :: http://www.platforma.lv/player/music/dabas_koncertzale/

Koncertierakstu "Čunčiņa dienas un nakts grāmata" un dokumentālo filmu "Graphis Scripta" skaties šeit :: http://www.platforma.lv/player/video/dabas_koncertzale/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV