Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Saucējas aicina uz 10 gadu jubilejas koncertu

Easyget.lv, 11.03.2014. 15:31

Tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" 19. martā plkst. 18.30 Latvijas Kultūras akadēmijas Zirgu pastā, Dzirnavu ielā 46, Rīgā, aicina draugus, atbalstītājus, kā arī tradicionālās kultūras interesentus uz 10 gadu jubilejas koncertu.
Saucējas aicina uz 10 gadu jubilejas koncertu

Programmā ir iekļautas šajos gados apgūtās dažādu Latvijas novadu dziesmas, kā arī sadziedāšanās, saspēlēšana un sadancošana ar grupas domubiedriem - tradicionālās mūzikas lietpratējiem Eduardu Klinti, Ilmāru Mežu, Oskaru Patjanko u.c. Koncertā tiks izmantoti vēsturiski foto un video materiāli, kas ļaus ieskatīties grupas sadarbībā ar dziesmu teicējām, kuras pārstāv dažādas lokālās tradīcijas.

"Tieši pirms 10 gadiem - 2004. gada 19. martā "Saucējām" bija pirmais koncerts kopā ar mūsu pirmo skolotāju, izcilo Ziemeļlatgales teicēju Margaritu Šakinu", stāsta grupas vadītāja Iveta Tāle. "Mūsu 10 gadu jubilejas koncertu arī ievadīsim ar M. Šakinas iemācītajiem tolku bolsiem, tāpat arī pievērsīsimies citām tradīcijām, ko esam apguvušas - Liepnas tolku, kāzu bolsiem un savdabīgajām dejām - pleskām; Sēlijas rotāšanas dziesmām, ganu saucieniem un instrumentālajai mūzikai; Dienvidkurzemes garajiem saucieniem un leišiem, kā arī Kārsavas un Ludzas krāšņajām daudzbalsīgajām dziesmām."

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas” izveidota 2003. gadā ar mērķi apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas. Repertuāru grupa veido, galvenokārt balstoties uz arhīvu studijām un lauka pētījumu rezultātiem. Darbības laikā „Saucējas” sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kuras veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām (Viļaka, Liepna, Sēlpils/Vārnava, Nīca/Bārta, Kārsava). Grupas repertuārā plaši pārstāvēti latviešu tradicionālās polifonijas veidi - arhaiskā burdondaudzbalsība, kā arī dažādas vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formas. Ārpus Latvijas robežām „Saucējas” koncertējušas Austrijā, Baltkrievijā, Bulgārijā, Gruzijā, Francijā, Igaunijā, Krievijā, Lietuvā un Polijā.

Grupai ir iznākuši divus mūzikas albumi - 2007. gadā albums „Saucējas” un 2012. gadā albums „Dziediet, meitas, vokorā”. Izdošanas stadijā ir grupas solo albums, kas šogad iznāks izdevniecībā „Buda Musique”, Parīzē. Tostarp grupas „Saucējas” dalībnieces ir producējušas Viļakas teicējas Margaritas Šakinas solo albumu “Caur sirdi debesīs” (2006) un Liepnas folkloras albumu „Veretīsi, raugetīsi” (2008).

Grupa „Saucējas” ir saņēmušas Mūzikas ierakstu gada balvu 2012 nominācijā “Labākais tautas mūzikas ieraksts par grupas albumu „Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora”.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV