Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Inokentijs Mārpls – „Pupu Mizas" (Hubb, 2012)

Haralds Strapāns / P3lican, 10.05.2012. 10:17

25 gadu jubilejā izdotajā albumā "Pupu mizas" pankroka grupa „Inokentijs Mārpls" vēlreiz apliecina, ka ir sava žanra klasiķi pašmāju mūzikā. Šoreiz nav runa par dusēšanu uz veciem lauriem. Dambis ar biedriem galdā ceļ patiesu svaigumu un izdomu.
Inokentijs Mārpls – „Pupu Mizas" (Hubb, 2012)

„Inokentijs Mārpls" neizceļas ar ierakstu ražīgumu, toties visi izdotie ieraksti piedzīvo pārizdevumus, vienu vai pat divas reizes. Tas vien liecina, ka šī ir mūzika ne vienai vien paaudzei.

„Pupu Mizas" – tā ir drusku bērnišķīgu, pieklājīgu rupeklību, jauniešu protesta gara un sociāli ironisku vārdu spēle. Skanējumā šoreiz mazāk griezīgu ģitāru, mazāk izteikta enerģiskā punk/hc. Panciskais hārdkors neiztrūkst, tas veiksmīgi balansē ar visu pārējo. Un viss pārējais ir ska-nīgs, labā manierē iespēlēts, hm, vai pareizi būtu to saukt par rokenrolu? Skapunkrokenrols?

Ausīs nekož griezīgās ģitāras, jo tās veselīgi patīkami kontrastē ar visādiem interesantiem soliņiem, basģitāras gājieniem, bungu iesitieniem, nemaz nerunājot par efektīvajiem piedziedājumiem, papildus skaņām – akordeons, blūmīzers, miskastes vāks.

Patiesi, no sirds un savienības – grupai pienākas goda raksts! Par iešanu laikam līdzi, par izdomu un galvenais – par visu to kopā, nezaudējot aktualitāti, savu piegājienu un oriģinalitāti.

Koncertos grupas daiļrade noteikti apaugs ar hītiem arī no šī ieraksta. Piemēram, „Šajā naktī" – lieliska pseidoreālistiska balāde, kura izceļas ar taustiņiem un skanējumu, 80. gadu sintiņroka nostalģija, kas lieliski skan arī šodien, beigu daļā izvēršoties par enerģisku, avangardīgu blūzroka pīrāgu. „Wen Ich Liebe" – izrādās, ka tas skan labi arī vācu valodā. Nezinot patiesos dziesmas ieskaņotājus, varētu šķist, ka tie kādi mazāk zināmi vācu pank vecīši. „Kaitpanks" – albuma enerģiskākais un grupai raksturīgākais gabals. 17. gabals laikam gan būs pirmā dzirdēšana šādā apdarē, bet šaubu nav, patriotiskos neformāļu saviesīgos pasākumos, vajadzētu kļūt par hītu.

Atsevišķi jāizceļ arī albuma noformējums – krāsains un patīkams. Pat grūti uzreiz pieķert sevi, kur slēpjas foršums - krāsu izvēle un salikums, ķēmīgie zīmējumi vai asociācija ar garšīgajiem bērnu krītiņiem?...

Žanra cienītājiem verdikta vietā derēs vārds uz zaļā fona otrajā vāciņa lapā.

Nepārliecinātam, nesagatavotam klausītājam verdikta vietā derēs vārds piektajā lapā uz sarkanā fona, 4 sekunžu 13 gabals vai lakonisks komentārs „Pupu mizas".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV