Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

"Sinfonietta Rīga" jaunās mūzikas festivālā "Arēna" piedāvās pārsteidzošu koncertprogrammu

EasyGet.lv, 23.10.2012. 15:33

Ceturtdien, 25.oktobrī, Lielajā ģildē kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" jaunās mūzikas festivāla "Arēna" klausītājus priecēs ar pārsteidzošu koncertprogrammu "20.gadsimta melnās pērles", informē kamerorķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Semjonova.
"Sinfonietta Rīga" jaunās mūzikas festivālā "Arēna" piedāvās pārsteidzošu koncertprogrammu

Koncerta programmā varēs dzirdēt virtuozo Georga Frīdriha Hāsa skaņdarbu "Remix", grieķu komponista Janna Ksenaki opusu "Échange" ar klarnetista Gunta Kuzmas solo, kā arī jaunās latviešu komponistes Rutas Paideres skaņdarbu "SABI". Koncerta diriģents būs Normunds Šnē.

Bez jaunu kamersimfoniju pasūtināšanas latviešu komponistiem "Sinfonietta Rīga" labprāt eksperimentē un atskaņo laikmetīgās mūzikas repertuāru, tādēļ orķestris jau vairākus gadus ir jaunās mūzikas festivāla "Arēna" neatņemama sastāvdaļa.

Programmā "20.gadsimta melnās pērles" varēs dzirdēt iespaidīgo "Échange" basklarnetei un ansamblim, kura autors - Grieķijā dzimušais komponists un arhitekts Jannis Ksenakis - bija viens no pēckara avangarda intelektuālajiem balstiem. Kad 1947.gadā ar viltotu pasi kabatā viņš pameta dzimteni, kurā par dalību grieķu pretošanās kustībā un pilsoņu karā viņam aizmuguriski bija piespriests nāvessods, viņu ar atplestām rokām un lieliskām iespējām sagaidīja Parīze.

Ksenaki opuss koncertā būs dzirdams "Sinfonietta Rīga" klarnešu grupas koncertmeistara Gunta Kuzmas izpildījumā.

Koncertā klausītāji vēl dzirdēs divus opusus no patlaban Šveicē mītošā mūsdienu austriešu meistara Georga Frīdriha Hāsa daiļrades, kura ceļš līdz atzīšanai bijis līkumots un sarežģīts. "Sinfonietta Rīga" atskaņos stīgu instrumentiem rakstīto "Unheimat". Līdztekus tam diriģenta Šnē vadībā būs iespēja dzirdēt arī ārkārtīgi virtuozo opusu "Remix", kurā komponists koncentrētā veidā atskatās uz savu līdzšinējo daiļradi.

"Sinfonietta Rīga" izpildījumā varēs dzirdēt arī Hamburgā dzīvojošās latviešu komponistes Rutas Paideres skaņdarbu stīgu orķestrim "SABI", kas atklāj gleznas restaurācijas procesa īpatnības - laika radītās kvalitātes - nospiedumus.

Koncerts Lielajā ģildē sāksies plkst. 19.00.

Foto: Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV