Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Garīgās mūzikas festivālā - Ešenvalda, Pētersona un Lukaševska mūzika

Ieva Vītiņa, 17.08.2011. 11:36

Šodien, 17. augustā Rīgā, Lielajā Ģildē plkst. 19.00 izskanēs trešais Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla koncerts. Koncerta programmā iekļauti trīs stilistiski atšķirīgu un interesantu komponistu darbi. Kā pirmais izskanēs Ērika Ešenvalda simfoniskais skaņdarbs „Mākoņi". Kā šo opusu raksturo diriģents Māris Sirmais: „Tā ir bezgala skaista mūzika. Tie nav mākoņi, tur ir debesis". Komponists šo darbu veltījis sava brāļa piemiņai.
Garīgās mūzikas festivālā - Ešenvalda, Pētersona un Lukaševska mūzika

Kā nākamais skanēs jaunā, daudzsološā latviešu komponista Kristapa Pētersona speciāli Garīgās mūzikas festivālam rakstītais darbs „Paradīze". Šajā darbā K. Pētersons pievērsies Paradīzes konceptam dažādās pasaules reliģijās; izmantoti Dantes, D. H. R. Lorensa, Rummi, R. M. Rilkes un E. Svēdenborga teksti itāļu, senslāvu, latīņu, vācu, angļu un persiešu valodās.

Koncerta otrajā daļā Latvijas klausītājiem būs iespēja iepazīt poļu komponista Pāvela Lukaševska mūzika. Lukaševskis šobrīd ir viens no nozīmīgākajiem autoriem Polijas mūzikā, viņa darbi bieži izskan pasaules koncertzālēs. Savu Rīgas pirmatskaņojumus piedzīvos Pāvela Lukaševska „Veni creator" korim a cappella un 2. simfonija „Festinemus amare homines", kuras galvenais vēstījums skan: „Mēs tik bieži mīlam par maz un par vēlu. Steigsimies mīlēt cilvēkus!"

Koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris „Latvija", Liepājas simfoniskais orķestris, solisti Sandis Šteinbergs (vijole), Kristīne Gailīte un Liene Kinča (soprāni). Diriģents Māris Sirmais.

Sadarbībā ar Latvijas Radio programmu „Klasika" Rīgas koncerts tiks piedāvāts raidīšanai Eiroradio tīklā, un būs dzirdams ne tikai Eiropas valstīs, bet arī Austrālijā. Latvijas klausītājiem būs iespēja dzirdēt koncerta ierakstu 25. augustā programmā „Klasika" plkst. 21:00.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas „Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Foto: Māris Sirmais; foto (c) Ansis Starks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV