Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

"Sinfonietta Rīga" atskaņos saksofonista un komponista Nika Gothama jaundarbu

EasyGet.lv, 10.04.2012. 11:46

Piektdien, 13. aprīlī, plkst. 19:30 Lielajā ģildē  notiks Normunda Šnē un Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga veidotā kamersimfoniju cikla ceturtais koncerts. Šoreiz žanra jaundarba statusā - saksofonista un komponista Nika Gothama opuss. Līdzās pirmatskaņojumam - Jozefa Haidna simfonija un Volfganga Amadeja Mocarta Sinfonia concertante, kur solopartijas atskaņos kvarteta RIX mūziķi Sandis Šteinbergs un Ilze Kļava, informē "Sinfonietta Rīga" sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Semjonova.
"Sinfonietta Rīga" atskaņos saksofonista un komponista Nika Gothama jaundarbu

Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē par koncertprogrammu stāsta: "Haidna 70.simfonija ir brīnišķīgs un ļoti reti atskaņots skaņdarbs, kas liek nojaust Londonas meistara simfonijas rokrakstu un viņa ģenialitāti šajā sfērā. Simfonija ir bagāta ar izdomu, kontrapunktiem, neticami skaistām melodijām un interesantiem instrumentācijas risinājumiem.

Tai līdzās likta Mocarta 23.simfonija, kas ir kā neliela miniatūras pērle. Simfonija ilgst nepilnas desmit minūtes, taču katra no trim daļām veido savu spilgtumu un neatkārtojamu raksturu. Šķiet, ka Mocarts savu jaunības periodu ar neaptveramu enerģiju un spožumu ir pierakstījis burtiski vienā elpas vilcienā. Mocarta Sinfonia concertante ir simfonija diviem solistiem - vijolei un altam. Man ir īpašs prieks un gandarījums par atkārtotu sadarbību ar kvarteta RIX mūziķiem Sandi Šteinbergu un Ilzi Kļavu. Ar nepacietību gaidu šo tikšanos, jo viņi ir kļuvuši par lieliem un nobriedušiem māksliniekiem, ar kuriem vienmēr prieks satikties gan uz skatuves, gan ārpus tās.

Koncerta intriga ir Nika Gothama jaundarbs - kamersimfonija. Šis ir pirmais skaņdarbs, ko komponists raksta kamerorķestrim Sinfonietta Rīga. Es jau sen vēlējos uzrunāt un dzirdēt Nika viedokli par viņa skatu uz kamersimfoniju šodien. Manuprāt, viņa mierīgais un vērojošais, bet tajā pašā laikā kreatīvais skats uz mūziku, kas ir saistīts ar interesi par džezu un amerikāņu mūziku, varētu pavērt jaunu un interesantu lappusi latviešu kamersimfonijas vēsturē un nākotnē."

Nika Gothama slimības dēļ pirmskoncerta saruna plkst. 18:30 Minsteres zālē nenotiks.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās. Biļetes cena no 5 līdz 15 latiem.

Koncerta rīkotājs - "Latvijas Koncerti".

Papildu informācija: www.sinfoniettariga.lv

Foto: Saksofonists un komponists Niks Gothams. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV