Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izdots piektais Dabas koncertzāles albums

EasyGet.lv, 06.10.2011. 14:31

Vēl necik sen svinējam Jūras meža svētkus Nīcā un Mērsragā, tagad šī gada muzikālais veikums apkopots mūzikas albumā "Fucus Vesiculosus", informē Platforma.lv komanda. Albums iegādājams labākajos mūzikas ierakstu veikalos, vietnē Platforma.lv, kā arī pasākumu norises vietās.
Izdots piektais Dabas koncertzāles albums

Albums "Fucus Vesiculosus" veltīts Pūšļu fukam - katrs būs pamanījis jūras izskaloto ūdensaugu kaudzēs dīvainas, dakšveidīgi zarotus augus ar pūslīšiem 'lapu' galos. Tie ir pūšļu fuki (Fucus vesiculosus) – vienīgās daudzgadīgās brūnaļģes Baltijas jūrā. Svaigi fuki ir ģļotaini un brūnganzaļi, izkalstot tie kļūst tumšbrūni, gandrīz melni. Okeāna piekrastes gultni klāj zemūdens meži – aļģu audzes, kas paceļas līdz par 50 metru augstumā. Baltijas jūras mežus veido fuki. Lielākie krūmi ir metru augsti. Lielie augi ir vairākus gadu desmitus veci. Ik gadu veidojas viena lapoņa stakle, tādēļ fuka nodzīvotos gadus var viegli saskaitīt. Mežs ir mājas daudziem iemītniekiem – arī jūrā. Baltijas jūras fuku mežos dzīvo līdz pat 30 dažādu sugu dzīvnieku – visvairāk visādu vēžīsu un tārpiņu. Piestiprināti pie fukiem nobriest un izšķiļas renģu ikri, bet to audzēs slēpjas reņģu un daudzu citu zivju mazuļi.

Jūras meža svinības

Pirms vairāk nekā 10 000 gadu, kad kusa lielie ledāji, iznākumu paredzēt nevarēja, kā veidosies jauna vieta šai pasaulē, kas atradās netālu no Ziemeļu pola. Aptuveni tūkstošgadu garumā zeme un ūdens mērojās spēkiem un daudzu katastrofu rezultātā zemes šaurums, kas agrāk savienoja kontinentu ar Skandināviju, Ziemeļjitlandē tika pārrauts, radīdams spraugu, pa kuru no rietumiem varēja ieplūst sāļais ūdens. Un tā radās jūra ar iesāļu ūdeni, kur viss bija mazāks nekā citur – gan sāls, gan augi, gan dzīvnieki, gan tautas, kuras dzīvoja pie tās.

Baltijas jūrā laiku skaita straumes pilnīgi pretēji pulksteņa virzienam. Tas ir pulkstenis ne laikā.
Pulkstenis ne laikā

Tālumā parādās bāka. Atskan sirēnas, kuras pūš pūšļu fuka meži. Jūras iemītniekiem bāka vēsta priecīgu ziņu. Tās sirēna sauc uz jūras meža svinībām.
Sirēnas

Jezga bija sākusies, jau kādu laiku pirms lielajām svinībām. Strīdas divu planktonu ģimenes. Strīds ir nāvējošs. Nogrimdami tie saceļ burbuļus.
Planktoni un burbuļi

Lieli un mazi, sāniski un plakaniski, ar priekšu un mugurpusi, it kā jūrā būtu saskanīgas tercas, visi peld uz jūras meža svinībām.
Jūras Tercas

Lielais notikums var sākties tiklīdz ierodas karaliene Lasiene, bet tās daudzie kučieri nevar saprast ar kādu ātrumu jābrauc. Kavēšanās ir neizbēgama.
Lasiene dzintara karietē

Jūras meža svētku kulminācija - lielā fuku deja. Dejā griežas zivis, gliemeži un vēzīši, smiltis un akmeņi un pati ūdens deju grīda.
Lielā fuku deja

Svētki beidzas paši no sevis. Jūras dziļumā nav ceļu un norādes un līdz ko mūzikas skaņas izbeidzas, svētku mutulis noskaidrojas.
Ilgas Ilgas

Arī pēc 10 000 gadu, iznākumu, kā veidosies šī vieta netālu no Ziemeļu pola, nevar paredzēt neviens. Divas dažādas elpas meklē vienu ritmu starp ieelpu un izelpu, paisumu un bēgumu, jo citādi elpot gan zeme, gan jūra neprot.
Vējš un arfa

Dabas koncertzāle albuma "Fucus Vesiculosus" pirmatskaņojums notiks šovakar Radio101 pl.21:15 īpašā Toma Grēviņa „iepakojumā".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV