Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

„Saucējas" aicina uz grāmatas un mūzikas albuma atvēršanu

EasyGet.lv, 07.05.2012. 12:18

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas" un Kultūras menedžmenta centrs „Lauska" aicina uz grāmatas un mūzikas albuma „Dziediet, meitas, vokorā!" atvēršanu trešdien, 16. maijā, plkst. 18.00 Latvijas Kultūras akadēmijas dārzā, informē grupas vadītāja Iveta Tāle.
„Saucējas" aicina uz grāmatas un mūzikas albuma atvēršanu

Mūzikas albums „Dziediet, meitas, vokorā" piešķir skanējumu Sēlpils un Vārnavas muzikālās folkloras tradīcijai, kuru 1891. un 1923. gadā notīs fiksējuši divi pazīstamākie latviešu tradicionālās mūzikas vācēji Jurjānu Andrejs un Emilis Melngailis. Albumā iekļautais muzikālais materiāls atklāj minētās tradīcijas savdabību un daudzveidību. To pārstāv krāšņākās sēļu daudzbalsības izpausmes pavasara rotāšanas dziesmās, ganu gavilēšana, līgotnes un Ziemassvētku čigānu dziesmas, kāzu apdziedāšana, dažādas tematikas sižetiskās dziesmas u.c. Savukārt priekšstatu par instrumentālo mūziku dod āžraga un kokles spēle. Albumā iekļauts arī etnomuzikoloģes Ievas Tihovskas, folkloristes Ivetas Tāles un valodnieces Maijas Poišas sagatavots plašs informatīvais materiāls par Sēlpils un Vārnavas mūziku, tās teicējiem un vācējiem, kā arī vietējo izlokšņu īpatnībām. Tekstus papildina bagātīgs vēsturisko fotogrāfiju materiāls.

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas" radusies 2003. gadā ar mērķi apgūt un popularizēt latviešu etnogrāfiskās dziedāšanas stilus un tehnikas. Savu repertuāru grupa veido, galvenokārt balstoties uz arhīvu studijām un lauka pētījumu rezultātiem. Savas darbības laikā „Saucējas" sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kuras veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām (Viļaka, Liepna, Sēlpils / Vārnava, Nīca / Bārta, Kārsava). Grupas repertuārā plaši pārstāvēti latviešu tradicionālās polifonijas veidi - gan arhaiskā burdondaudzbalsība, gan dažādas vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formas. Ārpus Latvijas robežām „Saucējas" koncertējušas Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Gruzijā, Krievijā, Bulgārijā, Polijā un Austrijā. Pirmais grupas mūzikas albums izdots 2007. gadā. Otrā albuma „Dziediet, meitas, vokorā" ierakstā piedalījās „Saucējas": Marianna Auliciema, Kristīne Jansone, Indra Mētra, Zane Pērkone, Signe Pujāte, Vineta Romāne, Iveta Tāle, Vija Veinberga. Vēloties sniegt priekšstatu arī par vīriešu repertuāra dziesmām un instrumentālajām melodijām, projektā tika uzaicināti piedalīties Eduards Klints, Oskars Patjanko, Gatis Gaujenieks, Andris Pujāts un Jēkabs Pujāts.

Foto: Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV