Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Festivāla Summer Sound Liepāja 2011 apskats

Aiga Leitholde, 26.07.2011. 13:45

Aizvadītajā nedēļas nogalē, no 22. līdz 23. jūlijam, Liepājā norisinājās pirmais "Summer Sound Liepāja" festivāls. Uz četrām festivāla skatuvēm valdīja liela muzikālā daudzveidība, uzrunājot dažādu interešu un vecuma auditoriju.
Festivāla Summer Sound Liepāja 2011 apskats

Galerijas:

Festivāla teritorija aizņēma daļu no pludmales un Piejūras parka, tāpēc apmeklētāju daudzumu vislabāk varēja sajust festivāla 'visšaurākajā' vietā - ejā, kas no pludmales ved uz parku bija vērojams 'sastrēgums'. Spītējot nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, organizatori ziņo, ka festivālu abās dienās apmeklēja 20 000 cilvēku. Muzikālā programma no zinātkārajiem klausītājiem prasīja labu fizisko formu – ar neilgu laika atstatumu, dažreiz vienlaicīgi bija dzirdami vērtīgi koncerti. Tāpēc nācās izsvērt par labu jaunajiem talantiem vai, piemēram, sen nedzirdētām klasiskām rokmūzikas vērtībām. Tomēr labo nodomu, redzēt pēc iespējas dažādākus māksliniekus, traucēja nemitīgais lietus, kas pludmalē sijāja visos iespējamos virzienos. No nelabvēlīgajiem laika apstākļiem piektdienā bija ieguvēja Deju arēnas telts, bet sestdienas naktī to apdraudēja jūras viļņi un galu galā izpostīja stiprais vējš.

Pludmales skatuves publika nebija no cukura, un grupas „Satellites LV" dziesmas apmeklētāju soli darīja atsperīgāku. Iespējams, „Satellites LV" mūziķi uz skatuves varētu vairāk smaidīt, tomēr ar humora izjūtu viņiem viss ir kārtībā! Dziesmu teksti ir vērīgas un asprātīgas impresijas, kuru iedvesma ir meklējama tepat apkārt valdošajā popkultūrā un ne tikai. Grupa „ Dzelzs vilks" ar dziesmu „ Ļauj man tevi.." atkal lika debesīm raudāt, tādejādi no jauna apliecinot mūzikas šamanisko spēku. Tajā pašā laikā uz Fantasy Garden skatuves uzstājās igauniete Iiris. Dziedātājas balsij piemīt fascinējoša savdabība, kas apvienojumā ar angļu valodas ziemeļnieku akcentu, rada suģestiju. Uz Parka skatuves uzstājās mūziķi – latviešu rokmūzikas klasiķi, kā arī klasisku rokmūziku izpildošas grupas. Igo koncerta laikā pārņēma Liepājas Dzintara sajūtas klātesamība.

Piektdienas galvenie mākslinieki „Guano Apes", kas savu slavas Olimpu piedzīvoja pirms desmit gadiem, pēc sešu gadu pārtraukuma ir atgriezušies muzikālajā apritē ar albumu „ Bel Air". Ieturētajā pauzē „Guano Apes" mūziķi sevi realizēja blakusprojektos. Daļa no šīs pieredzes ir dzirdama jaunajās dziesmās, kā arī bija vērojama koncertā. Grupas soliste Sandra Nasis (Sandra Nasić) jau ar pirmo dziesmu „ You can't stop me" pakļāva publiku savam šarmam – spēcīgam un tomēr ļoti sievišķīgam. Ar faniem tika dalīts mikrofons, kāds laimīgais tika pie bučas, bet pārējie dziesmas „ Dick" laikā labprāt novilka savus kreklus. Papildus pārsteigumus tika atklāts koncerta noslēgumā – piektdienas vakarā grupas bundzinieks Denis svinēja dzimšanas dienu. Šī iemesla dēļ viņš pēc labākajām amerikāņu tradīcijām no grupas biedriem dabuja kūku sejā, un pūlis viņam par godu labprāt nodziedāja „ Happy Birthday to you". Koncerts tika noslēgts ar dziesmu „ Lords of the Boards".

Festivālā bija trīs teltis, kuras bija paredzētas dejošanai, kā arī platforma, uz kuras apmeklētājus dancināja DJ Kaspars Bindemanis. Piektdienas naktij noskaidrojoties, ballītes pulsu noteica reperis Gacho, gūstot lielu publikas atbalstu. Viņa izpildīto kompozīciju tekstam piemita lipīgums, kas viegli kļuva par tusētāju mantru. Visbeidzot uz dejošanu mudināja arī rokgrupas „Inokentijs Mārpls" un „Linga". Atlika vien piemeklēt pareizos soļus!

Sestdienas pēspusdienā mierīgus priekšnesumus piedāvāja Fantsy Garden skatuve, uz kuras uzstājās gan dzejnieks Andris Akmentiņš ar grupu „A.K.C.", gan dziesminiece Alise Joste, kuru priekšnesumus raksturoja vieglums un neuzbāzīga rotaļāšanās ar zālītē snauduļojošo klausītāju sapņiem. Tomēr vasarīgajam noskaņojumam nebija lemts ilgs mūžs, tumšie mākoņi vēstīja par gaidāmo lietu. Tas pamatīgi izbojāja lietuviešu grupas „Happyendless" uzstāšanos, kuri, sargādami instrumentus no ūdens, bija pārvākušies dziļi skatuvē. Kolorīts priekšnesums bija grupai „Spaceships Are Cool" , kuri pārsteidza ar plašu un savādu instrumentu klāstu, izmantojot gan bērnu instrumentus, gan tereminu, gan dažādus sintezatorus, bet viegluma sajūtu piešķīra darbinātā ziepju burbuļu mašīna. Uz lielās skatuves ar melodisku rokmūziku klausītājus iepriecināja „Toploader", tomēr vislielākās ovācijas viņi saņēma vien tad, kad atskanēja vispazīstamākais grupas hīts „Dancing In the Moonlight" . Tuvojoties pusnaktī vislielāko interesentu pulku ap sevi savāca Gustavo. Kā viens no interesantākajiem koncertmirkļiem būtu atzīmējams dziesmas „Veiksmes Taifūns" laikā paklausīgi tupošais pūlis, kas pēc repera aicinājuma kolektīvi vienojās lēcienā, tā iegūstot siltumu kaulos un smaidu sejā.

Arī otrajā festivāla dienā tika piedzīvota atgriešanās – pēc četru gadu pārtraukuma koncertu sniedza grupa „R.A.P.". Grupa dibināta 1999. gadā un pastāvēšanas laikā ir izdevusi trīs albumus, no kuriem vispopulārākais ir „Maize". Lēmums par atgriešanos tika pieņemts pēc festivāla organizatoru mudinājuma, bet, protams, vispār nebūtu iespējams bez pašu vienošanās, kas „R.A.P." gadījumā esot pieņemta skype čatā. Jautāti, vai šajā laikā nav aizmirsuši dziesmas, mūziķi atbildēja, ka pirmajā mēģinājumā esot pārņēmusi sajūta, ka tās ir spēlētas aizvakar. Nekas neesot zudis! Mēģinājumi esot notikuši Kuldīgā – grupas dzimtajā pilsētā. Kurzemes pilsētās un it īpaši Liepājā grupas darbības laikā ir guvusi nozīmīgu atbalstu, tāpēc likumsakarīgi atgriešanās koncerts notika Liepājā. Vai tai sekos turpinājums, grupa izvairījās komentēt. Kad bija pienācis „R.A.P." uzstāšanās laiks, Liepājas varenais vējš bija pieņēmies spēkā, apgrūtinot koncerta izpildīšanu un izbaudīšanu. Grupas pēdējā lielajā hītā „Dzīve bez apstājas" mūziķiem uz skatuves pievienojās arī Igo.

Festivāls „ Summer Sound Liepāja" par spīti dabas kataklizmām ir vērtējams kā izdevies. Tas kā dzīvelīgs jūras augs ir uzsūcis Liepājās notikušo festivālu labākās tradīcijas – nedaudz no „Liepājas Dzintara" nostaļģijas, „Baltic Beach Party" hiperaktivitātes, „ Mēs - Liepājnieki" daudzveidības un „ Fontaine Festival" alternatīvā gara. Piedāvājums tik plašs, ka pārņem satraukums, vai tik neesi ko nokavējis. Tāpēc nākamajā gadā festivālam varētu novēlēt dienvidnieku lēnīgumu, kas muzikālā sāta sajūtu tikai papildinātu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV