Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Latvijas Radio koris aicina uz "Keidža nakti" Spīķeros

EasyGet.lv, 22.10.2012. 15:23

23. oktobrī plkst. 19.00 Spīķeru koncertzālē Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" ietvaros notiks izcilajam mūsdienu komponistam Džonam Keidžam veltīts multimediāls koncerts – "Keidža nakts" ar Latvijas Radio kora, pianista Riharda Plešanova un video mākslinieka Roberta Rubīna piedalīšanos, informē festivāla organizatori.

2012. gads un arī 11. Jaunās mūzikas festivāls Arēna aizrit Džona Keidža simtgades zīmē, kurš ir viens no ietekmīgākajiem un provokatīvākajiem 20. gadsimta komponistiem un domātājiem. Programmā "Keidža nakts" viņa pārsteidzošo skaņu pasauli atklās Latvijas Radio kora grupa kopā ar pianistu Rihardu Plešanovu, kura pārraudzībā klavieres pārtop gan par sitaminstrumentu, gan tiek "saskrūvētas", slāpētas un visādi citādi sagatavotas jeb preparētas. Savukārt režisors Roberts Rubīns koncertam veido video stāstu, kurā atspoguļosies Džona Keidža pasaules uztvere, idejas mākslā un mūzikā. Koncertā notiks arī jaunā pianista Riharda Plešanova skaņdarba Mushroom rhapsody pasaules pirmatskaņojums, kas veltīts izcilajam komponistam.

Latvijas Radio kora galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, gatavojoties šim koncertam uzsver: "Keidža muzikālais rokraksts robežojas ar provokāciju, un brīžiem nav izprotams, kurā brīdī ir jāveido kičs un kurā brīdī jākļūst nopietnam. Tāpēc arī šis koncerts tiks veidots it kā no divām pasaulēm – vienas – provokatīvās, otras – meditatīvās. Mēģinot runāt paša Džona Keidža mūzikas valodā, es izjūtu milzīgu gandarījumu un pat brīžam milzīgu azartu, iztēlojoties to, kāds varētu būt šī koncerta gala rezultāts. To ir grūti pat nosaukt – vai šis ir stāsts, koncerts, kopā būšana, vai saruna. Tur var būt vienīgi klāt un piedzīvot to."

Džons Keidžs, kuram šogad aprit 100 gadi, pazīstams kā jaunu tembru meklētājs un drosmīgs eksperimentētājs, kurš azartiski rīkoja performances un hepeningus, apbrīnoja klusumu un cīnījās par skaņas "cilvēktiesībām". Viens no amerikāņa radikālākajiem teicieniem "Sounds we hear are music" satricināja līdzšinējos priekšstatus par mūziku un tās uztveri, pozicionējot pavisam jaunu pārliecību: jebkura skaņa ir mūzika, ja vien tajā attiecīgi klausās. Keidžs mēdza "pārbūvēt" mūzikas instrumentus, pielāgojot tos savām skaniskajām idejām, kā arī par mūzikas instrumentiem padarīja sadzīves priekšmetus, kuru skaniskais pielietojums uz skatuves klausītājiem nebija iedomājams.

Aktuālā informācija: http://www.arenafest.lv/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV