Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēgumā skanēs divi Latvijas pirmatskaņojumi

Ieva Vītiņa, 24.08.2011. 09:54

Ar diviem vērienīgiem koncertuzvedumiem Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskais koris „Latvija" 27. un 28. augustā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā noslēgs 14. Starptautisko garīgās mūzikas festivālu. Šoreiz klausītājiem tiks piedāvāti divi Latvijā vēl neskanējuši opusi – franču komponista Artūra Onegēra „Nāves dejas" un argentīniešu izcelsmes itāļu komponista Luisa Bakalova „Tango mesa".
Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēgumā skanēs divi Latvijas pirmatskaņojumi

Onegērs komponējis „Nāves dejas" 1938. gadā iedvesmojoties no Ziemeļu renesanses mākslinieka Hansa Holbeina gravīrām. 16. gadsimta 20tajos gados Holbeins radījis gravīru ciklu, kuros atspoguļo šo tradicionālo viduslaiku alegorisko rituālu – nāves dejas (Danse Macabre). Šī rituāla mērķis bija atgādināt mirstīgajiem, ka nāve vieno visus, un ka cilvēks ir tikai puteklis zemes virsū. Šai tēmai mūzikā pievērsušies daudzi komponisti – M. Musorgskis, K. Sensanss, G. Mālers, A. Šēnbergs, B. Britens, D. Šostakovičs, A. Onegērs un daudzi citi.

Koncerta otrajā daļā izskanēs Luisa Bakalova „Tango mesa". Pasaulē L. Bakalovu pazīst kā filmu mūzikas komponistu. Viņš radījis mūziku Pjēra Paolo Pazolini filmai „Sv. Mateja Evanģēlijs" (1964) par Kristus dzīvi. Filma nominēta 3 Oskariem, t.sk. par labāko mūziku. Par mūziku Maikla Redforda filmai „Pastnieks" (Il Postino: The Postman), kas pazīstama arī Latvijas kinomīļiem, 1994. gadā saņēmis Oskaru par labāko mūziku. Filmas pamatā ir izdomāts stāsts par kādu Pablo Nerudas dzīves epizodi. Daži Bakalova skaņdarbi izmantoti arī Kventina Tarantino kulta filmā Kill Bill.

„Tango mesa" komponēta 1997.gadā un šo darbu Bakalovs iecerējis kā veltījumu visiem Ābrama reliģiju pārstāvjiem – kristiešiem, musulmaņiem, ebrejiem. Visas atsauces uz Jēzu Kristu no teksta ir izņemtas. Vienīgais izņēmums – atstāta daļa Agnus Dei. Liela nozīme darbā ir tradicionālajam argentīniešo tango instrumentam bandoneonam.

Koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris „Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Jānis Apeinis, Hektors Ulisess Pasarella (bandoneons, Argentīna/Itālija), Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa un Olgas Žitluhinas Dejas kompānija. Iesaistīta ir plaša radošā komanda – horeogrāfe Olga Žitluhina, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Koncerta režisore ir Margita Zālīte, kura šobrīd Berlīnē studē operas režiju. Diriģents Māris Sirmais.

Koncertu sākums plkst. 19:00. Biļetes pieejamas „Biļešu Paradīzes" kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv.

Foto: Olgas Žitluhinas Dejas kompānija. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV