Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Jaunās mūzikas festivāls Arēna aicina uz rīta kafiju Birojnīcā

EasyGet.lv, 01.10.2012. 11:43

Mūzikā, tāpat kā visā dzīvajā pasaulē, notiek nepārtraukta attīstība. Var tikai apbrīnot, kā no vienām un tām pašām skaņām komponisti spēj veidot arvien jaunus oriģinālskaņdarbus. Mūsdienu skaņražiem šis izaicinājums ir īpaši grūts – jo tik daudz ir radīts jau pirms viņiem.
Jaunās mūzikas festivāls Arēna aicina uz rīta kafiju Birojnīcā

Jaunā un tai pat laikā klasiskā mūzika – kādai tai jābūt? Ko no tās sagaida klausītājs, ko izpildītājs un ko komponists? Vai tie viens otram traucē vai iedvesmo?

Šogad pirmo reizi festivāla organizatori nolēmuši aicināt mediju pārstāvjus, mūzikas profesionāļus un cienītājus uz sarunām par jauno mūziku un šīgada festivāla programmu. 2. oktobrī plkst. 11.00 Rīgā, Berga Bazārā, Birojnīcā pirmā „Arēnas rīta kafija" notiks kopā ar diriģentu, Sinfonetta Rīga māksliniecisko vadītāju Normundu Šnē, elektroniskās mūzikas jauno komponistu Rolandu Kronlaku, komponistu un kontrabasistu Kristapu Pētersonu un Latvijas Radio kora diriģentu Kasparu Putniņu.

„Arēnas rīta kafijas" sarunas vadīs interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins: "Mani vienmēr ir interesējusi avangarda mūzika, kas tiek radīta un kļūst vajadzīga nevis tāpēc, ka tā ir populāra vai pieprasīta, bet bieži vien – par spīti tam. Pati vārda "avant–garde" etimoloģija runā par sargiem, kas atrodas priekšējās pozīcijās, un mūzikā, kā jebkurā mākslā, avangards ir tas, kas spēj nosargāt tradīciju, ļaut, tai turpināties un neizzust."

No 17. līdz 26. oktobrim, jau vienpadsmito gadu pēc kārtas Latvijas rudeni iekrāso arī Jaunās mūzikas festivāls Arēna, piedāvājot žanriski daudzveidīgas laikmetīgās mūzikas meistardarbu un pavisam jaunu skaņu mākslas darbu īpašu izlasi.

Šogad septiņos koncertos tiks svinēta gan Džona Keidža simtgade, gan meklēti renesanses un laikmetīgās mūzikas saskarsmes punkti Latvijas Radio kora programmā "Šekspīra sapnis" ar vairākiem pirmatskaņojumiem. Kā allaž, festivālā īpaša vieta atvēlēta arī elektroakustiskajai mūzikai, šoreiz meklējot jaunas izteiksmes formas programmā "Balss no citurienes". Uz Rīgu brauc leģendārā amerikāņu apvienība Bang on a Can All-Stars ar enerģiski uzlādētu (post-) minimālisma stilistikā sakņotu programmu, no Dānijas ierodas ģitārists Mikkels Andersens ar solo programmu, kurā līdztekus skandināvu partitūrām pirmatskaņojumu piedzīvos pat divi jaundarbi ģitārai. Sinfonietta Rīga atskatās uz 20. gadsimta melnajām pērlēm, gaismā ceļot amerikāņu ģēnija Konlona Nenkerova, pēckara avangarda lielmeistara Jaņņa Ksenaka un mūsdienu austriešu komponista Georga Frīdriha Hāsa partitūras. Pirmoreiz festivālā Arēna muzicē Liepājas Simfoniskais orķestris, vienā programmā apvienojot Pētera Vaska Otro simfoniju un nupat tapušo Ērika Ešenvalda Klarnetes koncertu ar Džona Keidža mūziku.

Aktuālā informācija: http://www.arenafest.lv/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV