Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Raimonds Tiguls izdod pirmo albumu ierakstu sērijā „Manas rīta un vakara dziesmas"

EasyGet.lv, 14.12.2011. 15:40

Latviešu ambientās un elektroakustiskās mūzikas autora Raimonda Tigula jaunākais albums „Islands" („Salas") aizsāk studijas „Moonlight Sound Design" ierakstu sēriju „Manas rīta un vakara dziesmas", informē Laura Lizuma. Albumā „Islands" apkopotas kompozīcijas, kurās līdzās ziemeļu salās ierakstītiem tradicionālajiem dziedājumiem saklausāmi Raimonda Tigula mūzikai raksturīgie etniski piesātinātie un vienlaikus neierastie skaņkārtu meklējumi izcilu ārvalstu un pašmāju instrumentālās mūzikas pārstāvju izpildījumā.
Raimonds Tiguls izdod pirmo albumu ierakstu sērijā „Manas rīta un vakara dziesmas"

Albums „Islands", kura pamatā dzirdamas Tigula oriģinālkompozīcijas, vienlaikus papildina mūziķa iepriekš veidoto tautas mūzikas apdaru klāstu. Spilgtām un mūsdienīgām interpretācijām par latviešu tradicionālo mūziku un projekta „Zaļš. Balts. Zils" ietvaros apkopotajām lībiešu tautas melodijām, nu pievienojas ziemeļu salās atrasti muzikālie dārgakmeņi, kas, neierastos vokāli instrumentālajos savienojumos, iegūst pavisam jaunu un oriģinālu skanējumu.

Ne tikai sajūtas, bet daļēji arī muzikālo materiālu jaunajam albumam Raimonds Tiguls guvis pirms pieciem gadiem aizsāktajos ceļojumos uz Īslandi un Gotlandi, kur apzināti vai pavisam nejauši sastaptie mūziķi kļuvuši par ieraksta būtiskāko elementu. Albumā dzirdams gan īslandieša Steindora Andersena (Steindor Andersen) izpildītais rimuri dziedājums, kura etniskais poētisms citkārt dzirdams arī grupas „Sigur Ros" darbos, gan Gotlandē sastaptās tautas dziesminieces Gertrūdes Jākobsones (Gertrud Jakobsson) senajā gotlandiešu dialektā iedziedātās melodijas. Tituldziesmai izraudzītā kompozīcija atklāj Latvijā vēl nedzirdētu mūzikas instrumentu, īslandiešu skulptora Pala Gudmundsona (Páll Guðmundsson) veidoto akmens arfu, kuras ksilofonam līdzīgā konstrukcija tapusi no turpat Īslandē atrastām akmens plāksnēm un kas tembrāli sasaucas ar gadsimtiem senās īslandiešu dziedrunas formas rimuri pārlaicīgo skanējumu.

Albums tapis ierakstu studijā „Moonlight Sound Design" un tā tapšanā līdzās kompozīciju autoram un izpildītājam Raimondam Tigulam piedalījušās arī vairākas izcilas pašmāju instrumentālās apvienības un solisti, tai skaitā Rīgas Saksofonu kvartets, koklētāju ansamblis „Atbalsis", trio „Silk", kā arī Deniss Paškēvics (basa klarnete) un sitaminstrumentu virtuozi Artis Orubs un Rihards Zaļupe.

Ziemeļu salu ceļojuma muzikālās piezīmes, kas, tuvojoties gada izskaņai, pie klausītājiem nonāk ieraksta formātā, vienlaikus ir neliels ieskats muzikālajā projektā, kas jau 2012. gada jūnijā izskanēs Talsos, Tiguļu kalnā. Senā kulta vieta ozolu ielokā un brīdi kļūs par apmetni ziemeļu saliniekiem un ļaus klātienē atklāt albumā „Islands" dzirdamos skaņu avotus.

Foto: Raimonds Tiguls. Foto (c) Jānis Mednis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV